Füveskönyvek Szent Márton hegyén

/ 2001.09.14., péntek 07:40 /

A pannonhalmi bencés apátságban a középkort idézték meg, amikor a szerzetesközösség a közelmúltban megalkotta a Szent Márton likőrt. "Boszorkánykonyhájukból" többféle, történelmi múltú gyógytea is a szaküzletek polcaira került.

Fotó: MTI
Gyógyászattal foglalkozó szerzetes

Legenda, misztikum és fokozott várakozás övezi a több száz éves recepteket: ha ilyenről hallunk, az évszázadok alatt esszenciává érlelt tapasztalatot, történelmi korok hangulatát, aromáját kutatjuk az ízekben. A Szent Márton likőrt háromévnyi kísérletezés után, közel ötszáz éves leírások alapján készítették el. Az orvosságos fiolára emlékeztető, hasábforma, félliteres üvegcse címkéjét Pannonhalma török kori metszete díszíti, a zárjegyen az apátság legrégebbi, 1200-as évekből származó hiteles helyi pecsétje függ. A likőr csak egyike azon árucikkeknek, amelyek Apátsági termékek néven kerültek forgalomba a nyáron. A választékban első helyen a gyógyteák állnak.

A pannonhalmi gyógyfüvészet reneszánsza négy-öt évvel ezelőtt kezdődött: ekkor került szóba ugyanis az apátság gyógyászati múltjának feltárása. Amikor a bencések belefogtak a kutatásba, úgy okoskodtak: ha a középkori kolostorokban foglalkoztak gyógyítással, Pannonhalmán is nyoma kell hogy legyen az ilyen típusú tevékenységnek. Először az évszázadok óta kinyitatlanul heverő köteteket porolták le híres könyvtárukban, majd a történeti emlékeket vették sorra.

Érdekes adalékkal szolgált például az 1658-ban keltezett Urbárium, amelyből kiderült, hogy a jó, szántható földű Szent Imre-majort Mager Placid apát orvosi kertjeként tartották számon. A birtokra vonatkozó egyetlen bejegyzés szerint a majorban termesztett sokféle növényt a győri katonák egyszer kiásták, és Bécsben jó pénzért eladták. Valószínűleg nem csekély konyhakertről lehetett szó, ha a katonáknak megérte a fáradságot a gyógynövények ellen viselt hadjárat.

A pannonhalmi bencés főapátság történetében a 996-os alapítás óta három nagy pusztulási időszakot tartanak számon. Ez idő alatt sok más tevékenység mellett a gyógyítás is végképp kikopott a bencés gyakorlatból. A jozefinizmus utáni történet ismerősen cseng: 1802-ben hirtelen sok iskolát kellett volna átvennie az addigra negyvenfősre csappant rendnek, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Csak 1945-ben erősödtek meg annyira a magyarországi bencések, hogy kilenc gimnáziumot, harminc általános iskolát, egy tanárképző intézetet és öt apátságot tartottak fenn.

- Mivel a rendnek 1802-től minden erejét az oktatásra kellett fordítania, sok régi hagyomány elhalt, köztük a gyógyászat is - meséli Hortobágyi Cirill perjel, a botanikai kutatások vezetője. - Bonyolítja a helyzetet, hogy 1786-ban, a feloszlatáskor nagyon sok érték, fölszerelés, berendezési tárgy eltűnt az apátságból. A könyvtárat elárverezték. A gyógyítás során használt különféle eszközök még mobilabbnak bizonyultak, eltüntetésükhöz nem volt szükség kikiáltóra sem. A levéltári anyag egésze Bécsbe került, onnan kaptuk vissza később. Szerencsére 1786-tól 1802-ig túlzottan rövid idő telt el ahhoz, hogy mindent értékesítsenek. Amit nem sikerült eladni, visszakerült a birtokunkba. Jó néhány orvosi könyvről tudunk azonban, amely elkallódott. A meglévő kötetek egyik legfontosabbika Dorstenus Botaniconjának 1540-es frankfurti kiadása, egy fametszetekkel illusztrált, latin nyelvű füvészkönyv. Aláhúzások, margóra írt bejegyzések igazolják, hogy naponta forgatott munka volt. A festett fametszetekkel díszített, bőrborítású kötet könyvészeti ritkaság is, amelynek tartalmát eddig nem tártuk fel.

Fekete borítású az a német nyelvű botanikus könyv, amelynek első néhány lapja hiányzik: Tavernio Montanus 1600-as évekre tehető Herbáriumát szép, színezetlen fametszetek ékesítik. Ez a könyv a korabeli összes ismert gyógyhatású növény leírását magában foglalja.

- Mi hasznosítható még a több száz éves leírásokból?

- A kutatás második szintjét a gyógyászattal foglalkozó szerzetesek kéziratos feljegyzései alkotják, és ezek képezik mostani munkánk gerincét. Ezek egyike Lancsics Bonifác latin nyelvű Orvosi könyvecske a különböző betegségek gyógyítására című kéziratos munkája, amelynek datálása 1697-es. Lancsics Bonifác szombathelyi származású, teológiát, filozófiát Grazban hallgató szerzetes volt, aki ahol csak megfordult, mindenhol recepteket gyűjtött. Tinktúrákon, alkoholos oldatokon, teákon és egyéb főzeteken kívül könyvecskéje ismer kenőcsöt, szappant, borecetet, olajos kivonatolást is. A legértékesebb, kézzel írott füzetkénk Reisch Elek Libellus Medicinalisa. Reisch Elek Bajorországban végzett gyógyszerész 1735-re datálta még hallgató korában megkezdett rendeléstani kézikönyvét. A könyv több mint ötszáz, szabályos formában rögzített receptet tartalmaz. Van köztük féreghajtó ital éppúgy, mint szappan és dohánypác, aperitif és gyomorkeserű, és ami a legfőbb: körülbelül ötvenféle teakeverék. A történeti kutakodást a napi gyakorlatba átültető kísérlet eredménye a már forgalomba hozott négyféle tea, amelyek Reisch Elek receptjei nyomán készültek.

- Milféle teák ezek?

- A Laudes a szerzetesközösség reggeli imájáról kapta nevét, ez általános élénkítő hatású tea, míg a közös esti imádságról, a vesperásról a nyugtató. A májvédő és szívnyugtató teák iránt tapasztalható a legnagyobb kereslet: úgy tűnik, a szív- és érrendszeri megbetegedések után az egyik legelterjedtebb kór a májkárosodás, ami az alkoholizmus és a kemikáliák elterjedt használata miatt sújtja a lakosságot.

Mivel milligrammokban, tizedgrammokban kellett feltüntetnünk a csomagoláson az egy-egy filterben található növényi hatóanyagok arányát, titkos receptről ez esetben nem beszélhetünk. Kicsit más a helyzet a likőrrel. A párlat 15 gyógynövényt tartalmaz, ám ennek a drogkeveréknek a mibenléte a gyártó Zwack Rt. és az apátság "titka". A gyógynövénylikőr nem hasonlítható a tradicionális gyomorkeserűk egyikéhez sem, melyek a magashegységi növények kivonataiból készülnek. Ez csupa Pannonhalma környéki gyógynövényből áll. Az ital harmonikus, összeérett gyógynövény ízében a tizenöt alkotóelem egyike sem tolakodó. Mivel az eredeti likőr ízére senki nem emlékezhet, csak feltételezhetjük, hogy más lett a mai főzet, mint az eredeti. Akkoriban nem használtak tiszta szeszt, hanem valószínűleg házi pálinkát, amelynek minősége számos körülménytől függ. A most készített italnak a piac kívánalmaihoz igazodva állandó ízt és színt kellett biztosítanunk - ez utóbbit a karamell hozzáadásával értük el. Mesterséges adalékokat az apátsági termékek egyikénél sem használunk.

- Miben különböznek az apátsági termékek a gyógynövényboltokban kapható, hasonló hatást ígérő szerektől?

- Régebben a gyógyászat is a lelkipásztori munka része volt. A beteget a pap nem csak vigasztalta, nem csupán imádkozott érte, de ha tehette, valamilyen hatóanyagot is adott a bajára. És megfordítva: imádsággal, gondoskodással kísérte a gyógyítást. A dolog éppen itt válik izgalmassá, apátsághoz méltóvá: megvan az az 1697-ből származó szertartáskönyv, amely a különböző, korabeli áldások formuláit tartalmazza. Más-más formulával áldották meg az egyes növényeket, mielőtt odaadták a betegnek. Fontos körülmény, hogy az áldásnál mindig jelen volt az a személy, aki a gyógyfüveket kapta. Ez mára csupán történelem. A gyógyteák országszerte ott találhatók a Herbáriák polcain, és az a szerzetes, aki a termékek előállításának hátterében áll, már nem kerül kapcsolatba azzal, aki megvásárolja azokat. A gyógyulásban jelentős szerepet játszik az egészség visszanyerésébe vetett hit. Sokat segíthet, ha a remény feltámad valakiben. A hithez eljutáshoz pedig segít az imádság - még ha személytelenül is, ha nem is áll a beteg a pap előtt, mint a szertartáskönyv keletkezésének idejében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.