Családbarát nyaralás

Baldauf Csaba a Kolping Hotel küldetéséről

/ 2018.05.16., szerda 14:53 /

„Nálunk a családbarátság nem fellángolás, amit hétvégén vagy szezonálisan, esetleg néhány évig átmenetileg előveszünk; ez napi 24 órában képviselt alapérték” – mondja Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezető igazgatója.

– Ön vezeti az első és egyetlen olyan magyar családbarát szállodát, amely eredetileg is annak épült, és amely a közelmúltban számos magyar és nemzetközi díjat kapott. Melyiket tartja a legfontosabbnak?

– 2016-ban ünnepeltük a Kolping húszéves születésnapját, és az volt az álmom, hogy erre az alkalomra az utolsó szögletig mindent felújítunk. Ez majdnem teljes mértékben sikerült, és a díjak elsősorban ennek az erőfeszítésnek szóltak. Legfontosabb a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének díja, Az Év Szállodája.


– Ön elnökségi tagja ennek a szervezetnek, a Balaton régió vezetője...

– A pályázat kapcsán a zsűri közelébe sem mehettem. A német díj is nagyon fontos; azon alaposan meglepődtünk.

– Miért?

– A Family Cup díjat a legnagyobb német szállodaipari magazin, a Tophotel adja, a német hotel- és vendéglátóipari szövetséggel együttműködve. Mi a családbarát szálloda kategóriában indultunk, és első díjat kaptunk a komplex szabadidős programunkért, holott ebben a kategóriában Európa legjobb osztrák, német, olasz és svájci családbarát szállodái indulnak, ott volt például a tiroli Bianco Family Spa, amely a Tripadvisor szerinti csúcstartó. Ezek a szállodák már negyven éve működnek, mi egyetlen magyar szereplőként tudtunk annyi innovációt felmutatni, amit értékelt a zsűri.

– Mi fogta meg őket a legjobban?

– A tematikus heteink és a havi előadássorozatunk. Akkor zajlott az 52 hét – 52 híres ember és családja rendezvénysorozatunk, sportolókkal, színészekkel, énekesekkel, zenészekkel, írókkal és olyan előadókkal, mint Bagdy Emőke, Boldizsár Ildikó. Utóbbi megírta a szálloda első saját mesekönyvét, Bobóország meséi: Bobó gyermekkora címmel, melynek nemsokára megjelenik a folytatása. Havi előadásaink különlegességét pedig azt adta, hogy nemcsak a családi élet szépségeiről, hanem a nehézségeiről is szóltak: a családi polarizációról, a nemzedéki problémákról, a digitális technológiák megjelenéséről és veszélyeiről, a szexualitásról, a mozaikcsaládok kihívásairól.

– A tematikus hetek azóta is zajlanak.

– Ezek a programok, ahogy a szálloda is, folyamatos fejlődés eredményei. Mi 22 éve nem azért váltunk családközpontúvá, mert a piacot felmérve úgy döntöttünk, ebből biztosan siker lesz, hanem mert ez volt számunkra fontos. Először elindultunk a tematikus hétvégékkel, aztán lassan minden hétvégénk ilyen lett, ekkor elindultak tematikus heteink, megültük a sátoros ünnepeket, a programot a magyar és a keresztény kultúrkörből merítettük. Most már ott tartunk, hogy hetente több program fut párhuzamosan. Amikor arról kell döntenünk, milyen irányban megyünk tovább, mindig a küldetésünket követjük.

– Mi a küldetésük?

– A családok megerősítése. Szállodánk névadója, Adolph Kolping így fogalmazott: „A család sorsa – akár rövid, akár hosszú távon nézve – meghatározza az ország sorsát.” Az előadásokkal lehetőséget nyújtunk azoknak, akik a pihenés és kikapcsolódás mellett szeretnék elmélyíteni tudásukat bizonyos családi témákban, vagy családi problémára keresnek megoldást.

– Van igény a pihenni vágyókban arra, hogy szülőknek szóló programokon vegyenek részt?

– Az elején nem feltétlenül értették, mire jó a fürdőzés-evés-alvás hármasán kívül másra is időt szentelni. Ma már sokan aszerint időzítik a pihenésüket, hogy milyen téma és előadó lesz éppen akkor nálunk. És mivel van óvodánk, állandó, felkészült és közkedvelt személyzettel, rengeteg foglalkozással, és több száz négyzetméteres játszóházunk is, a szülők jó szívvel hagyják gyermekeiket az óvónőinkkel. Lelkesek és hálásak, mert a programoknak vagy csak a kettesben töltött időnek köszönhetően valami pluszt vihetnek haza magukkal. Ehhez természetesen az is kell, hogy minden más szolgáltatásunk tökéletes legyen. Egyébként nemcsak a tematikus heteken, előadásokon keresztül adjuk át a család megerősítését szolgáló üzeneteinket. Ott vannak például a napi idézetek is.

– Egy paptól az 1800-as évekből. Mit szólnak hozzá a mai vendégek?

– Keresztény értékrendet képviselünk. Sokan nem is tudják, honnan jön a nevünk, nem értik, hogy ki Adolph Kolping és mit keres az arcképe a szállodában. De amikor reggelente kapnak egy idézetet – olyat, ami sokszor aktuálisabb, mint akár a keletkezésekor volt –, rácsodálkoznak, és elkezdenek kérdezgetni. Nálunk a családbarátság nem fellángolás, amit hétvégén vagy szezonálisan, esetleg néhány évig előveszünk. Ez napi 24 órában képviselt alapérték, s ennek szellemiségében működtetjük és fejlesztjük a szállodát, beépítve a vendégeink visszajelzéseit. Hiszen ez idő alatt a családok és az őket érintő problémák is rengeteget változtak. Nálunk nemcsak a hagyományos kis- és nagycsaládok fordulnak meg, hanem mozaikcsaládok is. Igyekszünk mindenfajta családhoz szólni, ha nem is személyre szabott, de lehetőleg egyedi ajánlattal; vannak egyszülős, többgenerációs családok számára kidolgozott programjaink is.

– Milyen szempontjai vannak a családbarát turizmusnak a programokon túl?

– Legyen elegendő tér a családtagok számára, ne kelljen egy vagy két szobában összezsúfolódniuk, minden nemzedéknek legyen élettere – gondolva a nagyszülőkre és a szülők intimitására –, és nemcsak a lakótérben, hanem a szálloda más területein is. Ezért van nálunk sok apartman, a szobák 70 százaléka ilyennek a része, és ezért újítottuk fel nemrég a 12, többgenerációs nagycsalád vagy több baráti család együttes pihenésére alkalmas, különálló apartmanházainkat. Létrehoztuk a csendes – azaz gyerekmentes – wellnessrészleget, amin először a szakma és a vendégek is megbotránkoztak, de ma már mindenki nagyra értékeli, és sokan követik az ötletet.

– Induláskor a vendégek többsége német volt. Hogy állnak most?

– Mi vagyunk az egyetlen magyar családbarát szálloda, amely eleve annak épült. Az összes többi átalakult azzá, mégpedig úgy, hogy közben korábbi célcsoportját is megpróbálja fókuszban tartani. Nálunk a vendégek 95 százaléka kisgyerekes, és az eredetileg 80 százalék német–20 százalék magyar vendégarányt sikerült 15 százalék német– 85 százalék magyar arányra átfordítani, amire német tulajdonosaink is büszkék. Eleinte ők tanítottak minket arra, hogyan kell családbarát szállodát működtetni, most ők jönnek ötletekért hozzánk.

A németek jönnek hozzánk tanulni?

– Igen, egyrészt a díjak kapcsán, másrészt azért, mert tagja vagyunk a német Familotel családbarát szállodai összefogásnak; ők kétévente kőkeményen ellenőrzik a rendszerhez tartozó szigorú családbarát minősítő standardok betartását. De nem azért csináljuk, hogy ne essünk ki a rendszerből. Névadónk nyomán valljuk: amikor együtt pihen a család, az olyan kiemelten fontos pillanat, amit még szebbé kell tennünk. Ez komoly felelősség, aminek minden munkatársnak minden pillanatban tudatában kell lennie. A vendéglátás nem bonyolult tudomány, nem szól másról: odafigyelésről és empátiáról. A vendégek kedvében járni, mosolyogva köszönni mindenkinek, a problémáikat megoldani, később visszakérdezni. Rengeteg fontos apróság, amire mindenkinek minden idegszálával minden másodpercben oda kell figyelnie. Ezt hallja tőlem mindennap, reggeltől estig a Kolpingban dolgozó összes munkatársam.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.