Minden, amit a fejfájásról tudni kell – súlyos okai lehetnek

/ 2014.07.13., vasárnap 09:35 /

A fejfájás nagyon sok embert érint. Az emberek 90 százalékát alkalomszerűen, de 40-50 százalékát akár rendszeresen is.

A fejfájás az egyik leggyakoribb tünet, amivel orvoshoz fordulnak az emberek – mondta Dr. Hidasi Zoltán, neurológus-pszichiáter szakorvos. Élete során gyakorlatilag mindenki megtapasztalja a fejfájást.

Két nagy csoportot lehet elkülöníteni: az elsődleges és a másodlagos fejfájásokat. Az előbbi esetről akkor van szó, ha a fejfájás hátterében nem áll semmilyen egyéb kór, önálló fejfájás-betegségről van tehát szó. Ilyen a rendkívül gyakori, a népesség 10-15 százalékát érintő migrén, a még ennél is sűrűbben előforduló, élete során akár a lakosság 60-70 százalékát is érintő tenziós fejfájás vagy a viszonylag ritka cluster-fejfájás.

A migrénre nagyon sokszor tévesen gondolnak az emberek, összekeverik más fejfájásokkal. Mivel műszeres vizsgálattal nem lehet megállapítani, hogy melyik fejfájással küzd a beteg, ezért a lefolyásból és a tünetekből szigorú klinikai ismérvek alapján lehet következtetni, hogy melyik típusról lehet szó. A migrénes fejfájás fő ismérve, hogy elég hosszú ideig is eltarthat, 4 órától akár 72 óráig is. Ami ennél rövidebb ideig tart, az nagy valószínűséggel nem migrénes fejfájás. A migrén féloldali, erős, lüktető, hasogató jellegű fejfájás. Vannak kísérő tünetei is, ilyen a fény és az erős hang kerülése, a hányinger, a hányás. Az esetek egy részében jellegzetes bevezető tünete is van. Ez az aura, ami a leggyakrabban látási tünetekben jelentkezik, de ritkábban más ideggyógyászati jelenség, pl. zsibbadás, érzészavar, szédülés vagy izomgyengeség is lehet. A látási vagy vizuális aura, amikor különböző furcsa dolgokat lát a beteg. Ezek látási illúziók, hallucinációk. Lehet például fel-felvillanó pont vagy spektrumszerű mozgó színes vonal ill. látótérkiesés.

A migrén többségében nőket érint, a nemek közti arány nagyjából 3:1. Életkorilag nincsen jellemző szakasz, már tizenéves korban elkezdődhet és akár élethosszig is tarthat. A gyakoriság is igen különböző, az évi 1-2 alkalomtól akár a heti több rosszullét is jellemező. Sajnos a gyakori migrénes fejfájás nagyon súlyos panaszokat okozva a munkája ellátásában is akadályozhatja a beteget.

A migrénes fejfájásra számos gyógyító módszer van. Vannak gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségek. A kezelés is lehet akut, amikor magát a fejfájást próbálja az orvos csillapítani, illetve beszélhetünk megelőző kezelésről. Ebben az esetben azoknál, akiknél gyakran jelentkezik migrénes roham, náluk próbálják megelőzni a kialakulást.

A másik fejfájás típus, ami a lakosság legnagyobb részét érinti a tenziós fejfájás. Az esetek nagy részében kétoldali vagy diffúz. Főleg a homlok és a halánték tájékon jelentkezik. Szorító, abroncsszerű fejfájás. Az időtartama is változó, tarthat félórát, órát, de akár egy hétig is, sőt, krónikus esetben, tovább is. Az intenzitása azonban kisebb, mint a migrénes fejfájásé. Általában enyhe vagy közepes a fájdalom erőssége.

A harmadik típus a cluster-fejfájás, amely főleg középkorú férfiakat érint, szerencsére azonban nagyon ritka, 1 százalék alatt van az előfordulása. Ez is féloldali, igen heves fejfájás, amely inkább a szem környékén okoz fájdalmat. Kísérő tünete lehet még a könnyezés, az orrfolyás is. A nevét onnan kapta, hogy rövid ideig tart ugyan, de gyakran ismétlődik, csoportokban jelentkezik.

A másodlagos fejfájás lehet idegrendszeri eredetű és nem idegrendszeri eredetű. Az előbbi csoportba tartoznak a központi idegrendszer zavarai például a stroke, vagy a különböző gyulladások. Nem idegrendszeri eredetű lehet például a szem-, orrmelléküreg, szájüreg vagy fülbetegségekhez társuló fejfájás is.

A fejfájások és az ezekhez kapcsolódó betegségek diagnosztizálása elég nehéz. Mára önálló ágává vált a neurológiának a fejfájások vizsgálata és kezelése. Több részből áll a vizsgálat: össze kell gyűjteni a tüneteket, részletes kórelőzményre van szükség és egyéb kiegészítő vizsgálatokra is. Ez utóbbi a másodlagos, valamilyen betegséghez kapcsolódó fejfájások kizárásra szükséges.

 Gyógyszer is okozhat fejfájást
A rohamkezelésre szánt fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást. Ennek oka, hogy különösen a recept nélkül kapható szerekből, nem szteroid gyógyszerből a kelleténél többet szed be az ember a fájdalom megszüntetésére, de ez egy idő után amolyan ördögi körként visszaüthet, és maga a gyógyszer tartja fenn fejfájást. Ez egy önálló fejfájás kategória.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.