Veszélyes anyag a kozmetikumokban: Súlyos rosszullétet okozhat

/ 2014.02.15., szombat 06:10 /

Nyilvános konzultációt indított csütörtökön az Európai Bizottság az illatanyag-allergének témakörében, miután egy általa felkért tudományos testület veszélyesnek ítélt számos, a kozmetikai termék előállítása során használt anyagot.

Az Európai Bizottság szakilletékesei a tudományos bizottság megállapításai nyomán, a konzultációs folyamat során azt a tervüket kívánják előterjeszteni, hogy tiltsák be a veszélyesnek ítélt három anyag - a HICC, az atranol és a klóratranol - kozmetikumokban történő felhasználását, és további allergénekre is terjesszék ki az egyedi címkézés kötelezettségét. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az említett allergéneket a kozmetikumok csomagolásán található összetevők listáján - a "parfüm" vagy "aroma" szavakkal együtt - fel kell tüntetni.    

A brüsszeli javaslattevő testület szakemberei szerint az illatanyagok széles körű elterjedtsége miatt valószínűleg igen nehéz lenne mindegyiknek a használatát kiküszöbölni. A különösen aggályos vegyületek esetében a biztonságos koncentráció határértékeinek megállapítása további tudományos munkát igényel.

Az Európai Bizottság közleménye leszögezte: parfümök betiltására nem tesznek javaslatot. Tilalom bevezetését csak a három említett, erőteljes hatású illatanyag-allergénre javasolják. Amennyiben ezek az allergének megtalálhatók egy adott parfümben, annak összetételét át kell alakítani, és a betiltott allergént egy másik anyaggal kell helyettesíteni.

A tapaszos vizsgálat során kapott eredmények alapján ezen túlmenően 12 egyszerű vegyi anyagot és 8 természetes kivonatot azonosítottak "különösen aggályos anyagként". Ezen anyagok vonatkozásában a tudományos bizottság azt javasolta, hogy rendeljenek el felső határértéket a kozmetikumokban elfogadható koncentráció mértékére.

A most meghirdetett nyilvános konzultáció csak a bőrallergiát kiváltó anyagokkal, az úgynevezett kontaktallergénekkel foglalkozik.

Becslések szerint az illatanyagok az európai lakosok 1-3 százalékánál váltanak ki bőrallergiát. A leggyakoribb tünetek között szerepel az irritáció, a duzzanat és a kiütés, amelyek krónikus állapottá is alakulhatnak. Az allergiás reakció jelentkezését számos tényező befolyásolja, például a genetikai hajlam, az életkor vagy az adott anyagnak való kitettség intenzitása.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.