Vakok és atipikus tehetségek „Salátaországban”

/ 2018.04.04., szerda 17:59 /

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezető igazgatója a Sokszínűségi Egyezmény egyik aláírója. Számára kiemelten fontos a nyitottság, bizalom, a másság elfogadása és tisztelete, a különbözőségekből fakadó előnyök felismerése és tudatos kezelése. Tapasztalata szerint a testi fogyatékosságok, valamint a szemmel nem látható zavarok, készséghiányok gyakran kiemelkedő tehetségeket, különleges személyiségeket lepleznek. Embertársaink mélyebb megismerése számos örömöt tartogat azok számára, akik nyitottan fordulnak a világ felé.

A cég kiemelten figyel a gyerekek egészségére. Több mint három éve gondoskodik például arról, hogy a Vakok Szakiskolájának tanulói is közel kerüljenek az egészséges életmódhoz. Az intézet rendezvényein rendszeresen biztosítja minden gyerek számára a friss és vitaminokban gazdag zöldségeket. Nemrég az intézet tanulói, néhány szülő és pedagógusok kíséretében, ellátogattak az Eisberg gyáli salátafeldolgozó üzemébe – „Salátaországba” –, hogy felfedezzék a saláták és a cég dolgozói közösségének különleges világát. A vak és gyengénlátó gyerekek az ügyvezető és kollégája tárlatvezetésével végigjárták az üzemet, a látáson túl más érzékszerveik által észlelhető tapasztalatokat szerezhettek a gyártási folyamatokról. Illatok, hangok és tapintások révén közelről megismerkedhettek a zöldségfélék változatos világával, beléphettek az érkező külföldi kamion rakterébe, meghallgathatták a különböző gépek hangját – többek között az optikai osztályozó süvítését –, ahogy a nagy sebességű levegő lövöldözte ki a kész salátába nem illő részeket.

Az Eisberg nemcsak a testi fogyatékosságokkal élő gyermekek egészségéről gondoskodik. Fő támogatója a hagyományteremtő és jótékonysági céllal idén alapított Atipikus Tehetség Vándordíjnak is. Míg a tehetségek díjazása bevett szokás, a hátrányban élőké jóval ritkább. Ezzel a díjjal olyan hátrányokra szeretnék irányítani a figyelmet, amelyek szemmel nem láthatók, mégis nehézséget jelentenek a mindennapokban. A díjra a médiában, közéletben, művészeti életben alkotók pályázhatnak, akik munkásságukkal bizonyították, hogy „láthatatlan zavaruk ellenére” magas szinten képviselik a szakmájukat.

A díj alapításának ötlete Szabó Gabié, aki a 25 éves szakmai pályafutása elismeréseként kapott Média-díj átvétele után merte először elmondani pályatársainak és kollégáinak is, hogy diszlexiásként mennyire nehéz volt ebben a szakmában teljesíteni. A díj szakmai hátterét a Nap-kör Mentálhigiéniás Alapítvány, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ és Gyarmati Éva nemzetközi szakértő biztosítja.

* * *

Kevesen tudják, hogy például Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Cher, Robin Williams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Van Gogh, Sir Winston Churchill, Magic Johnson, Napóleon, Julius Caesar is a diszlexiások közé tartoznak, tartoztak.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.