A világon először fertőzött meg macska embert tébécével

/ 2014.03.31., hétfő 11:02 /

A világon először fertőzött meg macska embert tébécével: két esetben tesztek bizonyították, hogy a kórokozó a háziállattól származik - közölte a brit közegészségügyi hatóság (PHE). A tuberkulózis világméretű probléma, az emberiség csaknem egyharmada fertőződik meg élete folyamán. A becslések szerint 353 000 ember betegedett meg tuberkulózisban 2012-ben a WHO Európai Régiójának 53 tagállamában.

„Jelenlegi ismereteink szerint soha nem történt még a világon, hogy macskáról terjedt volna emberre a tuberkulózis. Ez az első két eset" - idézte a The Daily Telegraph a PHE képviselőjét. A két beteg szervezete jól reagál a kezelésekre.

Az állatorvosok szerint a házimacskák úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, melyek szintén jártak a borz barlangjában - írja az MTI.

A hatóság szakértői szerint állat úgy fertőzheti meg az embert, hogy a légző- vagy emésztőrendszerébe jut az állatból származó kórokozó, vagy úgy, hogy az ember bőrsérülése érintkezik a beteg vagy elhullott állattal.

Azonban úgy vélik, „igen kevés" az esélye, hogy macska fertőzzön meg embert. Danielle Gunn-Moore, a macskabetegségek kutatója ellenben azt mondta, nem szabad azt gondolni, hogy csak borzokat és szarvasmarhát fertőz a kórokozó. Volt már olyan esete, ahol kutyáról került át emberre a Mycobacterium bovis baktérium, mely a tébécé egyik kórokozója.

Tavaly az AHVLA brit állategészségügyi laboratórium kutatói kilenc macskát vizsgáltak meg, melyek ezt a mikrobát hordozták. A PHE 39 olyan embernek ajánlotta fel a tébécészűrést, aki érintkezhetett a kilenc fertőzött macskával. Közülük 24-en éltek a lehetőséggel, kettejüknél már kialakult tuberkulózist diagnosztizáltak, másik két embernél csak lappangott a kór.

A két betegnél kimutatták, hogy Mycobacterium bovis fertőzte meg őket. A két utóbbi esetben a tesztek egyértelműen bizonyították, hogy macskától származott a kórokozó. A PHE azóta nem értesült újabb macskafertőzésről.

Az adatok azt mutatják, ez a kórokozó évente kevesebb mint 40 embert fertőz meg, többségük 65 év feletti. Valószínű, hogy a baktérium régebben került a szervezetükbe, majd éveken át lappangott.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet legfrissebb adatai szerint hazánkban 2013-ban 1045 új beteget fedeztek fel, ami 10 %-os csökkenést jelent a megelőző évi adattal összevetve. Viszont míg Nyugat- és Dél-Magyarországon ritkaságnak számít a betegség, addig az észak-keleti megyékben jóval gyakoribb a kór előfordulása.

A tuberkulózis évezredek óta ismert, kimutatták már az ókori múmiák csontjaiban is. A tbc vagy tüdőgümőkór fertőzéses eredetű megbetegedés, amelyet leggyakrabban a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. Általában a tüdőt támadja meg, ritkán a központi idegrendszert megbetegítve akár agyhártyagyulladást is okozhat, de veszélyeztetheti a nyirokrendszert és a csontokat is, a legsúlyosabb esetekben pedig a vérkeringéssel a test valamennyi szervét megbetegítheti.

A tuberkulózis jellemző tünete a mell-, illetve a hátfájás, heteken át fennálló köhögési rohamok, láz vagy hőemelkedés, izzadás, étvágytalanság, fogyás, sápadtság, fáradtság, olykor pedig a vér felköhögése figyelmeztethet a bajra. Az esetek nagy részében sokáig tünetmentesen lappanghat. Éppen ezért a tüdőtuberkulózis felismerésében jelentős szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. A tbc-s betegek harmadát panaszmentesen, a tüdőszűréseken ismerjük fel, betegek kétharmada pedig valamilyen más okból vagy éppen panasz miatt fordul orvoshoz, és kerül a tüdőgyógyászhoz, és az itt elkészült mellkas röntgenfelvétel veti fel a tbc gyanúját - mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász.

Jelenleg nincsen kötelező tüdőszűrés hazánkban, éppen azért, mert jelentősen csökkent az újonnan felfedezett esetek száma. 2013-ban már csak 1045 új beteget fedeztek fel.  Ha előfordulna, hogy 100 ezer lakosra nézve 25 új beteget diagnosztizálnak, akkor ismét előírhatná az ÁNTSZ a kötelező szűrést - mondta a Heti Válasz Online-nak dr. Mucsi János. A WHO Európai Regionális Iroda és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ által újonnan kiadott adatok azt mutatják, hogy a becslések szerint 353 000 ember betegedett meg tuberkulózisban 2012-ben a WHO Európai Régiójának 53 tagállamában.

Hazánkban az 1950-es évek óta minden újszülöttnek kötelező jelleggel beadják a BCG oltást még a szülészeten, ezzel 14-16 évre szóló védettséget kapnak a gyerekek a TBC által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és az egész testre kiterjedő tuberkulózistól.

A tbc gyógyítható betegség, általában 6 hónap kezelés szükséges a tünetmentesség eléréséhez. Az első 2 hónapban 4 különböző gyógyszert kell szedni a betegnek, majd a következő 4 hónapban két orvosságra van szükség. A tbc-vel fertőződött, de gyógyult ember viszont akár egy életen át hordozhatja a baktériumot a szervezetében, amely normál immunműködés mellett valószínűleg nem okoz semmilyen panaszt - hangsúlyozta dr. Mucsi János. Új, riasztó tendencia viszont - különösen Magyarországtól keletre -, hogy egyre gyakrabban találkoznak az orvosok az ún. multirezisztens, azaz többféle antituberkulotikummal szemben is ellenálló baktériumokkal, amelyek az elmúlt évtizedekben ellenállókká váltak az ismert gyógyszerekkel szemben, nem reagálnak az antibiotikumos kezelésre. Magyarországon a multirezisztens esetek aránya 2,5 %.


Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.