valasz.hu/csalad/borunket-visszuk-a-vasarra-128903

http://valasz.hu/csalad/borunket-visszuk-a-vasarra-128903

Vakok és atipikus tehetségek „Salátaországban”

/ 2018.04.04., szerda 17:59 /

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezető igazgatója a Sokszínűségi Egyezmény egyik aláírója. Számára kiemelten fontos a nyitottság, bizalom, a másság elfogadása és tisztelete, a különbözőségekből fakadó előnyök felismerése és tudatos kezelése. Tapasztalata szerint a testi fogyatékosságok, valamint a szemmel nem látható zavarok, készséghiányok gyakran kiemelkedő tehetségeket, különleges személyiségeket lepleznek. Embertársaink mélyebb megismerése számos örömöt tartogat azok számára, akik nyitottan fordulnak a világ felé.

A cég kiemelten figyel a gyerekek egészségére. Több mint három éve gondoskodik például arról, hogy a Vakok Szakiskolájának tanulói is közel kerüljenek az egészséges életmódhoz. Az intézet rendezvényein rendszeresen biztosítja minden gyerek számára a friss és vitaminokban gazdag zöldségeket. Nemrég az intézet tanulói, néhány szülő és pedagógusok kíséretében, ellátogattak az Eisberg gyáli salátafeldolgozó üzemébe – „Salátaországba” –, hogy felfedezzék a saláták és a cég dolgozói közösségének különleges világát. A vak és gyengénlátó gyerekek az ügyvezető és kollégája tárlatvezetésével végigjárták az üzemet, a látáson túl más érzékszerveik által észlelhető tapasztalatokat szerezhettek a gyártási folyamatokról. Illatok, hangok és tapintások révén közelről megismerkedhettek a zöldségfélék változatos világával, beléphettek az érkező külföldi kamion rakterébe, meghallgathatták a különböző gépek hangját – többek között az optikai osztályozó süvítését –, ahogy a nagy sebességű levegő lövöldözte ki a kész salátába nem illő részeket.

Az Eisberg nemcsak a testi fogyatékosságokkal élő gyermekek egészségéről gondoskodik. Fő támogatója a hagyományteremtő és jótékonysági céllal idén alapított Atipikus Tehetség Vándordíjnak is. Míg a tehetségek díjazása bevett szokás, a hátrányban élőké jóval ritkább. Ezzel a díjjal olyan hátrányokra szeretnék irányítani a figyelmet, amelyek szemmel nem láthatók, mégis nehézséget jelentenek a mindennapokban. A díjra a médiában, közéletben, művészeti életben alkotók pályázhatnak, akik munkásságukkal bizonyították, hogy „láthatatlan zavaruk ellenére” magas szinten képviselik a szakmájukat.

A díj alapításának ötlete Szabó Gabié, aki a 25 éves szakmai pályafutása elismeréseként kapott Média-díj átvétele után merte először elmondani pályatársainak és kollégáinak is, hogy diszlexiásként mennyire nehéz volt ebben a szakmában teljesíteni. A díj szakmai hátterét a Nap-kör Mentálhigiéniás Alapítvány, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ és Gyarmati Éva nemzetközi szakértő biztosítja.

* * *

Kevesen tudják, hogy például Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Cher, Robin Williams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Van Gogh, Sir Winston Churchill, Magic Johnson, Napóleon, Julius Caesar is a diszlexiások közé tartoznak, tartoztak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.