valasz.hu/csalad/az-egymasra-figyeles-muveszete-128027

http://valasz.hu/csalad/az-egymasra-figyeles-muveszete-128027

Kodállyal a legkisebbekhez

/ 2018.05.02., szerda 15:44 /

„Kodály nyomán valljuk, hogy a zenei nevelést korán kell kezdeni, ám ehhez nem kell képzett énekesnek lenni” – mondja a Ringató-módszer kidolgozója, Gállné Gróh Ilona és lánya, Gáll Viktória Emese.

– A Kodály-módszeren alapuló műfajról van szó, mégsem hangsúlyozzák, honnan ered. Miért?

Gállné Gróh Ilona: Mert a magas szintű szakmai alapok mélyebb ismerete elsősorban nem a szülők feladata, hanem a mienk – az enyém, mint alapítóé és a 97 foglalkozásvezetőé. A hozzánk járóknak nem kell ismerniük a kulisszatitkokat, mondókázni, énekelni és babát ringatni, simogatni viszont minden szülő tud. Nem kell képzett énekesnek lenni ahhoz, hogy a kisbabámat megöleljem és énekelve ringassam. „Csak” hinnem kell abban, hogy ez jót tesz a lelki, szellemi és testi fejlődésének.

Gáll Viktória Emese: Természetesen kell hozzá minőségi zenei anyag is, amelyből a foglalkozásvezetők merítenek. A Ringató magas színvonalú, de elvárások nélküli foglalkozás, ahol a résztvevők énekes-játékos zenei élményt kapnak. Kapaszkodót, amit a művészet közösen átélt öröme tud adni. Úgy, hogy közben mindez nekünk, foglalkozásvezetőknek is közösségi élmény.

– És még mindig nem esett szó Kodályról…

G. G. I.: Olyan művészeti nevelésről van szó, amelynek révén a lehető legkorábban tudunk kapcsolatba lépni a kisbabánkkal. Dajkarímekkel, versekkel, lüktető mondókákkal, öleléssel, érintgetésekkel, közös játékkal. Amikor Kodályra hivatkozom, nem teszek mást, mint hogy komolyan veszem, amit írt például a korai zenei nevelés fontosságáról. Szeretnénk kedvet ébreszteni a felnőttekben az énekléshez, az énekes játékokhoz, közben mintát is adva nekik. Jó volna, ha a kisgyermekes családok átélnék a közös éneklés élményét, és ebből minél többet adnának át a gyermekeiknek.

G. V. E.: Fontos, hogy nem a gyerekeket, hanem a felnőtteket tanítjuk. És nem véletlenül említünk felnőtteket: bár elsősorban anyák járnak hozzánk, egyre több apa és nagyszülő is jön Ringatóra. Már vannak csak nekik szóló foglalkozásaink is, például a Belvárosi Közösségi Házban.

– Hogy kezdődött a Ringató?

G. G. I.: Huszonhat éve szekszárdi zeneovisaim szülei kérték, hadd hozzák el a kistestvéreket is. Először nemet mondtam, majd rájöttem, a szülőkkel együtt valóban lehetne foglalkozni a legkisebbekkel is. Először csak hatan jöttek, de hamarosan alig fértünk el a teremben. A helyi tévé egyszer úgy mutatott be minket, mint a foglalkozás, ahova a város minden kisbabás anyukája igyekszik kedd délelőttönként.

G. V. E.: Akkor még nem is így hívtak minket. Bartalus Ilona zenepedagógus, a Duna Televízió zenei szerkesztője 1998-ban eljött Szekszárdra, sorozatműsort készített a foglalkozásokról. Annak volt a címe Ringató. Megszerettük ezt a szép elnevezést; azóta már védjegy. Ilona azt mesélte, akkori főnöke azt mondta anyukámról: „Ez a nő olyan, mint egy kályha – melegít, amit csinál.”

– A Ringató-módszer is a foglalkozások folyamatában alakult ki?

G. G. I.: Persze. Sok minden tudatos volt kezdettől fogva, de a módszerem számos eleme alakult, változott, tisztult. Taníthatóvá, világosan követhetővé vált, annak ellenére, hogy eléggé összetett. A legfontosabbat viszont már az elején tudtam: bóvlit sosem fogok nyújtani, akkor sem, ha kérik a gyerekslágereket, rajzfilmzenéket. Vállaltam annak kockázatát, hogy faképnél hagynak, mert erősen hittem benne: amit kitaláltam, jobb lesz nekik. Nem hagytak ott.

– Az országos ismertség a tévéműsor nyomán kezdődött?

G. G. I.: Igen, sokan megkerestek, sokfele hívtak, határon túlra is. De a gyerekeim akkor még kicsik voltak, és rengeteg elfoglaltságom volt – tanítottam, kórust vezettem –, így nem nagyon maradt időm másra. De a Ringató a szívügyem, így amikor a gyermekeim nagyobbak lettek, intenzívebben kezdtem foglalkozni vele. Kollégáim közül egyre többen mondogatták, hogy tanítanom kellene másokat is a módszerre. Járni kezdtem az országot, és azóta is úton vagyok, előadásokat tartok, tanfolyamokat szervezek.

– Ezeken mit tapasztal?

G. G. I.: Sajnos az énekórák száma alacsony, egyre kevesebb helyen működnek iskolai kórusok. Az évek során számos kiváló zenei tagozatos iskola megszűnt, és a jelenlegi iskolarendszer keretei között sok tehetséges énektanár nehezen tudja megvalósítani az elképzeléseit. Őket mindig szívesen gyűjtöm magam köré, hogy dolgozzunk együtt.

– A foglalkozásvezetőit „lányaimnak” hívja. Mit szól ehhez a lánya?

G. V. E.: Négyéves voltam, amikor anyukám kisgyerekes családokkal kezdett foglalkozni, sokáig egyedül vitte az egészet. Később viszont már halaszthatatlanná vált, hogy munkatársai legyenek. 2006-ban kezdett Ringató módszertani tanfolyamokat indítani, és azóta évente szervezünk egyet. Mindig izgalommal várom, kik lesznek az új „lánytestvéreim”. Rendkívüli az érdeklődés, rengeteg a jelentkező, pedig most már előzetes meghallgatás is van.

G. G. I.: „Lányaim” mind elhivatottan teszik a dolgukat, imádom őket. Majdnem harmaduk határon túli. Vannak foglalkozásaink Erdélyben és a Vajdaságban is, de legerősebb a felvidéki csapat.

– Kodály nyomán jött a határon túli magyarok elérésének és a hazai nagyrendezvények ötlete is?

G. G. I.: Kodály több írásában is utal a „feladatokra”: ízlésformálás, közönségnevelés, közösségnevelés. Az ő nyomán valljuk azt is: tömegeket kell a zenéhez vezetni. Ezért a sok tanítvány, ezért várjuk a további jelentkezőket, ezért a rengeteg Ringató éneklő közösség és a sok rendezvény. A több mint 250 helyszínen 30 ezer család fordul meg nálunk fél év alatt. A Ringató bejárta a Kárpát-medencét, sok távoli európai országba is eljutott, és a tengerentúli magyar közösségek is ismerik.

G. V. E.: Többször voltunk már nem magyar nyelvterületen is, legutóbb például Ljubljanában a Balassi Intézet meghívására. Különleges élmény, ahogy a szlovén pedagógusokkal a zenén keresztül szavak nélkül is megértettük egymást; amint énekelni kezdtem, azonnal be tudtak kapcsolódni a népdalaikkal, népzenéjükkel.

G. G. I: Idén két nagyrendezvényünk is lesz. Az anyák napját május 5-én tartjuk a budai MOM Kulturális Központban, ahol Bognár Szilvia lesz a vendégünk. Immár hagyományos, nyolcadik „Ezer család énekel” rendezvényünk pedig idén a családok éve keretében zajlik, május 26-án a Millenárison, Sebő Ferenccel.

– Az oktatás, a kiscsoportos foglalkozások és nagyrendezvények mellett vannak zenés mesekönyveik is.

G. G. I.: Igen, számos Ringató-kiadvány megjelent már, és több van készülőben is. Viki új könyvsorozatának első kötete május végén jelenik meg Borsi-mesék címmel, ami ezúttal a 2–4 éves korosztálynak szól. Én pedig egy olyan kétkötetes kiadványon dolgozom, amely a pedagógusok munkáját fogja segíteni.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.