Lilike már nem sír fel

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

Honlapot nyitott az interneten Cseri Csilla, egy baba-mama kapcsolatanalízisen részt vett kismama, hogy tapasztalatot cseréljen hasonló anyukákkal. Csilla első gyereke, a kisfia császármetszéssel született. Azért ment el a terápiára, hogy ez ne történhessen meg második gyerekével. A babájával belső hanggal, képekkel, gondolatokkal tartott méhen belüli kapcsolat tapasztalatairól mesélt. Kislánya, Lili most lesz egyéves.
"Minden óra ugyanazzal a szöveggel kezdődik. A doktor úr segítségével ráhangolódtam a méhemre, gondolatban körbesimogattam, megpróbáltam eggyé válni vele, és a babámmal kapcsolatba kerülni. Amikor létrejön a kapcsolat, ami nekem a harmadik órán sikerült először, lehet választani, hogy rögtön szavakba öntöm, amit érzek, vagy az óra végén megpróbálom összesíteni. Számomra az volt könnyebb, ha azonnal elmondom. Ez olyan állapot, mint ha ébren álmodnék, úgy jönnek a képek. A mi kapcsolatunk rajzfilmszerű volt. (Ez nem mindenkinél egyforma, más kismamák más élményeket is meséltek nekem.) A méhem úgy jelent meg a "filmben", mint egy kis lakás, volt ablaka, csillárok lógtak, ezeken a babám kapaszkodni és hintázni tudott. Egyszer csak, bár nem mondta ki, éreztem, hogy éhes. Megkérdeztem tőle, és kiderült, hogy tényleg így van. Akkor pici emberek jöttek, kockás nadrágjuk volt, és tálcán hozták az ételeket.
Az analízis utolsó hetében el kell búcsúznunk egymástól. Megvan a pontos metódusa, hogyan. Eközben el kell magyarázni neki, milyen a születés. És bár az előző órán még sírt, másodszor már tudomásul vette. Látszott a tekintetén, hogy szeretné már tudni, mi vár rá a világban. Ott álltunk egymással szemben, én szerettem volna még úgy maradni, de ő már nézegetett kifelé egy liftből, és vágyakozott arra, amiről én három hónapon keresztül meséltem neki.
Az első szülésemnél - bár nagyon boldog várakozásban telt a terhességem - minden fájdalmat úgy éltem át, hogy legyünk már túl rajta, mert nem bírom. Most pedig azt a zenét hallgattam, amit minden este - Vangelistől a Come to me-t, és azonosulni tudtam a fájdalmakkal, úgy vártam őt. Kibírhatóak voltak a fájások, nagyon gyorsan zajlott az egész. Amikor megszületett, nem sírt föl. Utána sem sírt szinte egyáltalán. Ha éhes volt, nyöszörgött kicsit, mint egy kiscica. Békés, nyugott baba volt, aki bölcs, mindenen áthatoló tekintettel vizsgálta a világot.
Lili féléves volt, amikor esténkén sírni kezdett. Fölhívtam a doktor urat, hogy nem értem, mi ez a változás. Elmagyarázta, hogy általában a babáknál ez később szokott bekövetkezni, de az analízisben részt vett kicsiknél előbb. Amit ő elképzel, azt hiszi, az valóban úgy is van. Tehát ha kimegyek a szobából, akkor úgy gondolja, már nem is létezem. Ezt el kell neki magyarázni. Két este szoptatás közben elmondtam neki, hogy én a másik szobában alszom, és akkor is vele vagyok, nem történhet vele semmi baj. A harmadik naptól nem sírt föl. Tehát a kommunikációt a születés után is tudtuk folytatni, csak már hangosan, mert a köztünk kialakult csatorna megmaradt."

Internetcím: www.babanet.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.