valasz.hu/amerika_visszainteget/polgarhaboru-rabszolgasag-hollywood-amerika-legfajobb-sebe-fele-fordul-117680

http://valasz.hu/amerika_visszainteget/polgarhaboru-rabszolgasag-hollywood-amerika-legfajobb-sebe-fele-fordul-117680

Amerika visszainteget

Polgárháború, rabszolgaság: Hollywood Amerika legfájóbb sebe felé fordul

Amerika visszainteget VII.

/ 2016.03.11., péntek 11:03 /
Polgárháború, rabszolgaság: Hollywood Amerika legfájóbb sebe felé fordul

Igazi szupermozinak ígérkezik a Matthew McConaughey főszereplésével készült Free state of Jones (Jones szabadállam), amit idehaza is játszanak majd. Az amerikai polgárháború idején a konföderáció szívében gerillaharcot folytató, egy korábbi rabszolgalánnyal összeházasodó Newt Knight sztorijáról a történetet feltáró kutató, Victoria E. Bynum mesélt.

Véget nem érő viták zászlókról, szobrokról, időnként politikai pankráció egy-egy történelmi személyiség megítéléséről – ismerős? Ha nem is a Közép-Európában megszokott mennyiségben, de az Egyesült Államoknak is vannak máig be nem hegedt történelmi sebei. Az 1861 és 1865 között Észak és Dél között dúlt polgárháború minden idők legvéresebb amerikai konfliktusa volt, amelyben 650 ezren haltak meg. (Összehasonlításul: a második világháborúban 290 ezer, Vietnamban 47 ezer amerikai katona esett el.)

A háborúban az iparosodott északi Unió legyőzte a tizenegy rabszolgatartó déli állam alkotta Konföderációt, amelynek gazdasága a fegyverletételt követően összeomlott. Ez az eseménysor olyan maradandó nyomokat hagyott, hogy 150 évvel később Észak- és Dél-Karolinát, Georgiát járva még mindig találkozni az itteni Nagy Háború emlékével. Sok déli mai napig ősei kultúrája, életformája megsemmisítésének tartja az északiak győzelmével végződő háborút, s nem akar tudomást venni a rabszolgatartó rendszer brutalitásáról, vagy kisebbíteni próbálja azt. Ugyanakkor az a tény, hogy a déli tagállamok javarészt mai napig Amerika szegényebb vidékei közé tartoznak, a polgárháború utáni északi megszállás időszakára vezethető vissza.  

Victoria E. Bynum

Mindez azonban nem elvont történészi szöszölés, hanem néha kemény napi politika:

  • A feketék déli szegregációját az 1950-es, 1960-es években felszámoló törvényeket az amerikai közvélemény nagy része a száz évvel azt megelőző rabszolgatartó rendszer megszüntetéséhez hasonlította és úgy is ünnepelte.
  • Délen viszont sokan úgy vélték, a központi kormányzat ismét alkotmányellenesen avatkozik ügyeikbe.

A déli különállás jelképe, a konföderációs zászló sok helyütt lengett hivatalos épületeken, óriási vitákat kiváltva. Dél-Karolinában például azután vonták le véglegesen az állami törvényhozás épülete mellől a lobogót, hogy 2015 nyarán egy fehér felsőbbrendűséget hirdető fiatal férfi kilenc fekete embert gyilkolt meg egy charleston-i templomban. A nyomozás során a rendőrök számos képet találtak, amelyeken a későbbi gyilkos büszkén feszített a konföderációs zászlóval.

De a mai napig áll például az Észak-Karolinai Egyetem chapel hill-i kampuszán a déli oldalon harcoló diákok emlékére emelt szobor, „Csendes Sam” (Silent Sam), tüntetnek is ellene rendszeresen. A Georgiai Egyetem főbejáratánál elhelyezett emléktábla pedig nem is polgárháborúra, hanem a „déli függetlenségért vívott háborúra” emlékeztet. Az állam falusi-kisvárosi körzeteit járva szembetűnő, mennyi házon-lakókocsin lobog mai napig a konföderációs zászló.

A polgárháború öröksége még az elnökválasztási küzdelembe is beszivárog. Valóságos sokkot okozott az a felmérés, amely szerint a déli államok republikánus előválasztásait toronymagasan nyerő Donald Trump szavazóinak közel 20 százaléka szerint rossz döntés volt a rabszolga-felszabadítás, és 38 százaléka azt kívánja, bárcsak Dél nyerte volna a polgárháborút.

E politikai környezettel is magyarázható az a felfokozott érdeklődés, amely egy hollywoodi szuperprodukciót övez. Amerikában várhatóan a nyáron mutatják be Matthew McConaughey főszereplésével, Gary Ross rendezésében a Free state of Jones című filmet. (Idehaza a kissé semmitmondó Harc a szabadságért néven tűzik majd műsorra.) A mozi Newt Knight-ról, egy Mississippi állambeli farmerről szól,

  • aki dezertál a déli seregből,
  • uniópárti szabadcsapatot szervez a leginkább konföderációpárti államban,
  • kikiáltja Jones megye elszakadását,
  • fekete szerelmével pedig családot, s ezzel egy mesztic mulatt közösséget alapít a fajkeveredést később törvényekkel is tilalmazó Mississippiben.


Hihetetlen, pihent agyú forgatókönyvírók által kitalált történet? Nem; maga a valóság.
A film Victoria E. Bynum történész, a texasi állami egyetem emerita professzorának könyvén alapul, aki hosszú évek alapos munkájával írta meg a Hollywood figyelmét felkeltő tudományos munkát.

„Édesapám Jones megyéből származik, de eredetileg nem a polgárháború volt a szakterületem, szinte véletlenül kezdtem el a témával foglalkozni” – meséli a Válasz.hu-nak Victoria E. Bynum. Elsősorban az izgatta, mennyire más megvilágításba helyezi Knight története a polgárháborús Dél történetét, amelyet generációk elsősorban az Elfújta a szél romantikája, a „veszett, nemes ügy” víziója alapján ismertek.

„Nem Newt Knight életrajzát, hanem a vele tartó több száz ember közötti gazdasági, szociális, családi kapcsolatokat akartam megírni. A Knight-tal tartókat nem lehet egyértelműen az abolicionista, azaz rabszolgaság-ellenes kategóriába sorolni. Az azonban biztos, hogy míg Knight nagyapja Jones megye legnagyobb rabszolgatartója volt, hősünknek soha nem voltak rabszolgái” – magyarázza.

Az eredeti mű borítója

Sőt, nagyapja egyik rabszolgája, Rachel lett az egyébként korábban már nős Newt Knight új felesége. Utódaik pedig egy környezetük által csak megvetően „néger fehéreknek” nevezett közösséget alkottak, akiknek faji hovatartozásáról egészen abszurd viták folytak. Victoria E. Bynum felidézi, hogy a pár egyik dédunokája 1948-ban azért került bíróság elé, mert feleségül vett egy fehér nőt. Márpedig az akkori Mississippi állambeli törvények szerint ez fajgyalázásnak, s mint ilyen, törvénytelennek számított.

Maga Bynum is részt vett a film forgatásán, egy konföderációs ápolónőt alakított. A történészt lenyűgözte a forgatáson tapasztalt megfeszített munka, Matthew McConaughey professzionalizmusa. Még az sem szegte kedvét, hogy a 12-14 órás forgatási napokon nagyon hideg volt, ami a korabeli egyenruhákba öltözött statisztáknak komoly gondokat okozott.

A bemutatót követően kiderül, megérte-e a fáradozás. Az érdeklődésre mindenesetre nem lehet panasz: az előzetest eddig több mint hárommillióan nézték meg a Youtube-on.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.