Már nincsenek egyedül

/ 2018.04.04., szerda 18:02 /

Nem egészen egy generációval ezelőtt még „csonka családnak” nevezték, ma már többen hívják őket egyszülősnek, részben a politikai korrektség, részben pedig a lassan, de érezhetően változó közmegítélés miatt. A legtöbben az elvált nőket látják bennük, akik negyvenéves korukra magukra maradtak két gyerekkel, a valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Bár a többség valóban válás után került ebbe a státuszba, nagy számban vannak közöttük özvegyek, illetve olyanok, akik – saját elhatározásukból vagy a párjuk döntése után – egyedül vállaltak vagy fogadtak örökbe gyereket. A kép tehát rendkívül színes, egy dolog viszont közös bennük: hatalmas számuk ellenére a legtöbb országban még mindig láthatatlanok. A világon ma kb. 320 millió gyerek él egyetlen szülővel – döntő többségük az anyjával, de nem elhanyagolható részük az apával –, csak az Egyesült Államokban 22 millió. Mi, magyarok több mint félmillió egyszülős gyereket nevelünk. Ami néhány évtizeddel ezelőtt még „perifériának” számított, mára világtendencia: az előrejelzések szerint a következő generáció legalább egyharmada gyerekkorának egy részét vagy az egészet csak az egyik szülőjével fogja leélni.

Magyarországon kb. 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő – jellemzően az apa, de kb. negyvenezer családban az anya –, és a jelenlegi tendenciákat elnézve ez a szám a nemzetközi trendekhez hasonlóan itthon is növekedni fog. Létező és egyre erősödő társadalmi igény hívta tehát életre azt a kezdeményezést, amely a tervek szerint fontos lépés lehet az egyszülős családok támogatásában. Várhatóan áprilisban nyit meg az ország első egyszülős központja, amely nemzetközileg is úttörő vállalkozásnak számít. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány társadalmi innovációja számos területen igyekszik választ adni az egyszülősség naponta felmerülő kérdéseire. A jogi, pszichológiai, munkavállalási vagy életvezetési segítség mellett a központ fontos funkciója lesz olyan közösségek létrehozása, amelyek ellensúlyozni tudják az egyedül nevelők egyik legnagyobb problémáját: az elmagányosodást.

Március 21-én ünneplik az egyszülős családok napját. Már ha beszélhetünk ünneplésről egy olyan világban, ahol – XXI. század ide, tolerancia oda – az egyszülősség még mindig gyakran jelent inkább stigmát, mint elismerést. Pedig ezek a szülők napi 48 órát kénytelenek egyedül helytállni, hiszen kettő helyett dolgoznak.

* * *

ELVARÁZSOLT SZIGET – Kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban, március 24.–május 13.

A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli trópusi szigetre érkeznek, ahol ügyességüket próbára téve varázslatos kaland részesei lehetnek. A mesebeli utazás során találkozhatnak a rejtőzködő Varázslómesterrel és az esőerdők számtalan különös lakójával. A furfangos feladványok megfejtéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükség lesz!

Bővebb információ: facebook.com/F.Exhibition

* * *

Dániel András nagy sikerű könyvét – Mit keresett Jakab az ágy alatt? – a Budapest Bábszínház interaktív bábelőadás formájában mutatja be április 18-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A darabot 6 éves kortól ajánljuk.

www.budapestbabszinhaz.hu

* * *

Szeretettel várjuk a kisgyermekes családokat a Ringató programjain Budapesten, vidéken és a határainkon túl több mint 200 településen. Kiemelt vidéki esemény a Ringató gyerekkoncert Szekszárdon, a Pünkösdi Hal- és Vadünnepen, 2018. május 20-án.

www.ringato.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.