Felfüggesztett börtön egy szülészorvosnak

/ 2014.06.13., péntek 12:08 /

Első fokon egy év négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 1,8 millió pénzbünttésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság V. Attila szülész-nőgyógyászt összesen 67 rendbeli csalás miatt.

A szintén csalásért elmarasztalt F. István szülész-nőgyógyásznak egymillió forint büntetést kell kifizetnie, M. Zsuzsanna ügyintézőt pedig háromévi próbára bocsátották.

A háromtagú bűnszövetkezet az ítélet szerint a fővárosi Nyírő Gyula kórház egykori alkalmazottjaiként olyan szolgáltatásért kért pénzt betegeiktől, amelyeket a közkórház ingyen biztosított. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett. A csalásért elmarasztalt egészségügyieknek összesen 7,5 millió forintot és kamatait kell megtéríteniük a betegeiknek.  

Az egészségügyben általános, hogy a közkórházak egy-egy feladatot magáncégekkel láttatnak el, például az altatást, az ügyeleti ellátást, és ezért a társadalombiztosítástól járó összeg megfelelő hányadát átadják a magántársaságoknak. A beteg azonban általában mit sem tud az ilyen jogviszonyokról, nem is kell tudnia, hiszen számára mindegy, hogy az orvos a kórház alkalmazottja, vagy csak szerződéses megbízottja, mert ő a kórházzal áll jogviszonyban.  

Szalai Géza bíró szerint a meddőségi centrum a vádlottak közlésével szemben nem magánintézmény volt, hanem egy fővárosi tulajdonú kórház egyik köztulajdonú és közfinanszírozású részlege. V. Attila pedig egyszerre volt a kórház főorvosa és a  Medifert Kft. résztulajdonosa.

A több mint tíz éve kezdődött ügyben az orvosok egy olyan műtéti beavatkozást végeztek, amely újszerű volt Magyarországon. A Medifert Kft ezt nem tudta a magánrendelőjében nyújtani, mert csak járóbetegellátásra rendelkezett engedéllyel. A kórházzal kötötöttek hát együttműködési megállapodást az új műtéti eszköz alkalmazására. Eszerint a biztosított személyek után az egészségbiztosítási bevétel 40, nem biztosítottaknál 60 százalék jutott a Medifert Kft-nek, és a Medifert Kft pedig semmilyen jogviszonyba nem került a betegekkel.

A történetnek három szereplője volt: a kórház, a beteg és az egészségbiztosítás.  A bíró hangsúlyozta, hogy a magyar finanszírozási rendszer a szolidaritás elvén alapul, nem lehet különbséget tenni gazdag vagy szegény beteg között.

A vádlottak azt használták ki, hogy egyszemélyben voltak a kórház orvosai és a Medifer kft. tulajdonosai vagy alkalmazottai. Megtévesztették a betegeket, pácienseik olyan beavatkozásért fizettek, amely számukra térítésmentesen járt, és egy olyan magánszolgáltatónak, amely velük nem is állt jogviszonyban.

A kórház havonta átutalta a kft számára a díjazást – két év alatt 30 millió forintot -, a vádlottak ennek ellenére további bevételeket szedtek be a betegektől. Ha bármilyen követelésük lett volna a betegellátással kapcsolatban, azt nem az ellátott nőkkel szemben, hanem a kórházzal kellett volna érvényesíteniük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.