Ma van a Vese Világnap: Minden 10. magyar érintett

/ 2014.03.13., csütörtök 20:50 /

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította, az idei év mottója: „Veséink velünk öregszenek! Védd a veséd, tudd meg, hogyan!"

A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzájuk kapcsolódó szövődmények gyakorisága, súlyossága.

 A Vese Világnap megrendezésére 2014-ben immár kilencedik alkalommal kerül sor, ezúttal március 13-án. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Veséink velünk öregszenek! Védd a veséd, tudd meg, hogyan!".

Ennek a témának különös jelentőséget ad, hogy a lakosság átlag életkora fokozatosan emelkedik, és ezzel együtt nő azoknak a kockázati tényezőknek a súlya is, melyek vesebetegségekhez vezethetnek. A világon 600 millió idős ember él, de Magyarországon is 400 ezerre becsülik a 80 év feletti lakosok számát - mondta Dr. Szegedi János, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke a Vese Világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Magyarországon mintegy 600 000 ember érintett a vesebetegség valamilyen formájában (elsősorban hypertonia és diabetes szövődményeként).

Évente mintegy 270-300 veseátültetés végeznek hazánkban. Dr. Langer Róbert a Vese Világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelentősen javult a vesedonáció, amióta Magyarország csatlakozott az Eurotranszplanthoz. Az élődonációs műtétek száma is évről évre emelkedik, területtől függően 15-25 százalékra nőtt. 2013-ban például 40 ilyen operációt végeztek. Ez megközelíti az uniós átlagot. Közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés is. A legfiatalabb, akit dialízis kezelésben részesítettek 1 éves sem volt, a legidősebb beteg pedig 100 év feletti - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. A betegség ugyanis „köztünk" van: Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők! A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné.

Minden ötödik egészséges ember veséjében már a 20-30 év közötti életkorban található heges hajszálér gomolyag. A nefroszklerózis előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik egészséges emberekben is. A nefroszklerózis szövettani jelei már minden negyedik emberben észlelhetők a 40-50 év közötti életkorban, minden második emberben az 50-70 év közötti életkorban, és a 70 év felettiek háromnegyedében.  Nefronjaink száma 60 éves korunkra a születéskori érték kétharmadára, veséink mérete 75 éves korunkra 10-30%-kal csökken. Veséink működőképessége (a vesefunkció) 30 éves életkorunk felett tízévente 6-8%-kal romlik.

A vesék velünk öregszenek, de az öregedése nem kóros folyamat. A vese öregedése, egészen addig, amíg veseműködésünk 45% feletti, és nincs kórosan sok fehérje a vizeletünkben, önmagában nem rontja életben maradási esélyünket.

A legfontosabb a vesebetegség megelőzése - mondta Dr. Szegedi János. Fontos lenne legalább évente egy laboratóriumi vér-és vizeletvizsgálat elvégeztetése. Ezt hangsúlyozta Dr. Kiss István is, a Magyar Hypertónia Társaság elnöke is. Kiemelte, a laboratóriumi vizsgálat olyan gyógyszeres terápiák esetén is ajánlott, amik befolyásolják a vesefunkciót. A laboratóriumi leleten feltüntetett eGFR érték megadja, hogy hány százalék a veseműködésünk, ha ez az érték 90 alatt van, akkor érdemes fokozottabban figyelni, de önmagában a 60 fölötti, de 90 alatti érték nem jelent problémát, ha jó kreatinin szinttel párosul. A laboratóriumi lelet kiértékelését érdemes a családorvosra vagy a szakorvosra bízni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.