Vakok és atipikus tehetségek „Salátaországban”

/ 2018.04.04., szerda 17:59 /

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezető igazgatója a Sokszínűségi Egyezmény egyik aláírója. Számára kiemelten fontos a nyitottság, bizalom, a másság elfogadása és tisztelete, a különbözőségekből fakadó előnyök felismerése és tudatos kezelése. Tapasztalata szerint a testi fogyatékosságok, valamint a szemmel nem látható zavarok, készséghiányok gyakran kiemelkedő tehetségeket, különleges személyiségeket lepleznek. Embertársaink mélyebb megismerése számos örömöt tartogat azok számára, akik nyitottan fordulnak a világ felé.

A cég kiemelten figyel a gyerekek egészségére. Több mint három éve gondoskodik például arról, hogy a Vakok Szakiskolájának tanulói is közel kerüljenek az egészséges életmódhoz. Az intézet rendezvényein rendszeresen biztosítja minden gyerek számára a friss és vitaminokban gazdag zöldségeket. Nemrég az intézet tanulói, néhány szülő és pedagógusok kíséretében, ellátogattak az Eisberg gyáli salátafeldolgozó üzemébe – „Salátaországba” –, hogy felfedezzék a saláták és a cég dolgozói közösségének különleges világát. A vak és gyengénlátó gyerekek az ügyvezető és kollégája tárlatvezetésével végigjárták az üzemet, a látáson túl más érzékszerveik által észlelhető tapasztalatokat szerezhettek a gyártási folyamatokról. Illatok, hangok és tapintások révén közelről megismerkedhettek a zöldségfélék változatos világával, beléphettek az érkező külföldi kamion rakterébe, meghallgathatták a különböző gépek hangját – többek között az optikai osztályozó süvítését –, ahogy a nagy sebességű levegő lövöldözte ki a kész salátába nem illő részeket.

Az Eisberg nemcsak a testi fogyatékosságokkal élő gyermekek egészségéről gondoskodik. Fő támogatója a hagyományteremtő és jótékonysági céllal idén alapított Atipikus Tehetség Vándordíjnak is. Míg a tehetségek díjazása bevett szokás, a hátrányban élőké jóval ritkább. Ezzel a díjjal olyan hátrányokra szeretnék irányítani a figyelmet, amelyek szemmel nem láthatók, mégis nehézséget jelentenek a mindennapokban. A díjra a médiában, közéletben, művészeti életben alkotók pályázhatnak, akik munkásságukkal bizonyították, hogy „láthatatlan zavaruk ellenére” magas szinten képviselik a szakmájukat.

A díj alapításának ötlete Szabó Gabié, aki a 25 éves szakmai pályafutása elismeréseként kapott Média-díj átvétele után merte először elmondani pályatársainak és kollégáinak is, hogy diszlexiásként mennyire nehéz volt ebben a szakmában teljesíteni. A díj szakmai hátterét a Nap-kör Mentálhigiéniás Alapítvány, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ és Gyarmati Éva nemzetközi szakértő biztosítja.

* * *

Kevesen tudják, hogy például Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Cher, Robin Williams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Van Gogh, Sir Winston Churchill, Magic Johnson, Napóleon, Julius Caesar is a diszlexiások közé tartoznak, tartoztak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.