Hírmondó

Hírválogatás.

Feltárul a múlt

A III. kerületi Kórház utcában felállított hagyományos traverz kiállítás a középkori Óbuda ma már föld alatt rejlő épületeit „hozza felszínre” Templomok a talpunk alatt címmel.

Óbudai fák

A III. kerületben csak az elmúlt hetekben 220 új növénnyel gazdagodott a városrész faállománya, és idén további 800 fa kiültetését tervezi az önkormányzat.

Kis ház, nagy történet

Ezt az erzsébetvárosi palotácskát bátran nevezhetjük az oktatás házának, hiszen több mint egy évszázada a tudás átadását szolgálja. Belső tereit tavaly már felújították, most pedig a homlokzata is megújult.

7Próba a közösségért

Immáron harmadik alkalommal rendezi meg a VII. kerület azt az egész tanévben tartó rendezvénysorozatát, amelynek során a diákok tudásuk fejlesztése mellett igazi közösségi élményben is részesülhetnek.

Az első 80 év

Kerek évfordulót ünnepel idén a XIII. kerület, éppen nyolcvan év telt el megalapítása óta. Május utolsó hétvégéjén indul az ünnepségsorozat háromnapos utcai fesztivállal, kiállításokkal, gazdag programajánlattal. Honnan indult a városrész története, és sikerült-e megfelelnie a modern kor kihívásainak?

Látlelet a múltból

Ha az ember régi újságokat olvasgat, olyan mélyrétegei tárulnak fel a múltnak, amellyel egyetlen történelemkönyvben sem találkozhatunk.

Szobor az igazak harcáról

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mai közéleti konfliktusainkhoz hasonlók nem léteztek a boldog békeidőkben.

Hírmondó

Hírválogatás.

Az aranykor vonzereje

Vajon hány épület jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Lang Adolf? Valószínűleg kevesebb, mint amennyit a német anyanyelvű, Csehországban született, 1848–1913 között élt építész megérdemel. Pedig ő tervezte a régi zeneakadémia épületét az Andrássy úton, amelyben ma a Liszt Ferenc Emlékmúzeum működik, és a régi Műcsarnok épületét is az Andrássy úton, amelyet a magyarországi neoreneszánsz egyik kiemelkedő műveként tartanak számon.

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.