Súlyos betegség: Egyszerű nyálmintából kimutatható a hajlam

/ 2014.02.18., kedd 11:05 /

Az enyhe depresszió jeleit mutató tinédzser fiúk nyálából vett minta elemzésével kimutatható, hogy melyiküknél alakulhat ki később súlyos depresszió - ismertette egy brit agykutatók által készített új tanulmány.

A kutatók tizenéves fiúk kortizol stresszhormonszintjét vizsgálták, és arra jöttek rá, hogy akiknél magas értéket találtak és ráadásul mérsékelt depressziós tüneteik voltak, azoknak a későbbi életében 14-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki klinikai depresszió, mint a normális kortizolszinttel rendelkezőknél.

A tesztet tinédzserkorú fiúkon és lányokon is elvégezték, de csak fiúknál találták hatékonynak - derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences amerikai folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányból.

Élete során hatból egy személynél fordul elő, hogy klinikai depressziós állapotba kerül. A mentális egészségügyi problémák többsége 24 éves kor előtt kezdődik. Jelenleg nincs olyan biológiai teszt, amely kimutatná a depressziót.

Joe Herbert, a tanulmány egyik szerzője, a Cambridge-i Egyetem tudósa éppen ebben látja a módszer jelentőségét, hiszen biológiai vizsgálattal lehet kimutatni egy mentális betegséget, és nem csak a pácienstől származó információkra kell hagyatkoznia az orvosnak.

Herbert az új tesztet az olyan egyéb egészségügyi problémáknál elvégzett vizsgálatokhoz hasonlította, mint például a szívbetegség, amelynél a magas koleszterinszintből és a magas vércukorszintből meghatározható a páciens kockázata.

A tudós a Cambridge-i Egyetemen dolgozó kollégáival 1800 12-19 éves tinédzser nyálából vett mintán végezte el a kortizolszintmérést. Egyúttal a kamaszok saját beszámolói alapján rögzítették, kik panaszkodtak enyhe depressziós tünetekre. A következő négy évben azt szűrték, hogy melyiküknél alakultak ki mentális egészségügyi zavarok.

Míg a fiúknál a magas kortizolszint és az enyhe depressziós tünetek nyomán később 14-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki klinikai depresszió, a lányoknál ez a kockázat mindössze négyszeres volt.

A szakértők szerint a kortizol valószínűleg különböző módon hat a fiúkra és a lányokra.

„Minden hormon, beleértve a szexuális hormonokat is, hatással van az agyfunkciókra és a viselkedésre" - mondta Carmine Pariante, a londoni King's College Pszichiátriai Intézetének professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

Pariante szerint a nemi hormonok - a férfiaknál az androgén, a nőknél az ösztrogén - valószínűleg másként reagálnak a kortizolra, ez magyarázhatja az eltérést a tinédzser fiúknál és lányoknál. A tudós úgy vélte, a nyáltesztes eljárás segíthet a súlyos depresszió kialakulásának megelőzésében.

„A depresszió egyike a legnagyobb terhet jelentő globális betegségeknek, sokkal nagyobb probléma, mint a szívbetegség vagy a rák, és sokkal költségesebb" - mutatott rá Barbara Shakian, a tanulmány egyik szerzője.

A Neuropszichofarmakológiai Európai Kollégium 2011-es jelentése szerint a kedélybetegségek csupán Európának évente 110 milliárd eurójába kerülnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.