Mozaik a családom

/ 2018.07.04., szerda 16:49 /

Változó és változatos világot élünk, és ez a fajta változatosság a családi kapcsolatokban is megmutatkozik. Bár még mindig a vér szerinti szülőkből és vér szerinti gyermekeikből álló családtagok egységét tekinti a közvélemény normál családnak, a gyerekek nagy része már nem ebben a hagyományos modellben nevelkedve nő fel, és egyre növekszik az úgynevezett mozaikcsaládok száma.

Amennyiben egyértelmű definíciót szeretnénk a fogalomhoz társítani, talán az a leírás a legpontosabb, amely úgy határozza meg ezt a családtípust, mint egy olyan életközösséget, melyet az egyik szülő és gyermekei alkotnak egy új házastárssal, aki esetleg szintén hozza vér szerinti gyermekeit az új családba. Ahhoz azonban, hogy családról beszélhessünk, ennél jóval több tartalommal kell megtöltenünk a fogalmat. A rendszerben kialakuló szerepek, felelősségek, kötelékek hatalmas szerepet játszanak abban, hogy valóban család születik-e a két egyszülős egység összeolvadásából. A társadalmi előítéletek, torz hiedelmek, a téma tabusítása, a megbélyegzettség még inkább kaotikussá teszik az egyébként sem könnyen átlátható szerep- és szabályrendszereket.

Empátia, figyelem, együttműködés. Olyan fogalmak ezek, melyek a „hagyományos” családban történő gyermekneveléshez is elengedhetetlenek. Egy mozaikcsaládban különösen nagy jelentősége van ezeknek a szavaknak. A mozaikcsaládok minden tagja megélt már egyfajta családi veszteséget, válást, elszakadást. Éppen ezért mindenki sokkal érzékenyebben reagál a családon belüli problémákra, konfliktusokra. Gyakran merülnek fel a családon belül vagy akár a családon kívül álló „másik szülővel” kapcsolatban lojalitásproblémák, sokkal kiélezettebbek a szerepkonfliktusok. Egy „mozaik” az egyik legcsodálatosabb alkotás, művészet, rész és egész szimbolikája, melyben sok kis darab formál egy teljes egészet. Rengeteg idő, türelem és megfelelő hozzáállás kell ahhoz, hogy mindegyik alkotóelem a helyére kerüljön.

A Mozaikcsalád Alapítvány életre hívásával szeretnénk segíteni a hozzánk forduló újraszerveződő családoknak abban, hogy felszínre kerülhessenek az egyes családtagokat nyomasztó problémák, s mindenki együttműködésével kialakulhasson a családon belüli szerep- és szabályrendszer, megvalósulhasson egy olyan harmonikus együttélés, amelyben minden családtag jól érzi magát. Igyekszünk a mozaikcsaládokkal kapcsolatos előítéleteket és téves sztereotípiákat eloszlatni a társadalomban. Hiszünk abban, és munkánkkal elősegítjük azt, hogy a mozaikcsaládban való felnevelkedés ne csak hátránnyal járjon. Az ilyen családban élő gyermekeknél kisebb a válás traumája, boldognak látja a vér szerinti szülőjét, nyitottságot, toleranciát, rugalmasságot tanul az újfajta családrendszerben. Akár egy mozaikkép elkészítésénél: a törött, sérült apró részek összeillesztése után szép és színes végeredmény rajzolódik ki.

mozaikacsaladom.hu

* * *

Otthon elvégezhető kísérletek a Da Vinci Tv-n

Hogyan lehet házilag ballonhajtású autót építeni? Hatékonyan vízhatlanná tenni ruháinkat? Hogyan lehet spagettitésztából hidat építeni? A tudományos kísérletek nem csupán a fizika- és kémiaórák bemagolandó gyakorlatai, hanem hasznos és izgalmas tények felfedezését segítik. A Da Vinci Tv júliusban az egész hónap során nagyszerű, otthon, családilag kipróbálható kísérletekkel jelentkezik.

* * *

Future Park

Tanulj játszva a világ legmodernebb játszóterén!

www.andrassyelmenykozpont.hu

* * *

Urbango

Városnézés. Kaland. Izgalom. Játék. Kincskeresés. Többen együtt. Mindenkinek. Budapesten. És Szegeden. Nyomok. Feladványok. Látnivalók. Váratlan fordulatok. Trükkös kütyük. Közös gondolkodás. Nevetés. Mozgás. Minőségi idő. Kincset érő élmény. Ez az Urbango.

www.urbango.hu

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.