A túlsúly növeli a vastagbélpolipok kockázatát

/ 2012.07.14., szombat 15:21 /

Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vastagbélpolipok a túlsúlyos és elhízott embereknél - állapította meg egy nagyszabású nemzetközi tanulmány.

Az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz több mint 100 ezer ember bevonásával készült, 23 korábbi kutatás adatait elemezték. Valamennyi vizsgálat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint zajlott az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában, és a testtömegindex (BMI) valamint a vastagbélpolipok közti összefüggést kutatta. Az ajánlások értelmében az, akinek BMI-értéke 25 és 30 között van, túlsúlyosnak számít, akinek BMI-értéke 30 fölött van, az pedig elhízottnak.

A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Ha egy 180 centiméter magas ember például 90 kilogramm testsúlyú, akkor BMI értéke 27,8, ha pedig 100 kilogramm, akkor a BMI 30,9.

Az elemzés azt mutatta, hogy a 25-nél nagyobb BMI-értékű, túlsúlyos vagy elhízott emberek körében 22 százalék volt a vastagbélpolipok előfordulása, míg a normál testsúlyú (25-nél kisebb BMI-értékű) embereknél a kockázat csak 19 százalék volt.

Hutan Ashrafian, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője szerint az eredmény azt jelzi, hogy az elhízásnak már korábban hatása lehet a vastagbélrák kialakulására, mint eddig feltételezték. A vastagbélben lévő polipok növelik a rák kialakulásának esélyét, ezért az elhízás a polipok nagyobb kockázatán keresztül is emelheti a rák kialakulásának valószínűségét.

Vastagbélrák következtében világszerte több mint félmillió ember halt meg 2008-ban a WHO adatai szerint.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.