Amerika visszainteget

Mussolinit idéz, a Ku Klux Klánnal hozzák hírbe, mégis nagyot nyerhet – Trump megállíthatatlan?

Amerika visszainteget V.

/ 2016.02.29., hétfő 11:00 /
Mussolinit idéz, a Ku Klux Klánnal hozzák hírbe, mégis nagyot nyerhet – Trump megállíthatatlan?

Nem volt hajlandó ellépni a Klu Klux Klántól, gyűléseire mégis ezrek sereglenek és az első szenátor is beállt mögé: a múlt hétvége is Donald Trumpról szólt az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Kedden a nyári republikánus elnökjelölő konvenció küldötteinek negyedét választják meg, és a nagy esélyes az önimádó ingatlanmogul. A válasz.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a republikánusoknál már a vészforgatókönyveket latolgatják.

Kedd az igazság napja lesz az amerikai elnökjelölési küzdelemben, legalábbis a republikánusoknál. Hillary Clinton ugyanis egyre magabiztosabban vezet az önmagát szocialistának nevező kihívója, Bernie Sanders ellen. A hétvégi dél-karolinai előválasztáson Clinton 75-25 arányban ütötte ki riválisát, és szinte biztos, hogy ő lesz a demokraták jelöltje. Hasonlót egyelőre még nem lehet mondani a republikánusoknál. De hagyományosan legkésőbb a szuperkeddnek nevezett nap után kiemelkedik egy esélyes jelölt.

Ekkor egyszerre

  • 12 államban összesen
  • 595 delegátust választanak a konzervatívok nyári elnökjelölő konvenciójára,
  • az összes küldött körülbelül 25 százalékát.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy most olyan jelölt lesz a legsikeresebb, aki tavaly nyáron még a verseny médiabohócának tűnt. Aki egy ideig illegeti magát a színpadon, felteszi a csörgősipkát, de amikor élesre fordul a küzdelem, a komoly fiúk szépen hazaküldik.

És ez a személy Donald Trump.

Nincs olyan felmérés, amely ne a vulgáris ingatlanmágnás fölényét mutatná a kedden választó államok republikánus szavazói között — általában 7 és 23 százalék közötti előnnyel vezet. Az egyetlen kivétel Texas, a szintén jelöltségért versenyző Ted Cruz szenátor hazája.

Trump mosdatlan szájú, inkoherens figura, dauerolt hajától csillogóra suvickolt cipőjének talpáig merő önimádat, de okos és ravasz. Mindent megtesz, hogy az utolsó pillanatig róla beszéljenek. Vasárnap óriási média-felháborodást keltett, amiért nem volt hajlandó elutasítani a militáns-fajgyűlölő Ku Klux Klán egykori vezetője, David Duke támogatását. A CNN kérdésére válaszolva azt mondta, nem tudja ki David Duke és mi az a Ku Klux Klán, utána kell néznie.  

Trump természetesen pontosan tudja, hogy kicsoda ez az ember és ez a szervezet. A sajtó rögtön előásta: többek között az ő személyének vállalhatatlanságára hivatkozva utasította el 2000-ben, hogy a Reformpárt elnökjelöltje legyen. (Duke akkoriban ott tűnt fel.)

De miért nem lép el sürgősen Trump Amerika egyik legmegvetettebb figurájától és szervezetétől? Az első magyarázat szerint erre családi oka van. A lapok megszellőztették,  hogy 1927-ben egy bizonyos Fred Trumpot New York-ban letartóztattak, miután egy Ku Klux Klán-felvonulás résztvevői összeverekedtek a rendőrökkel. Az illetőt aztán vádemelés nélkül elengedték és ma már alighanem kideríthetetlen, mi volt a tényleges szerepe – a lényeg, hogy Donald Trump édesapjáról van szó.

A családi kegyelet alighanem elégtelen magyarázat, Trump ennél jóval fontosabb dolgokban is megváltoztatta már a véleményét. Sokkal inkább arról van szó, hogy önmagát

  • az establishment,
  • a fősodratú média és a
  • politika

ellenfeleként szereti beállítani. Erre érezhetően rájátszott akkor is, amikor a hétvégén kérdőre vonták, miért közölt egy Mussolini-idézetet Twitter-csatornáján. („Jobb oroszlánként élni egy napot, mint birkaként száz évet.”) Trump ebben a történetben sem volt hajlandó semmiféle önkritikára. Mindkét ügyben ideológiai rokonszenvtől függetlenül szinte a teljes sajtó elítélte és saját konzervatív riválisai is bírálták. De ezzel még inkább amolyan magányos harcosnak tűnik Trump a kampányeseményeire sereglő, Washingtont en bloc utáló tömegek szemében.

Alabamai támogató

Fotó: Getty/Europress/Scott Olson

Ráadásul erősődő pozíciója a republikánusok között immár az establishment soraiból is vonz támogatókat.

Támogatásáról biztosította Chris Christie, New Jersey állam kormányzója, nem olyan régen még Trump vetélytársa az elnökjelöltségért. Ő korábban gyakorlatilag az amerikai politikai VV Aureliójának nevezte Trumpot, azzal érvelt, a Fehér Házban „nem valóságshow-szereplőre van szükségünk.” (Trump ugyanis majd egy évtizeden át volt az Apprentice – A gyakornok – című reality show fő arca.)

Christie után első republikánus szenátorként az Alabama államot képviselő Jeff Sessions is Trump mellé állt vasárnap. Egy alabamai nagygyűlésen a szenátor harmincezer ember üdvrivalgásától kísérve színpadiasan fejébe nyomta az ingatlanmogul kampányszlogenjét – „Let’s make America great again!”, Tegyük ismét naggyá Amerikát! – népszerűsítő piros baseball-sapkát. (Ami különben nem csak politikai termékként hasznos, Trump erős szélben mindig ezt viseli, nehogy természet anyácska megtépázza nagy gonddal beállított frizuráját.) Christie és Sessions támogatása áttörést jelent, hiszen eddig komoly politikus nem állt ki Trump mellett, a konzervatív értelmiség nagy része pedig dühösen elutasítja az ingatlanmágnást.

„Bár nem az ilyen támogató nyilatkozatok döntik el az előválasztásokat, üzenetük mégis fontos: legitimációt jelentenek” – elemzi Trump helyzetének változását a Válasz.hu-nak Paul-Henri Gurian, a Georgiai Egyetem tanára, az amerikai elnökválasztások kutatója. Szerinte Christie bejelentése jelzi, hogy a Republikánus Pártban egyre többen hajlamosabbak úgy gondolkodni: Trump esélyes a jelöltségre, politikai hasznot hozhat nyilvános támogatása.

Paul-Henri Gurian ugyanakkor a republikánusok tekintélyes részéről egyre növekvő ellenállásra számít Trumppal szemben. Sokan ugyanis úgy vélik, Trump nemcsak katasztrofális vereséget szenvedne Hillary Clintonnal szemben, de a párt jövőjét is kompromittálja és tartósan elidegeníti a republikánusoktól szavazók tömegeit.

Gurian úgy látja: a számok alapján a Trump-ellenes koalíció leginkább abban reménykedhet, hogy az elnökjelölő konvención senkinek nem lesz elegendő delegáltja a jelöltség megszerzéséhez. Az állva maradt indulók pedig a legesélyesebb javára történő visszalépéssel elvben meggátolhatják az ingatlanmágnás sikerét.

Azt azonban még csak sejteni sem lehet, mi történik, ha Trump megszerzi a delegátusok több mint a felét. Nagy kérdés: egyben tartható egyáltalán a republikánus tábor? A keddi nap tétje tehát, hogy Trump mekkora lépést tesz a kitűzött cél, a jelöltség megszerzése felé vezető úton.

Rosta

Borbás Barna

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Véletlenül elaludt, kivégezték

Észak-Koreában nem kell sok az ifjabb Kedves Vezető haragjához: egy tisztségviselőt azért végeztek ki légvédelmi fegyverrel (!), mert elbóbiskolt egy értekezleten.

Jeszenszky figyelmezteti Orbánékat: inkább Merkel, mint Putyin!

Aggodalommal tölt el, hogy '56 nemzetében felvetődik a lehetőség, hogy nyugati szövetségeseink helyett bízzunk inkább Moszkvában – mondja a Heti Válasznak Jeszenszky Géza. A volt külügyminiszter beszél az Antall-kabinet alatti orosz kémtevékenységről és lerántja a leplet MSZP-s kollégája határrevíziós ötletéről is. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban!

Terrorveszély és ízlésterror Bayreuthban

Deszantos megmentő és muszlim csábleányok a Parsifalban, Marx, Lenin, Sztálin és Mao Ce-tung szobrai A Nibelung gyűrűjében. Fokozott ellenőrzés, politikai áthallások, erőszak, és lenullázott hősiesség a bayreuthi Wagner-szentélyben. Rockenbauer Zoltán írása a friss Heti Válaszban.

Mi lesz ebből? „Allah akbar!” az új jelszó Merkel pártjában

Németországban Recep Tayyip Erdoğan török elnök hívei török pártot alapítottak, az alakulat a jövő évi választásokon akár a parlamentbe is bejuthat. Ha ez megvalósulna, a török elnöknek befolyása lehetne Berlin külpolitikájára. Exkluzív részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogy mi? Kolozsvár, mint balliberális fészek?

Vihart kavart Erdélyben a Pestisracok.hu cikke, mely az ottani magyarok mételyezésével vádolt meg anyaországi liberális művészeket. Bár nem nagyon tudunk róla, létezik liberális és baloldali erdélyi hagyomány is, ám butaság tőlük félteni a magyarokat. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Jó, ha tudjuk: 8 aranyunk nem pusztán két zseni magányos sikere!

Az olimpiai játékokat megelőző sajtóhisztériában jövendölt összeomlás elmaradt, ahogy eredményes szereplésével a magyar csapat is megtartotta gerincét. Előbbi tanulságokat, utóbbi alapot adott a 2024-es budapesti olimpiai rendezésért való lobbizásnak. A csütörtöki Heti Válaszban kilencoldalas összeállítással jelentkezünk.

Vitorlázók, figyelem! Ilyen az élet a Balatonon

Jövőre lesz 150 éve, hogy elindult a mai értelemben vett vitorlás sportélet a Balatonon. Jó idők és rossz idők váltakoztak, nemcsak az időjárásban, de a történelemben is azóta, de a kétezres évekre újra feléledt a balatoni vitorlásélet. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.