Otthon segítenek

/ 2018.05.16., szerda 14:55 /

Az Otthon Segítünk Alapítvány olyan egyedülálló országos segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan három–hat hónapig segítenek a családok otthonában, azok mindennapi tevékenységeiben. Segítségnyújtásuk preventív és hiánypótló, hiszen az országban rajtuk kívül ilyen szolgáltatást senki más nem nyújt.

Az alapítvány célja, hogy segítséget nyújtsanak a harmonikus családi élet kialakításában és a szülői készségek megerősítésében, s így megelőzzék a krízishelyzet kialakulását a segítséget kérő családoknál. Leggyakoribb problémák: első gyermek, egyszülős család, ikrek születése, több otthon lévő kisgyermek, magányosság, fáradtság, elszigeteltség érzése, tapasztalat vagy társaság hiánya, távol dolgozó házastárs. Kiemelt figyelmet fordítanak a sérült gyermeket nevelő szülők segítésére.

Fontosnak tartják, hogy akiknek nincsen családon belüli támogatásuk, megfelelő segítséget kapjanak, mert ez megelőzi a nehézségek súlyos problémákká fokozódását, a családi rendszer megroppanását, megerősíti a fiatal szülők hitét abban, hogy nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk.

2001–2017 között 1184 önkéntesük 2579 családot segített hónapokon keresztül, ahol 5514 kiskorú gyermek nevelkedik. Önkénteseik között vannak nagymamák, nagypapák, kisgyermekes anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók. Tapasztalatuk szerint azok, akik kisgyermekes szülőként vagy éppen munkanélküliként végeznek önkéntes munkát, a felkészítőkön tanultak birtokában, majd egy aktív, helyi közösség tagjaként megerősödnek önismeretükben, önbizalmukban, bátran néznek szembe a munkaerőpiac otthonlétük alatt megváltozott kihívásaival is. Az idősebbek és a munkanélküliek újra a társadalom értékes, „hasznos” tagjainak érzik magukat.

A Külhoni Családok Éve 2018 programsorozat lehetőséget biztosít az alapítványnak, hogy határon túl is elinduljon az Otthon Segítünk szolgálatok szervezése.

Március 1. és 20. között öt határon túli régióban – Topolyán, Szabadkán, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Beregszászon és Révkomáromban – mutatkoztak be, hogy megtalálják azokat a lelkes, aktív helyieket, akik szívesen dolgoznának az alapítvány önkénteseiként.

Július 1–7. között önkéntes családsegítők, szeptember, november hónapokban önkéntes-koordinátorok számára tartanak képzést, amelyre várják a jelentkezőket, akikkel összefogva elindíthatják a külhoni magyar családok segítését. Az önkéntes családsegítő felkészítés 50 órás komplex (önismereti és segítői kompetenciát fejlesztő) tréningen családsegítő önkénteseik megtanulnak „jól” segíteni. A tanultakat nemcsak a segítséget kérő családoknál, de a saját családjukban is kamatoztathatják. Az önkéntes-koordinátori felkészítés 120 órás komplex (önismereti , segítői kompetenciákat és menedzsmentkészségeket fejlesztő) tréningen önkéntes-koordinátoraikat felkészítik a családsegítés szervezésére, irányítására. A résztvevők azon túl, hogy megtanulnak „jól” segíteni, másokat is meg tudnak erre tanítani.

Május 26-án tartja idei országos találkozóját az Otthon Segítünk Alapítvány, amelyre szeretettel várnak minden önkéntest, barátot, támogatót és együttműködő partnert.

* * *

Csodálkozz rá az állatok világára a Da Vinci tv-n!

Ebben a hónapban bevadulunk a Da Vinci csatornán, és meglátogatjuk a világ legritkább, legőrültebb és legfélelmetesebb állatait! A sötét dzsungelektől a tengerek mélyén át tarts velünk te is az állati királyság tagjaihoz. Nyálkás, szőrös vagy pikkelyes, mindet megtalálod májusban a Da Vinci műsorán! Csodálkozz rá a tévében, és ezzel a kóddal térítésmentesen a Da Vinci Kids alkalmazásban is! PMTL-DVN-04042018

* * *

Vízi Cirkusz – Atlantic Flight

Kitartás, egyensúly, látvány a Fővárosi Nagycirkusz legújabb vízi cirkuszi műsorában!

* * *

Aquaworld nyárindító

Az Aquaworld Resort Budapest Hotel és Élményfürdő – mint a Mobil OFF, Élmény ON mozgalom egyik lelkes támogatója – idén is folytatja a tavaly elindított vloggersportnapot, melynek keretében június 3-án egész napos szabadtéri rendezvénnyel készül. A sportnapon együtt játszhatnak kedvenc videósaikkal a rajongók, elszakadva a monitoroktól. A kezdeményezés jó példa arra, hogy egy családbarát szolgáltató is sokat tehet azért, hogy kimozdítsák a fiatalokat a kütyük elől. A rendezvény nem emelt díjas!

www.aquaworldresort.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.