Veszélyes élősködő bújhat meg a kertekben, parkokban, játszótereken

/ 2014.07.24., csütörtök 18:32 /

A kullancsok világszerte 300 körüli betegség kórokozóját terjeszthetik, de ezek közül szerencsére csak néhány veszélyes az emberre. Hazánkban két betegség kórokozóját terjesztik a kullancsok: a kullancsencephalitisét és a Lyme-kórét.

A Lyme-kór kialakulásáért a Borrelia burgdorferi baktérium a felelős, amit az erdős területeken élő kullancs csípése terjeszt. A fertőzést kizárólag az Ixodes családba tartozó kullancs, az Ixodes ricinus terjeszti. A hím néhány milliméter, míg a nőstény, jóllakott állapotban akár 1 cm is lehet. A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, több centisre megnövő, általában ovális alakú bőrpír (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír). A betegség lappangási ideje egy naptól 3 hónapig terjedhet. Az egyre súlyosbodó tüneteket okozó kórt csak antibiotikumos kezeléssel lehet meggyógyítani – mondta a Válasz.hu-nak Dr. Farkas Róbert, állatorvos.

Agyhártyagyulladás lappangási ideje általában 1 hét körül van. Eleinte felléphet kisebb láz, majd pár napos tünetmentesség után kiugró magas láz és heves fejfájás, hányás, szédülés is kísérheti a betegséget. Megfelelő kezelés híján eszméletzavarhoz, bénulásokhoz, akár halálhoz is vezethet.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint Lyme-kór miatti megbetegedést 1998 és 2009 között évente 992-1811 esetben dokumentáltak hazánkban, míg kullancsencephalitist ugyanebben az időszakban 43-84 esetben.

Magyarországon a kullancsok szempontjából fokozottan veszélyes területnek számít Vas, Zala, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye, a Balaton-felvidék, valamint Budapest és annak agglomerációja. Ezek az élősködők ma már sajnos a kertekben, parkokban, játszótereken is előfordulhatnak.

Érdemes a kullancsok ellen zárt ruházattal védekezni, célszerű kerülni a bozótos, vadak által járt részeket is a kirándulások alkalmával. A különböző kullancsriasztó sprayk, kenőcsök használatával pedig néhány órán át hatékonyan távol lehet tartani a vérszívókat. A nagy kiterjedésű irtásra pedig jelenleg hazánkban egyetlen szer sem engedélyezett.

A leghatékonyabb védekezés, a jelenleg csak az agyhártya-gyulladás ellen létező védőoltás. A vakcinából a teljes védettség kialakulása érdekében hármat kell beadatni és néhány évente érdemes emlékeztető oltást is kérni. Lyme-kór ellen egyelőre nincsen védőoltás.

A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti az, így nehéz észrevenni a csípést, és néha napokig észrevétlenül szívhatja az ember vérét. Ezért fontos, ha valaki füves, fás, bozótos helyen jár, nézze meg, nézesse meg leginkább a hajlatait (hónalj, combhajlat stb.) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is át kell vizsgálni.

A betegség megelőzése szempontjából fontos, hogy a kullancsot a lehető leghamarabb el kell távolítani. Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek – mondta a szakember.

A kullancsot csak nagy körültekintéssel szabad kiszedni: meg kell fogni pl.: egy csipesszel a feji részénél, minél közelebb a bőrhöz, és kifelé kell húzni egy határozott, de türelmes mozdulattal. A kiszedés során nem szabad nyomkodni, csavargatni. Ha szükséges, orvosi segítséget is lehet kérni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.