Veszélyes anyag a kozmetikumokban: Súlyos rosszullétet okozhat

/ 2014.02.15., szombat 06:10 /

Nyilvános konzultációt indított csütörtökön az Európai Bizottság az illatanyag-allergének témakörében, miután egy általa felkért tudományos testület veszélyesnek ítélt számos, a kozmetikai termék előállítása során használt anyagot.

Az Európai Bizottság szakilletékesei a tudományos bizottság megállapításai nyomán, a konzultációs folyamat során azt a tervüket kívánják előterjeszteni, hogy tiltsák be a veszélyesnek ítélt három anyag - a HICC, az atranol és a klóratranol - kozmetikumokban történő felhasználását, és további allergénekre is terjesszék ki az egyedi címkézés kötelezettségét. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az említett allergéneket a kozmetikumok csomagolásán található összetevők listáján - a "parfüm" vagy "aroma" szavakkal együtt - fel kell tüntetni.    

A brüsszeli javaslattevő testület szakemberei szerint az illatanyagok széles körű elterjedtsége miatt valószínűleg igen nehéz lenne mindegyiknek a használatát kiküszöbölni. A különösen aggályos vegyületek esetében a biztonságos koncentráció határértékeinek megállapítása további tudományos munkát igényel.

Az Európai Bizottság közleménye leszögezte: parfümök betiltására nem tesznek javaslatot. Tilalom bevezetését csak a három említett, erőteljes hatású illatanyag-allergénre javasolják. Amennyiben ezek az allergének megtalálhatók egy adott parfümben, annak összetételét át kell alakítani, és a betiltott allergént egy másik anyaggal kell helyettesíteni.

A tapaszos vizsgálat során kapott eredmények alapján ezen túlmenően 12 egyszerű vegyi anyagot és 8 természetes kivonatot azonosítottak "különösen aggályos anyagként". Ezen anyagok vonatkozásában a tudományos bizottság azt javasolta, hogy rendeljenek el felső határértéket a kozmetikumokban elfogadható koncentráció mértékére.

A most meghirdetett nyilvános konzultáció csak a bőrallergiát kiváltó anyagokkal, az úgynevezett kontaktallergénekkel foglalkozik.

Becslések szerint az illatanyagok az európai lakosok 1-3 százalékánál váltanak ki bőrallergiát. A leggyakoribb tünetek között szerepel az irritáció, a duzzanat és a kiütés, amelyek krónikus állapottá is alakulhatnak. Az allergiás reakció jelentkezését számos tényező befolyásolja, például a genetikai hajlam, az életkor vagy az adott anyagnak való kitettség intenzitása.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.