Az anya-magzat kutatások történeti forrásai

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

A prenatális lét kutatásának mai eredményei három forrásból táplálkoznak. Az egyik a II. világháborúig nyúlik vissza, amikor Lester Sontag amerikai pszichológus vizsgálni kezdte azokat az amerikai bébiket, akiknek anyja folyamatos stressz-szituációban hordta ki babáját, hiszen a férjük az európai frontokon harcolt. Sontag a születést követően jóval magasabb pulzusfrekvenciát észlelt a babáknál. Tizennyolc éven át kísérte nyomon őket, és később is mindig hasonló pulzusszámot mért. A folyamatosan jelen lévő anyai szorongás tehát egy az egyben átadódott a magzatnak, és egy élethosszig tartott. A későbbiekben készült tetsztekből, mélyinterjúkból pedig kiderült, hogy ezek a prenatális időszakban stresszelt személyiségek meghatározott karaktervonásokkal rendelkeznek: állandó szorongás, állandó védekező magatartás (defenzió), konfliktuskerülés és bizonyos fajta izoláció.
A másik nagy forrás a napjaink technikájára épülő ultrahangos megfigyelés. Alessandra Piontelli, olasz származású pszichoanalitikusnő rendszeresen figyelte a terhesség tizenhatodik hetétől négy ikernek és hét egykének a méhen belüli fejlődését és az anya-magzat kapcsolatot, és követte a születésük után a babák fejlődését. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy ugyanaz a kapcsolat folytatódik születés után, mint a születés előtt.
A harmadik forrás a pszichoterápiák tapasztalata, amelyben - főként skizofrén betegek kórképe alapján - derült ki a magzati lét jelenősége.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.