Élethalálharc az anyaméhben

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

A Cancer című lap 1995. októberi számában Hernan Acevedo amerikai rákkutató tudományos hipotézist tett közzé a rákbetegség keletkezéséről. Abból a jelenségből indult ki, hogy az emberi szervezet hasonló módon reagál a terhességre, illetve a rákos sejtek felbukkanására.
A rákos daganatok vizsgálatából Acevedo kimutatott egy hormont, a human choriogo-nadotropint (hCG), amit egészséges felnőttek sejtjei nem tartamaznak. Az embriók választják ki magukból, és így a hCG védi őket az anyai immunrendszer támadásával szemben. A hímivarsejteket is a hCG védi, hogy átvészeljék a veszélyekkel teli utazást a női petesejtig. A hCG-t éppen ezért élethormonnak is nevezik.
A rákos daganat tehát valamilyen rejtélyes módon elkezd hCG-t termelni, ami ugyanúgy védi őt az immunrendszer támadásával szemben, mint az embriót.
"Az a hormon tehát, ami életet ad, el is pusztít" - írja tanulmányában Acevedo, aki azt az érdekes gondolatot veti fel, hogyha az érett, felnőtt sejt elrákosodik, akkor az embrionális regresszió állapotába kerül, hiszen csak embrionális sejtek termelnek hCG-t. A babát tehát az anya immunrendszeréből jövő támadás fenyegeti. Kettejük között immunháború zajlik, ami a babába fenyegető érzetek formájában bekerül, reprezentálódik. Ha a külső fenyegetettség meg is szűnik, a belső fenyegetettség tovább él. Az anyai immunsejtek támadása nem tűnik el nyomtalanul.

(Raffai Jenő: Anya-magzat kapcsolatanalízis; A megtermékenyítéstől a társadalomig, 1997. Dinasztia Kiadó)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.