Már nincsenek egyedül

/ 2018.04.04., szerda 18:02 /

Nem egészen egy generációval ezelőtt még „csonka családnak” nevezték, ma már többen hívják őket egyszülősnek, részben a politikai korrektség, részben pedig a lassan, de érezhetően változó közmegítélés miatt. A legtöbben az elvált nőket látják bennük, akik negyvenéves korukra magukra maradtak két gyerekkel, a valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Bár a többség valóban válás után került ebbe a státuszba, nagy számban vannak közöttük özvegyek, illetve olyanok, akik – saját elhatározásukból vagy a párjuk döntése után – egyedül vállaltak vagy fogadtak örökbe gyereket. A kép tehát rendkívül színes, egy dolog viszont közös bennük: hatalmas számuk ellenére a legtöbb országban még mindig láthatatlanok. A világon ma kb. 320 millió gyerek él egyetlen szülővel – döntő többségük az anyjával, de nem elhanyagolható részük az apával –, csak az Egyesült Államokban 22 millió. Mi, magyarok több mint félmillió egyszülős gyereket nevelünk. Ami néhány évtizeddel ezelőtt még „perifériának” számított, mára világtendencia: az előrejelzések szerint a következő generáció legalább egyharmada gyerekkorának egy részét vagy az egészet csak az egyik szülőjével fogja leélni.

Magyarországon kb. 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő – jellemzően az apa, de kb. negyvenezer családban az anya –, és a jelenlegi tendenciákat elnézve ez a szám a nemzetközi trendekhez hasonlóan itthon is növekedni fog. Létező és egyre erősödő társadalmi igény hívta tehát életre azt a kezdeményezést, amely a tervek szerint fontos lépés lehet az egyszülős családok támogatásában. Várhatóan áprilisban nyit meg az ország első egyszülős központja, amely nemzetközileg is úttörő vállalkozásnak számít. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány társadalmi innovációja számos területen igyekszik választ adni az egyszülősség naponta felmerülő kérdéseire. A jogi, pszichológiai, munkavállalási vagy életvezetési segítség mellett a központ fontos funkciója lesz olyan közösségek létrehozása, amelyek ellensúlyozni tudják az egyedül nevelők egyik legnagyobb problémáját: az elmagányosodást.

Március 21-én ünneplik az egyszülős családok napját. Már ha beszélhetünk ünneplésről egy olyan világban, ahol – XXI. század ide, tolerancia oda – az egyszülősség még mindig gyakran jelent inkább stigmát, mint elismerést. Pedig ezek a szülők napi 48 órát kénytelenek egyedül helytállni, hiszen kettő helyett dolgoznak.

* * *

ELVARÁZSOLT SZIGET – Kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, március 24.–május 13.

A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli trópusi szigetre érkeznek, ahol ügyességüket próbára téve varázslatos kaland részesei lehetnek. A mesebeli utazás során találkozhatnak a rejtőzködő Varázslómesterrel és az esőerdők számtalan különös lakójával. A furfangos feladványok megfejtéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz!

Bővebb információ: facebook.com/F.Exhibition

* * *

Dániel András nagy sikerű könyvét – Mit keresett Jakab az ágy alatt? – a Budapest Bábszínház interaktív bábelőadás formájában mutatja be április 18-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A darabot 6 éves kortól ajánljuk.

www.budapestbabszinhaz.hu

* * *

Szeretettel várjuk a kisgyermekes családokat a Ringató programjain Budapesten, vidéken és a határainkon túl több mint 200 településen. Kiemelt vidéki esemény a Ringató gyerekkoncert Szekszárdon, a Pünkösdi Hal- és Vadünnepen, 2018. május 20-án.

www.ringato.hu

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.