new.valasz.hu/eletmod/azoknak-a-pacienseknek-akiket-az-intezmeny-kezel-arra-van-szuksege-hogy-minel-jobban-kesleltessek-megallitsak-idealis-esetben-visszaforditsak-betegseguket-69130

http://new.valasz.hu/eletmod/azoknak-a-pacienseknek-akiket-az-intezmeny-kezel-arra-van-szuksege-hogy-minel-jobban-kesleltessek-megallitsak-idealis-esetben-visszaforditsak-betegseguket-69130

Hatékony védekezéssel lehet megelőzni a szúnyogok által terjesztett betegségeket

/ 2014.07.08., kedd 20:27 /

A szúnyogok sajnos nem csak kellemetlen, viszkető csípést okoznak, de súlyos megbetegedéseket is előidézhetnek.

Szúnyogfélék a világon szinte mindenhol vannak, de főleg a meleg, csapadékos területeken érzik jól magukat. Az enyhe tél, a sok eső, áradás az idén kedvezett hazánkban is a vérszívó ízeltlábúak elszaporodásának.

A szúnyogcsípés során a nőstény szúnyogok szúró szájszervükkel hatolnak a bőrbe. Általában magát a szúrást és a vérszívást nem érezzük. Csípés közben a szúnyog a nyálával antikoaguláns anyagot juttat a bőrbe, ez akadályozza meg, hogy a vér megalvadjon. Az immunrendszerünk felismeri ezeket a fehérjéket, és azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A cél az idegen fehérje mielőbbi eltávolítása. Ebben szerepe van a hisztamin nevű enzimnek, aminek azonban erős szövetizgató hatása van, ezért lesz a szúrás helyén duzzanat.

A szúnyogok számos betegséget terjeszthetenk. Amint erről korábban a válasz.hu is írt, több trópusi betegséget (malária, dengue-láz) okozó szúnyog is felbukkant hazánkban az elmúlt években.Ezek mellett az emberekben egyre gyakrabban fordul elő egy állatokból származó fonálféreg is, amit szintén a szúnyogok terjesztenek. A Dirofilariának nevezett parazitának több faja van. Európában az emberi fertőzéseket többnyire a Dirofilaria repens okozza. A parazita a kutyáról, ritkábban a macskáról, szúnyog közvetítésével terjedhet át az emberre – mondta Dr. Farkas Róbert, állatorvos. A szóban forgó parazita fonalférgeket bármelyik hazai szúnyogfaj terjesztheti.

Az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 új Dirofilaria repens okozta fertőzést diagnosztizáltak – írja az ÁNTSZ.

A fonálféreg szemben, bőr alatti kötőszövetben okozhat elváltozást. Az emberben attól függően keletkezhet kisebb vagy nagyobb csomó, hogy melyik testrészén szívott vért a fertőzött szúnyog, mivel a féreg csak igen kis távolságokat képes megtenni. Ha a kart csípte meg, akkor esetleg a szív közelében, ha az arcot, akkor a szemben telepedhet meg a féreg. Dr. Farkas Róbert egyik esetét is felidézte: egy idős budapesti férfi hirtelen látáspanaszokra, szemégésre panaszkodott a szemorvosnak, és egy 10 centiméternél hosszabb férget távolítottak el a szeméből.

A másik fonálféregfaj, a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis, ez leggyakrabban kutyákban okoz fertőzést, ritkábban pedig macskákban. Magyarországon 1982-ben mutattak ki először szívférgességet egy külföldről vásárolt kutyánál. A szív körüli erekben, a szívkamrában helyezkedik el a féreg, és komoly szívproblémákat, akár az állat elhullást is okozhatja. Az embernél viszonylag ritkán idéz elő súlyos tüneteket, ha mégis, akkor főleg a tüdőben, ahol kis csomók formájában betokozódik.

Mindkét diofilária faj jelen van hazánkban, a Szent István Egyetemen Állatorvostudományi Karának a parazitológiai és állattani tanszékén jelenleg is vizsgálják, hogy az egyik, a másik vagy mindkét  fonálféregfajjal hány kutya lehet fertőzött az országban.

A szúnyogok által terjesztett betegségeket leginkább hatékony védekezéssel lehet megelőzni. Érdemes a társállatokat is vérszívók elleni védelmet biztosító nyakörvvel, spot-on csepekkel kezelni. A tulajdonos felvilágosítása nagyon fontos, hiszen a fertőzött kutya, macska sokszor nem látszik betegnek, vagy csak bőrproblémái vannak. 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.