A szamárköhögés ellen beoltottak is továbbadhatják a kórokozót egy kutatás szerint

/ 2013.11.26., kedd 07:03 /

A szamárköhögés ellen beoltottak is továbbadhatják a kórokozó baktériumot egy új amerikai állatkísérlet eredményei szerint. A kutatók úgy vélik, ez az egyik lehetséges oka a sok új megbetegedésnek.

A szamárköhögést okozó baktérium ellen létezik hatásos védőoltás, és a beoltottak rendszerint egészségesek maradnak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) kutatói egy kis létszámú állatkísérletben azonban azt figyelték meg, hogy a jelenleg használatos vakcinával beoltott majmok ugyan nem betegednek meg, ám továbbadhatják a kórokozót a többi majomnak.

Noha az ország lakosságának nagy része megkapta a védőoltást, tavaly körülbelül 42 ezer szamárköhögést diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, ami az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) frissen közzétett tanulmány szerint „félévszázados csúcs". Tod J. Merkel, a kutatás vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy tökéletesíteni kellene a betegséget okozó baktérium elleni védőoltást.

A szamárköhögést a Bordetella pertussis nevű baktérium okozza. Amerikai kutatók többször is beoltottak néhány hónapos páviánok három-négy fős csoportjait szamárköhögés elleni, a Bordatella teljes sejtjét tartalmazó (teljessejtes), vagy sejteket nem tartalmazó, azaz acelluláris vackinával. Ezután a beoltott és be nem oltott, valamint a korábban a betegségen átesett majmokat megfertőzték a baktériummal. Csak a beoltatlan állatok betegedtek meg.

Eltartott egy ideig, amíg a beoltott állatok újra teljesen kórokozómentesek lettek. A teljessejtes oltóanyaggal védetté tett majmok szervezetéből szűk három hét alatt tűntek el a baktériumok. Az acelluláris vakcinával beoltott állatok közül volt, amelyiknél hat hétig is eltartott, amíg baktériummentessé vált, addig viszont fertőztek: két olyan pávián kapta el tőlük a kórokozót, amelyek korábban nem kerültek a szamárköhögéssel kapcsolatba.

A német Paul Ehrlich Intézet (PEI) szakértői a kísérleti állatok kis száma miatt az FDA-tanulmány eredményeit nem tartják elég informatívnak. Emellett szerintük a kutatás nem mutatta ki, hogy a két megfertőzött pávián valóban meg is betegedett-e, miután a beoltott állatok megfertőzték őket - közölte Klaus Cichutek, a PEI igazgatója a dpa német hírügynökséggel. A szakértő nem látja okát, hogy a Németországban érvényes oltási szabályok megváltoztatását kérje, és az sem szükséges, hogy a megvizsgált oltóanyagokat nagy létszámú kutatásokkal teszteljék.

Magyarországon tavaly és tavalyelőtt is 4-5 szamárköhögéses esetet regisztráltak, de ezek elszórtan fordultak elő, így nem jelentettek járványt. Az idén tavasszal egy pilisszentlászlói iskolában történt megbetegedések idején az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy az országos átoltottság jelenleg 99 százalék körüli. 1954 óta kötelező ellene a csecsemőkori védőoltás, ám mivel a vakcina nyújtotta immunitás évről évre gyengül, ezért 2009 óta a serdülők védelmében bevezették az emlékeztető oltást is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.