A szer kegyetlen úr

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

"Csalódtam mindenben és mindenkiben, de főleg önmagamban. Régebben büszke voltam a kreativitásomra, ma apróbb problémákat sem tudok megoldani. Saját gyengeségem és gyávaságom tudata megaláz, hamisságomat és tehetetlenségemet szégyellem." Egy kábítószerfüggő jellemezte így lelkiállapotát abban a naplóban, melyet a Köztes átmenetek a drogról című kiállításon olvashattunk. A Hay Éva rendezte tárlat volt és jelenlegi drogosok vallomásainak segítségével mutatta be a rászokás, a függőség, az elvonás, illetve az újrakezdés jelenségeit.

Jókora, színes üvegfóliával bevont akváriumok. A "bevonatból" mindkét esetben hiányzik egy-egy emberi alakot ábrázoló forma. Egyikben apró halak rajai nyüzsögnek, a másikban csak az áttetsző víztömeg fogad - az előbbi tele van élettel, a másik üresnek tűnik. Egyik a természetes, másik a módosult tudatállapotot szimbolizálja. Így festett a bejárat.

Az alapkérdésre - miért is lesz valaki drogos? - rögtön az első teremben megkísérel választ adni egy videofilm. A beszélők közös ebéden vallanak a droghoz fűződő viszonyukról. Arcuk nem látszik.

- Kíváncsi voltam, miért mondják, hogy nem jó. Kipróbáltam, és arra gondoltam: hülyék a felnőttek. Hát ez tök jó - mondja az első lány, majd megszólalnak a többiek is, sorban.

Az alkoholista apa, a szerető, a mindent engedő anya gyermeke.

A srác, aki tizennyolc éves korában örökölt 50 millió forintot, és mára semmi sem maradt belőle: két év alatt felzabálta a szer.

A tizenhét éves fiú, akinek szülei külföldre utaztak, mert bíztak abban, hogy gyermekük képes az önálló életre. Tévedtek.

A vagány, akinek a nagybetűs Lázadás volt az életfilozófiája.

Egy lány, aki a kollégiumban odacsapódott egy társasághoz; nem a drog, hanem a valahová tartozás érzése miatt - csakhogy a kettő együtt járt.

- Nem tudtam máshogy megélni a kérdéseket: ki vagyok, honnan jöttem, mi a feladatom; de a szer azonnali választ kínált - szól az egyik utolsó vallomás...

Egy-egy családi ebéd elméletileg alkalmat kínálna arra, hogy a résztvevők megbeszéljék, kibeszéljék a problémáikat. Ennek a rendhagyó változatát láthattátok a filmen; hiszen a kábítósok életében mindez másképp alakult - kommentál Surányi Judit, a kiállításszervező munkatársa.

Következő szemléltetőeszköz: két fotóalbum egymás mellett. Egyik egy közismert, közmegbecsülésnek örvendő férfi, másik egy drogos életét mutatja be. Ugyanabban az évben, közel ugyanazon a napon születtek. Kovács "Kokó" Istvánról, profi ökölvívónkról, illetve Olaszy Csabáról, nyolcéves függőségétől két és fél éves elvonókúrával megszabaduló fiatalemberről van szó.

Az első képeken két kisgyerek mosolyog. Csaba egyéves születésnapi tortájával, Kokó kedvenc kutyájával. Viszont már '88 táján élesen kiütköznek a különbségek: Kokó megkapja autószerelői minősítését, Csaba abbahagyja a gimnázium második osztályát... A két életpályában innentől végképp semmi közös sincs: Kokó leteszi a katonai esküt. Csabát felmentik a szolgálat alól. Kokó eléri első sportsikereit. Csabát beutalják a komlói rehabilitációs intézetbe. Az utolsó képeken a világbajnoki övét diadalmasan magasba emelő sportoló, Csaba egy falnak támaszkodó, sovány, tartózkodó fiatalemberként látható. Arcán mosoly, háta mögött tompán fénylik az ég - remélhetőleg a hajnal, nem az alkonyat.

A második terem a különböző drogfajták terme. Cannabisok (marihuána, hasis); ópiátok (morfin, mákkészítmények, heroin); hallucinogének (LSD, ecstasy, meszkalin); partydrogok néven ismert stimulánsok (speed, kokain, nikotin, koffein); depresszánsok (nyugtatók és altatók); inhalánsok (ragasztók, festékek, hígítók, lakkok, csavarlazítók, a különféle spray-k hajtógázai) - sorakoznak a falakon az ábrák.

- A hallucinogénekkel élők az LSD hatása alatt akár úgy is érezhetik, hogy ha felnyúlnak, megérintik a csillagokat. Ilyenkor érzékelik a súlyát, melegét, arcukat perzseli a fénye, s ha beleharapnak, még az ízét is megtapasztalhatják. Ugyanakkor negatív élmények is érhetik őket, például minden emberi arc helyén halálfejet látnak. Akinél a szer hatása után sem múlnak ezek a hallucinációk, az általában a pszichiátrián köt ki, és megőrül... Az inhalánsok fogyasztói is érzékelhetnek enyhe hallucinációkat. Többen beszámoltak arról, hogy talpuk alatt lélegeztek a kövek, mi több, a szívük is dobogott... - említ néhány példát Surányi Judit, hangsúlyozva, hogy valamennyi drog használata attól a ponttól válik veszélyessé, amikor valaki problémamegoldó eszközként kezdi azt használni. Innentől bárki függővé válhat.

A "függőség terme" üvegpadlójú szoba. Lábaink alatt pillepalackok, nejlonzacskók, törött bútorok, kiselejtezett használati tárgyak elképesztő összevisszasága, csak a falon függő fényképek árasztanak némi nyugalmat:

Gyerekkéz simít végig a zongora billentyűin.
Három kissrác áll összeölelkezve a vízparton.
Két fiatal keze, egymásba kulcsolódva.

- Egy drogos élete is ilyen: lassan minden elértéktelenedik körülötte. Ami korábban erőt adhatott - gyermekkor, barátság, szerelem -, már semmit sem jelent. Fokozatosan elszakad a hétköznapi emberektől, saját világa összezárul körülötte, s a szülők nem tudnak vagy nem akarnak rajta segíteni - magyarázza kísérőnk.

A szomszéd falon fénymásolt levél:

"Anya, ebből nincs kiszállás. Szeretlek téged, és odafentről továbbra is szemmel tartalak majd. Semmit sem tehettél volna, hogy ezt elkerüljük. Ne hibáztasd önmagadat: te vagy a legjobb anyuka a világon. Hamvasszatok el, s hamvaimat szórjátok szét. Ne legyen sírkő. Azt szeretném, ha nem a sírban, hanem a szívedben élhetnék tovább. Jobb lesz így. Még harminc évig ment volna ez a hercehurca."

- A drogosok általában így tartják a kapcsolatot a külvilággal: tiszta pillanataikban papírra vetik az üzeneteiket, s a válaszlevelet szintén ilyen állapotban olvassák el. Az az anyuka, aki nekünk ajándékozta ezt a búcsúlevelet, több hónapja kommunikált így a fiával, aki végül is túladagolásban halt meg. Szándékosan lőtte túl magát - meséli Surányi Judit.

A búcsúlevél mellett különböző használati tárgyak függnek a falon: túladagolásban elhunyt gyermekek szüleinek ajándékai.
Játékautó.
Sportcipő.
Síléc.
Gitár.

Tulajdonosaik már megszabadultak a függőségtől - örökre.

S hogy milyen hatást váltott ki a kiállítás a látogatókból?

- Aki nem próbálta még, azt elrettentheti - véli egy elsős gimnazista lány.

- Aki használt már ilyen szereket, de nem függő, annak maximum néhány új információt adhatott, el nem téríthette, hiszen ő is tudja, hogy valahol meg kell állni - így a másik.

- Úgy legyen - bólint Surányi Judit. - Adataink szerint az összes gimnáziumi osztályban akad olyan tanuló, aki már kipróbált valamilyen kábítószert, s egyre több van az általános iskolák felső tagozataiban is. Eddig mintegy száz osztály fordult meg itt látogatóként, s csak egyetlenegy volt köztük, ahol - saját bevallásuk szerint - még senki sem fogyasztott drogot.

"El kell hidd, elmegy mind
az is, ki először szúr
Mindig kér, hisz benned él
mert a szer kegyetlen úr!"

(Pokolgép)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.