Ezekkel a panaszokkal azonnal forduljon orvoshoz

/ 2014.08.31., vasárnap 16:00 /

A szívbetegség a legtöbb országban a vezető halálokok között szerepel. Hazánkban pedig a szív- és érrendszeri betegségek felelősek a halálozások több, mint feléért. A szívbetegség valójában számos különböző rendellenesség összefoglaló neve.

A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat és oxigént - írja a webbeteg.hu.  A testünkben lévő fontos szervek például az agy, a vesék, a máj működése leállna, ha nem kapna oxigént és tápanyagot a vérből.

A szív-és érrendszeri betegségeket a legtöbb esetben már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor feltétlenül forduljunk családorvoshoz vagy kardiológushoz.

Figyelmeztető tünetek

A betegség tünete lehet többek között a mellkasi fájdalom, a légszomj, a lábdagadás, magas pulzusszám nyugalmi állapotban, eszméletvesztés, akaratlan fogyás, a bőr kékes elszíneződése, gyengeség, csökkenő teherbírás, fáradékonyság, kimerültség, légszomj, fulladás, szívdobogásérzés, szívzörej.

A megelőzés legbiztosabb módja tehát, ha fenti tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz forul a beteg, de tünetmentes állapotban is célszerű évente elvégeztetni egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. Ennek része egy laborvizsgálat, a teljes körű anamnézis és fizikális vizsgálat, a nyugalmi EKG, szükség esetén pedig terheléses EKG-t és a szívultrahangot is végeznek.

A szívbetegségeknek számos kiváltó oka lehet, többek között a cukorbetegség, az elhízás, esetleg örökletes tényezők, így ha a családban gyakori a koszorúér-betegség vagy az érelmeszesedés, akkor érdemesebb még nagyobb hangsúlyt fektetni a betegség megelőzésére. A magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, mozgásszegény életmód és a dohányzás is előidézhet szívbetegséget. Sajnos különböző szívet érintő fertőzéses betegségek, szívizomgyulladás, szívet érintő baktériumos fertőzések következménye is lehet a szívbetegség.

Sok nőt is érint a szívbetegség

A köztudatban  az infarktust a férfiak betegségeként tartják számon, ám a valóságban a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis összességében többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok. Ennek a fő oka, hogy a vérben lévő magas ösztrogén szívet és érrndszert védő hatása a menopauza után már nem érvényesül.

2005-ben a nemzetközi statisztika szerint 17.5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy agyi érkatasztrófa - szélütés - következtében és ezek fele nő volt – olvasható a pirosbananokert.hu oladalon. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 %-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért.

 

Hirtelen szívhalál
Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás (szívhalál) miatt következik be, amely 20-25 000 ember halálát okozza évente. Hirtelen szívhalálkor a szív hirtelen abbahagyja a vér pumpálását, így létfontosságú szervek működése Ilyen esetben fontos a mielőbbi újraélesztés megkezdése.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.