Mozaik a családom

/ 2018.07.04., szerda 16:49 /

Változó és változatos világot élünk, és ez a fajta változatosság a családi kapcsolatokban is megmutatkozik. Bár még mindig a vér szerinti szülőkből és vér szerinti gyermekeikből álló családtagok egységét tekinti a közvélemény normál családnak, a gyerekek nagy része már nem ebben a hagyományos modellben nevelkedve nő fel, és egyre növekszik az úgynevezett mozaikcsaládok száma.

Amennyiben egyértelmű definíciót szeretnénk a fogalomhoz társítani, talán az a leírás a legpontosabb, amely úgy határozza meg ezt a családtípust, mint egy olyan életközösséget, melyet az egyik szülő és gyermekei alkotnak egy új házastárssal, aki esetleg szintén hozza vér szerinti gyermekeit az új családba. Ahhoz azonban, hogy családról beszélhessünk, ennél jóval több tartalommal kell megtöltenünk a fogalmat. A rendszerben kialakuló szerepek, felelősségek, kötelékek hatalmas szerepet játszanak abban, hogy valóban család születik-e a két egyszülős egység összeolvadásából. A társadalmi előítéletek, torz hiedelmek, a téma tabusítása, a megbélyegzettség még inkább kaotikussá teszik az egyébként sem könnyen átlátható szerep- és szabályrendszereket.

Empátia, figyelem, együttműködés. Olyan fogalmak ezek, melyek a „hagyományos” családban történő gyermekneveléshez is elengedhetetlenek. Egy mozaikcsaládban különösen nagy jelentősége van ezeknek a szavaknak. A mozaikcsaládok minden tagja megélt már egyfajta családi veszteséget, válást, elszakadást. Éppen ezért mindenki sokkal érzékenyebben reagál a családon belüli problémákra, konfliktusokra. Gyakran merülnek fel a családon belül vagy akár a családon kívül álló „másik szülővel” kapcsolatban lojalitásproblémák, sokkal kiélezettebbek a szerepkonfliktusok. Egy „mozaik” az egyik legcsodálatosabb alkotás, művészet, rész és egész szimbolikája, melyben sok kis darab formál egy teljes egészet. Rengeteg idő, türelem és megfelelő hozzáállás kell ahhoz, hogy mindegyik alkotóelem a helyére kerüljön.

A Mozaikcsalád Alapítvány életre hívásával szeretnénk segíteni a hozzánk forduló újraszerveződő családoknak abban, hogy felszínre kerülhessenek az egyes családtagokat nyomasztó problémák, s mindenki együttműködésével kialakulhasson a családon belüli szerep- és szabályrendszer, megvalósulhasson egy olyan harmonikus együttélés, amelyben minden családtag jól érzi magát. Igyekszünk a mozaikcsaládokkal kapcsolatos előítéleteket és téves sztereotípiákat eloszlatni a társadalomban. Hiszünk abban, és munkánkkal elősegítjük azt, hogy a mozaikcsaládban való felnevelkedés ne csak hátránnyal járjon. Az ilyen családban élő gyermekeknél kisebb a válás traumája, boldognak látja a vér szerinti szülőjét, nyitottságot, toleranciát, rugalmasságot tanul az újfajta családrendszerben. Akár egy mozaikkép elkészítésénél: a törött, sérült apró részek összeillesztése után szép és színes végeredmény rajzolódik ki.

mozaikacsaladom.hu

* * *

Otthon elvégezhető kísérletek a Da Vinci Tv-n

Hogyan lehet házilag ballonhajtású autót építeni? Hatékonyan vízhatlanná tenni ruháinkat? Hogyan lehet spagettitésztából hidat építeni? A tudományos kísérletek nem csupán a fizika- és kémiaórák bemagolandó gyakorlatai, hanem hasznos és izgalmas tények felfedezését segítik. A Da Vinci Tv júliusban az egész hónap során nagyszerű, otthon, családilag kipróbálható kísérletekkel jelentkezik.

* * *

Future Park

Tanulj játszva a világ legmodernebb játszóterén!

www.andrassyelmenykozpont.hu

* * *

Urbango

Városnézés. Kaland. Izgalom. Játék. Kincskeresés. Többen együtt. Mindenkinek. Budapesten. És Szegeden. Nyomok. Feladványok. Látnivalók. Váratlan fordulatok. Trükkös kütyük. Közös gondolkodás. Nevetés. Mozgás. Minőségi idő. Kincset érő élmény. Ez az Urbango.

www.urbango.hu

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.