PLETYKOLÓGIA

/ 2004.12.23., csütörtök 19:03 /

Karácsonykor az ajándékok áráról, illetve fogadtatásáról pletykálkodunk, szilveszterkor arról, hogy ki hol bulizik, ki kivel jött össze. Pletykálkodni azonban az év minden napján lehet, s aki ebben nem vesz részt, az kiesik a közösségi kommunikációból.

A pletyka nem azonos a rágalommal, a szapulással, a befeketítéssel, az intrikával, nem gonosz hazudozás, nem rémhírterjesztés és nem dezinformálás - állítja Szvetelszky Zsuzsanna, aki a szociológia, a szociálpszichológia, a humánetológia, a filozófia és a nyelvészet által egyaránt érintett pletyka elméletéből írja doktori dolgozatát. A pletykakutató az ELTE Bölcsészettudományi Karának informatikai intézetében kommunikációelméletet tanít, illetve információs rendszerek menedzsmentjét oktatja. Mindkét területhez köthető a pletyka: az elsőhöz mint az emberi kommunikáció alapvető motívuma, a másikhoz pedig úgy, mint egy nehezen kiszámítható értékfaktor. A pletyka című könyve után a napokban került a boltokba Mindenki harmadik című írása.

- Könyvében 35 pletykafajtát különböztet meg a generációs pletykától az ágypletykáig, a sznob pletykától a telefonpletykáig. Az egyetemi ifjúság bővítette a repertoárt?

- Én például soha nem foglalkoztam volna olyan részletesen a pletyka női specifikusságával vagy az irodalmi pletykákkal, ha ezt a hallgatók elő nem hozzák. De előtérbe kerültek bizonyos szakmai pletykák is, például amelyek a fogorvoshoz vagy a kárpitoshoz köthetők.

- Miért pont hozzájuk?

- Sok emberrel érintkeznek, és viszonylag bizalmas kapcsolatba is kerülnek velük. A jó fogorvost a család és a baráti kör egymásnak ajánlja, a fogorvosi székben pedig sok minden elhangzik. A fogász érzékeny területen dolgozik: a szájon, mely a közvetlen kommunikáció legelső frontja. Aztán ott a várószoba, ahol - főleg a falvakban - mindent megbeszélnek az emberek. Az orvost is véleményezik, és jellegzetes portrépletykák születnek. "Hát nem szeretem, de nincs más, akihez járjak." "Rajtam mindig segített", és így tovább.

- És a kárpitos?

- Egyrészt házhoz megy, másrészt székkel és ággyal dolgozik, ami nagyon alkalmas terep arra, hogy történeteket generáljon. "Ezen az ágyon halt meg szegény jó Bélám."

- Létezik speciális újságírópletyka is: ennek mi lehet az alapja?

- A jó pletykafészek olyan, mint az ideális munkaerő: sok kapcsolattal, jó kommunikációs készséggel rendelkezik, kreatív, nyitott, meg tudja különböztetni a lényegeset a lényegtelentől. Az újságíróknál ez hatványozottabban jelentkezhet, a jólértesültséghez a pletyka is hozzátartozik. Talán mert hírekkel dolgozó emberekről van szó. Nagyon izgalmas terület, fel kellene deríteni.

- Nem úgy van a pletykával, mint a cukrász, aki rá sem bír nézni a krémesre?

- Inkább sajnálom, hogy már nincs elég időm pletykálni. Az ember valószínűleg a húszas évei derekán pletykál a legtöbbet. Ekkor a legkiterjedtebb a kapcsolati hálója, ekkor van a legtöbb ideje, és ekkor megy tétre a legtöbb dolog a párválasztástól az álláskeresésig. Az egzisztencia megtartásának idején - harminctól ötvenig - a pletykálkodás háttérbe szorul. Hacsak nem újságírókról van szó...

- A pletyka mindig a szexualitással nyeri el végső "zamatát". Ha valakit autóbaleset ér, a tragédiája azzal válik teljessé, hogy még a felesége is elhagyta.

- Ez a terület mindenkit érint, mindenki hozzá tud szólni. A párkapcsolatokhoz ráadásul jól meghatározható erkölcsi elvárások kötődnek. De a pénzre és a hatalomra vonatkozó pletykák is könnyen terjednek, mert általános emberi helyzetekre vonatkoznak: ki hogy szedte meg magát, ki kit akar kitúrni.

- Valahol minden pletyka gyógypletyka is: szegénynek beteg gyereke született, meséljük, és közben arra gondolunk, hogy akkor az én bajom nem is akkora. Ha pénzről és hatalomról van szó, a morális fölényünkkel vigasztalódhatunk.

- Ha sok társunk hasonló beszámolója erősít meg abban, hogy nem bennünk van a hiba, amiért kihagytuk a megtollasodás lehetőségeit, akkor érezhetjük: nem pechesek vagy ügyetlenek, csak tisztességesek vagyunk. Biztonságot adhat a "mindenki így gondolja" érzés.

- Ha két ember egy harmadikról beszél, akkor talán nem is a hír a fontos, hanem a két beszélő egymáshoz való viszonya. Abban a pletykában például, hogy X. Y. kolléga felesége három gyerek után is milyen szenzációsan néz ki, az apró tűszúrások valami egészen rafinált rendszere fedezhető fel.

- Összetettebb dologról van szó: nemcsak a beszélők kapcsolata számít, hanem kettejüknek a csinos és karcsú feleséghez fűződő viszonya is. Ha ugyanis nem érdekelne engem az a nő, akkor nyilván nem róla beszélnénk, hanem valaki másról. Emellett beszélgetőtársam és a "témaszemély" viszonya is érdekel: ha hosszan társalgunk a szóban forgó feleségről, akkor bizonyára fontos a számára.

- Az egészséges pletyka és a gonoszkodó kibeszélés között mégiscsak vékony a határmezsgye. Nem csúszunk át könnyen a "rossz oldalra"?

- Ha egy új munkatársról elterjed, hogy rendszeresen elteszi más golyóstollát, vagy hogy nem hoz magával tízórait, és potyázik, az a közösség számára hasznos információ. Jobban vigyáznak majd, míg a kolléga természetesen kényelmetlenül fogja érezni magát. A közösség egységes tudása fontos képet ad mindenkiről, hamis dolgot pedig csak rágalom vagy manipuláció terjeszthet. Az új kollégát a navigációs pletyka igazítja el, de a közösség, miközben informálja, egyben teszteli is őt: mire hogyan reagál.

- Ő vajon össze tudja rakni az igazságot?

- Átlagolni fog. Közben megtanulja azt is, hogy kinek a szavára kell adni, és kiére nem.

- Karácsonykor milyen típusú pletykák erősödnek fel?

- "Mennyibe került az ajándék? A másik húgára feleannyit se szánt!" "Nem azt adta tovább, amit tavaly ő kapott a nagybátyjától? De igen, ott volt rajta a cédula a leárazásról." Ki örült és ki nem az ajándéknak? "Napokig jártam utána a városban, és mikor átvette, elhúzta a száját." "Meg sem nézte." Az ajándékozás - amivel az antropológia régóta foglalkozik - a kapcsolatépítés olyan ceremóniája, amely köré sok pletyka épülhet. A másik, hogy kinek milyen a karácsonyi főztje. "Még mindig nem olyan a bejglije, mint szegény nagymamának, pedig már mennyit gyakorolta." "Minden évben kipróbál valami őrült újdonságot, borhabos-citromos halat és effélét, ahelyett, hogy csinálná rendesen a töltött káposztát, de neki flancolnia kell."

- Az is remek téma, hogy ki hova megy karácsonykor. "Nem szeretnék az anyósoméknál ünnepelni, mert megint ott lesz a rátarti sógornőm, aki idén is Bécsben vásárolta meg az ajándékokat, pedig már nem is megy nekik olyan jól."

- Annyi a sérülés karácsonykor! Pedig fontos a pillanat, sok családtag csak ilyenkor találkozik, és az egész évben felgyűlt történeteket is egyeztetni kell. Ráadásul rögtön utána jön a szilveszter. Két erős kapcsolati háló ér így össze: a család és a barátok. Igyekeztem megfigyelni a szezonális pletykacsúcsokat, amelyek közösségi összejövetelek - szilveszter, farsang, búcsú - után tapasztalhatók. Ilyenkor beszélik meg, hogy ki kivel jött össze, ki hova ment bulizni. Ki minek öltözött be, melyik jelmez menyibe került. Az anyukák milyen süteményt sütöttek az iskolai farsangra, melyik fogyott a legjobban...

- Ki az, aki nem sütött, csak a sarki cukrászdában vásárolt. Ez már speciális szülői pletyka, amiből már csak a gyerekünk érdekében sem maradhatunk ki.

- A szülői pletykának a méricskélés az alapja. "Az ő gyereke sokkal előbb tanult meg olvasni, ő három edzésre járatja, ő munka után még leül átnézni a leckét, ők minden hétvégén kirándulnak", és így tovább. Mindez az általános elvárásokhoz való igazodást segíti.

- Robinson és Péntek nem tudott volna pletykálni, mert ehhez kell egy harmadik. Az új könyvében számos izgalmas hármast elemez, sőt a hármas szám a pletyka terjedésében is kulcsszerepet játszik.

- A kollégáimmal végzett kutatások azt a megfigyelést támasztják alá, hogy a pletyka általában legfeljebb "három lépés távolságig" terjed - természetesen a kapcsolatok terére, a lélektani térre gondolok. A kolléganőm szomszédjának a volt osztályfőnökéről még meghallgatok egy történetet, ám ezen osztályfőnök autószerelőjéről már nagyon érdekes sztorit kell elmesélni ahhoz, hogy meg is jegyezzem.

- Azt írja, a modern kommunikációs eszközök elnyomhatják a pletykálkodási hajlamot, hiszen az személyes kapcsolatot kíván: látnom kell, ahogy elkerekedik a beszélgetőtársam szeme. Két munkatárs viszont remekül "beszélgethet" a szobában ülő harmadikról e-mailen.

- Két kolléga, aki ott ül, és nem virágnyelven jelez egymásnak a harmadikról - ez nagyon érdekes kérdés. De talán nem annyira jellemző, mint ahányszor sor kerülhetne rá, mert épp a pletyka fűszerei - a hangsúly, az arcjáték - maradnak el. Ha valaki sokat ül a gép előtt, és keveset találkozik a barátaival, akkor háttérbe szorul az életében a pletykálkodás. Másfelől viszont meggyőződésem, hogy az internet segít a pletyka funkcióinak megtartásában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.