valasz.hu/eletmod/szamos-tenyezo-lehet-indithat-el-kedvezotlen-folyamatokat-57364

http://valasz.hu/eletmod/szamos-tenyezo-lehet-indithat-el-kedvezotlen-folyamatokat-57364

Arcidegzsába - Évi 1400 új beteg, súlyos fájdalmak

/ 2014.11.30., vasárnap 15:25 /

Hazánkban is több ezer ember életét keserítik meg a legtöbbször ismeretlen eredetű idegi fájdalmak, a neuralgiák.

Magyarországon is évente 1400 új esetet diagnosztizálnak, főleg az idősebb, 50 év feletti korosztálynál. A neuralgiás fájdalom a leggyakrabban az arcon és a fejen fordul elő, de elvileg bármilyen érzőideghez kapcsolódóan jelentkezhet - mondta a Válasz.hu-nak Hidasi Zoltán, neurológus-pszichiáter szakorvos.

Az egyik legismertebb neuralgia az arcidegzsába. Ez az arc egyik érző idegét, a háromosztatú ideget érinti. A tünetek jellemzően a szem alatti területen vagy az állkapocs felett jelentkeznek.

Az arcidegzsábát általában nagyon rövid ideig, 1-2 másodpercig tartó fájdalom jellemzi, ami rendkívül intenzív, erős, és akár naponta többször is ismétlődik. A féloldali, villámcsapásszerű nyilallást hétköznapi mozdulatok is kiválthatják, ilyen például a rágás, a beszéd, a nyelés vagy az orrfújás, de az arc egyes pontjainak érintése is előidézheti. Amilyen váratlanul, rohamszerűen jelentkezik a fájdalom, olyen hirtelenséggel el is múlik. Néha sűrűbben, máskor ritkábban jelentkeznek a tünetek, sőt, az is előfordulhat, hogy akár hosszabb időn keresztül panaszmentes a beteg, de akár spontán gyógyulás is lehetséges.

Az arcidegzsábának két fő fajtája van, az egyik az elsődleges, ebben az esteben nem ismert a kiváltó ok, ez a típus a gyakoribb. A másodlagos arcidegzsábánál valamilyen gyulladás vagy egy daganat nyomása miatt jelentkezik a fájdalom. A betegek ezért sokszor a fogorvost vagy a fül-orr-gégészt keresik föl a panaszaikkal. A jellegzetesen éles, szúró fájdalom miatt azonban könnyű a betegséget diagnosztizálni,  de neurológiai kivizsgálásra mindenképpen szükség van, a kiváltó ok kiderítésére általában agyi MR-t végeznek a szakemberek.

A betegség kezelésére enyhébb esetben elég a fájdalomcsillapító, míg súlyosabb helyzetben bizonyos epilepszia elleni szereknek van jó hatása, illetve egyes depresszió elleni gyógyszereknek. Természetesen magának az arcidegzsábának semmi köze a depresszióhoz vagy az epilepsziához, csak ezeknek a betegségeknek a kezelésére használt orvosság segíthet az idegfájdalom okozta tünetek enyhítésében is. Az arcidegzsába azonban sokszor nagyon makacs, nehezen vagy egyáltalán nem reagál a gyógyszeres kezelésre, ezért a legvégső esetben idegsebészeti műtétre is sor kerülhet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.