Vízbemerítő hétfő

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

A hazai irodalomban már 1544-ből ismerünk olyan írásos feljegyzést, mely említi a húsvéthétfői locsolkodás népszokását. Valószínű, hogy középkori eredetű szokásról van szó. 1654-ben már protestáns szinódus tiltja a húsvéti öntözködést, 1736-ból pedig Apor Pétertől kapunk hírt arról, hogy társadalmi rangra, felekezetre való tekintet nélkül "úrfiak, alávalók, fő és nemesemberek húsvét másodnapján az vízbe merítő hétfőn járják a falut, erősen öntözték egymást, a lányokat hányták vízbe". Ez a népszokás a XIX. század közepéig az akkori Magyarországon elevenen élt. A moldvai katolikus csángóknál például húsvéthétfőn vízbe mártott buszujkvirággal, azaz bazsalikommal hintették meg a család minden tagját, nem csak a hajadonokat. A bazsalikomnak erős illata van, így gyakorlatilag szagos vízzel locsoltak. A népi rigmusok vizsgálata, az 1795-1848 között feljegyzett köszöntőversek ékesen bizonyítják a népszokás polgárivá szelídülését. A XX. század elejére, közepére a dézsával, vödörrel való hideg zuhanyt legtöbb helyen felváltotta az urbánusabb, polgáribb szagos (szappanos, kölnis) vízű locsolás. (Halász Péter: Vízbemerítő hétfő)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.