valasz.hu/csalad/borunket-visszuk-a-vasarra-128903

http://valasz.hu/csalad/borunket-visszuk-a-vasarra-128903

Már nincsenek egyedül

/ 2018.04.04., szerda 18:02 /

Nem egészen egy generációval ezelőtt még „csonka családnak” nevezték, ma már többen hívják őket egyszülősnek, részben a politikai korrektség, részben pedig a lassan, de érezhetően változó közmegítélés miatt. A legtöbben az elvált nőket látják bennük, akik negyvenéves korukra magukra maradtak két gyerekkel, a valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Bár a többség valóban válás után került ebbe a státuszba, nagy számban vannak közöttük özvegyek, illetve olyanok, akik – saját elhatározásukból vagy a párjuk döntése után – egyedül vállaltak vagy fogadtak örökbe gyereket. A kép tehát rendkívül színes, egy dolog viszont közös bennük: hatalmas számuk ellenére a legtöbb országban még mindig láthatatlanok. A világon ma kb. 320 millió gyerek él egyetlen szülővel – döntő többségük az anyjával, de nem elhanyagolható részük az apával –, csak az Egyesült Államokban 22 millió. Mi, magyarok több mint félmillió egyszülős gyereket nevelünk. Ami néhány évtizeddel ezelőtt még „perifériának” számított, mára világtendencia: az előrejelzések szerint a következő generáció legalább egyharmada gyerekkorának egy részét vagy az egészet csak az egyik szülőjével fogja leélni.

Magyarországon kb. 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő – jellemzően az apa, de kb. negyvenezer családban az anya –, és a jelenlegi tendenciákat elnézve ez a szám a nemzetközi trendekhez hasonlóan itthon is növekedni fog. Létező és egyre erősödő társadalmi igény hívta tehát életre azt a kezdeményezést, amely a tervek szerint fontos lépés lehet az egyszülős családok támogatásában. Várhatóan áprilisban nyit meg az ország első egyszülős központja, amely nemzetközileg is úttörő vállalkozásnak számít. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány társadalmi innovációja számos területen igyekszik választ adni az egyszülősség naponta felmerülő kérdéseire. A jogi, pszichológiai, munkavállalási vagy életvezetési segítség mellett a központ fontos funkciója lesz olyan közösségek létrehozása, amelyek ellensúlyozni tudják az egyedül nevelők egyik legnagyobb problémáját: az elmagányosodást.

Március 21-én ünneplik az egyszülős családok napját. Már ha beszélhetünk ünneplésről egy olyan világban, ahol – XXI. század ide, tolerancia oda – az egyszülősség még mindig gyakran jelent inkább stigmát, mint elismerést. Pedig ezek a szülők napi 48 órát kénytelenek egyedül helytállni, hiszen kettő helyett dolgoznak.

* * *

ELVARÁZSOLT SZIGET – Kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, március 24.–május 13.

A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli trópusi szigetre érkeznek, ahol ügyességüket próbára téve varázslatos kaland részesei lehetnek. A mesebeli utazás során találkozhatnak a rejtőzködő Varázslómesterrel és az esőerdők számtalan különös lakójával. A furfangos feladványok megfejtéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz!

Bővebb információ: facebook.com/F.Exhibition

* * *

Dániel András nagy sikerű könyvét – Mit keresett Jakab az ágy alatt? – a Budapest Bábszínház interaktív bábelőadás formájában mutatja be április 18-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A darabot 6 éves kortól ajánljuk.

www.budapestbabszinhaz.hu

* * *

Szeretettel várjuk a kisgyermekes családokat a Ringató programjain Budapesten, vidéken és a határainkon túl több mint 200 településen. Kiemelt vidéki esemény a Ringató gyerekkoncert Szekszárdon, a Pünkösdi Hal- és Vadünnepen, 2018. május 20-án.

www.ringato.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.