Először alkalmaztak csak egy szervet érintő kemoterápiát Nagy-Britanniában

/ 2012.11.12., hétfő 10:47 /

Először alkalmaztak Nagy-Britanniában pácienseken olyan kemoterápiát, amely csak egyetlen szervbe, a májba juttatja el a toxikus rákgyógyszereket.

A kemoterápiás szerek gyorsan elpusztítják a ráksejteket, eközben azonban megölik az egészséges sejtek egy részét is a rákos páciens szervezetében. A Southamptoni Általános Kórházban a próbákat lefolytató orvosok úgy vélik, hogy megelőzhetik a mellékhatásokat, ha csak magát az érintett szervet célozzák meg a szerrel, szükség esetén pedig káros következmények nélkül alkalmazhatnak nagyobb dózist is egyes pácienseknél.

A klinikai tesztbe bevont két páciensnek eredetileg ritka szemrákja volt, amely azonban áttétet képezett májukban. A terápia úgy zajlott, hogy apró ballonok segítségével lezárták a májba és az onnan kivezető ereket, majd csak a szerv ereit töltötték fel a kemoterápiás szerrel. A "kemofürdőt" követően kiszűrték a májból távozó vérből a kemoterápiás szert, mielőtt újra összekapcsolták volna a szervet a test többi részével, ami azt jelenti, hogy a szervezet toxikus anyaggal való terhelése a töredékére csökkent a szokásos kemoterápiához viszonyítva.

"Valóban áttörést jelent lekapcsolni egy szervet a testről 60 percre, nagy dózisú gyógyszerbe áztatni, majd csaknem teljesen tisztára szűrni a vért" - idézte Brian Stedman radiológus értékelését a módszerről a BBC hírszolgálata.

Stedman hozzátette, hogy korábban a rákban szenvedő betegek kilátásai nagyon rosszak voltak, ha tumoruk már átterjedt a májukra is, mert a standard kemoterápia hatását korlátozzák azok a nemkívánatos károk, melyeket a szer a test többi részében okoz.

Mindkét beavatkozást az elmúlt három hónapban hajtották végre, a páciensek jól vannak, mindkettőjük daganata "kisebbnek látszik" - mondta el Stedman. A kísérleti módszert az Egyesült Államokban és Európában másutt is tesztelik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.