Adjunk bele több apait!

/ 2018.06.13., szerda 17:23 /

Köztudott, hogy az apátlanság a modern országok – köztük hazánk – egyik legsúlyosabb családi problémája. Gyermekeink apák és apakép nélkül nőnek fel. Az apaság hiánya a párkapcsolatokat is megterheli, és jelentős szerepet játszik a magas válási statisztikában, ami tovább rontja a felnövő generáció életkilátásait. Erre keres megoldásokat az Apa Akadémia.

Fotó: Pannon Presztízs Magazin / Pálfi Balázs

Léder László pszichológus „kedves gyermekének” nevezte az ingyenes előadásokból és workshopokból álló, mindenki számára nyitott, 2017. februárban megnyílt tudásműhelyt. Az alapító megfogalmazása szerint az Apa Akadémia célja nem más, mint az „apaság kultúrájának helyreállítása”, az apák visszacsempészése a magyar családokba.

Családtervezéstől a válásmegelőzésig

Az Apa Akadémia programjai a látogatók igényei szerint épülnek fel. Az apasággal kapcsolatos klasszikus kérdések mellett olyan ritkán hallott témák is előkerülnek, mint az apai családtervezés kérdése, vagy a „mamahotel, papabank” megelőzésének leghasznosabb apai technikái. Az előadások interaktív, a hallgatóság kérdéseit is megválaszoló alkalmak, melyeket rendszerint kis létszámú workshopok követnek.

Aki részt vett már egy beszélgetős előadáson, maga is megtapasztalhatta, hogy a hallgatóság egy részét édesanyák vagy a téma iránt érdeklődő hölgyek alkotják. Ez volt a célunk; az apaság megértése nem képzelhető el az anyák jelenléte nélkül – vallja az alapító. Az apaság kultúrájának visszaállítása a családokban és a nevelési intézményekben az anyák és a gyerekek sorsát ugyanolyan pozitívan befolyásolja, mint az apák életminőségét.

Az Apa Akadémia legnépszerűbb előadásainak témája a „kütyümenedzsment” és a „kamaszkorcunami”. Ugyanakkor a modern témák mellett a klasszikus, örök érvényű apaügyekkel is mélyrehatóan foglalkoznak: az apai munka-magánélet egyensúly, a várandósság és a születés körüli kiemelt időszak, a lányok és a fiúk eltérő nevelése, válásmegelőzés.

Városi legendák helyett

Léder László kiemelten fontosnak tartja, hogy látogatóik számára kizárólag tudományosan igazolt és a gyakorlatban kipróbált tudást és tanácsokat adjanak át. Az Apa Akadémiára betérők gyakori problémája, hogy az apaság-anyaság, valamint általában a nemi szerepek kérdéskörében megjelenő könyvek, blogbejegyzések és egyéb internetes tartalmak közül nem képesek biztonsággal kiválasztani a szakmailag megbízható forrásokat. Az Apa Akadémia szakmai célja az apasággal kapcsolatos városi legendák és naiv elképzelések háttérbe szorítása és az evidenciákon alapuló ismeretek terjesztése.

Az Apa Akadémiát rövid, de sűrű első másfél éve alatt két fontos díjjal is jutalmazták: a Léder Lászlóval készült rádióinterjú elnyerte a Média a Családért 2018 közönségdíját, Léder László pedig nemrég Pro Familiis elismerésben részesült.

* * *

Fedezd fel a bolygót a Da Vinci Tv-n!

A Da Vinci Tv júniusi bemutatói bolygónk szépségeit veszik célba. A Ki lakik itt? premiersorozat éneklő homokdűnét mutat be Kazahsztánban, vagy a rózsaszín szenegáli tavat. A Fedezzük fel a csodálatos bolygót! című filmben Cousteau kapitány unokája kalandozik hurrikánok, gejzírek, bálnák társaságában.

* * *

Future Park

Tanulj játszva a világ legmodernebb játszóterén!

www.andrassyelmenykozpont.hu

* * *

Az Utazik a család meseútikönyv-sorozattal a gyerekek szórakozva ismerhetik meg Magyarország legszebb régióit. Az Irány a Balaton!, Irány Eger!, Irány a Velencei-tó! és Irány a Dunakanyar! után a mesebeli család tovább folytatja kalandjait, amelyekről az Irány Esztergom! és Irány a Tisza-tó! kötetekben olvashatnak az utazást kedvelő családok. (5–10 éves korosztálynak ajánljuk.)

landing.kidsoasis.hu/mesekonyv

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.