Fibromyalgia: Az alattomos betegség

/ 2014.05.03., szombat 14:35 /

A betegség kialakulásának az oka egyelőre ismeretlen. Az évekig tartó lappangási idő és a változatos tünetek miatt a fibromyalgia még ma is nehezen felismerhető. Típusosan a középkorú nők betegsége, általában 25 és 40 év között.

Húsz éve használatos ez az elnevezés, de persze a tünetegyüttes régebb óta létezik - mondta Dr. Hidasi Zoltán, neurológus-pszichiáter szakorvos. Alapvetően reumatológiai betegség, hiszen főleg izom-, csont- és ínfájdalmakkal fordulnak orvoshoz a betegek, de több neurológiai és pszichiátriai vonatkozása is van. Igazi multidiszciplináris betegség, a hatékony kezeléshez is több szakember együttműködése szükséges. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy önálló betegségről van-e szó, ugyanis a patomechanizmusa, a kórélettani háttere nem tisztázott ennek a tünetegyüttesnek, inkább a klinikai képe, a panaszok összessége jellemző. 

A legismertebb tünete a testben szerteágazó izom- és ínfájdalom, az izomlázszerű fájdalom, amit fokozott nyomási érzékenység, izommerevség kísérhet. A panaszok jelentősen megnehezítik a páciens hétköznapjait, munkaképességét. Több egyéb tünete is lehet a betegségnek például fáradékonyság, alvászavar, hangulati panaszok, koncentráció zavar, fejfájás, szorongásos jelenségek. A páciensek általában sokáig mégsem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ezeknek, inkább csak akkor, ha a panaszok tartósan, hosszú időn át fennállnak.

A kialakulási mechanizmusában elsősorban idegrendszeri zavarok játszanak szerepet, főleg a fájdalom érzékelésének, illetve a fájdalomérzés szabályozását érintő zavar. Lecsökken a fájdalomküszöb, és így olyan ingerek is fájdalmat okozhatnak, amelyek egészséges egyénben nem. Az idegrendszer érzékenységének a megváltozásával ez a fájdalomérzés önállósulhat, és krónikusan kiváltó ok nélkül is meglévő fajdalomról lesz szó. Így a fibromyalgia a krónikus fájdalom szindrómákhoz tartozik A kialakulási háttérben sokan felvetik a krónikus stresszt, tehát pszichoszomatikus betegségként is értékelhető - magyarázza a szakember.

A kezelés a családorvosnál kezdődik, aki továbbirányíthatja a beteget a reumatológiára, ahol megkezdik a gyógyszeres, illetve a nem gyógyszeres kezeléseket (például fizioterápia) a diagnózis felállítása után. Ezen kívül vannak pszichológiai, pszichiátriai jellegű kezelési módok is, mint a kognitív terápia, a relaxációs tréning, illetve különböző antidepresszívumokat, antiepileptikumokat adhatnak, amelyek a fájdalom érzékelésére vannak hatással, befolyásolják az idegsejtek közötti információáramlást. A betegség gyógyítása lassú, időigényes folyamat, de a fibromyalgia kezelhető.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.