Energia

Felvillanyozva

/ 2010.04.29., csütörtök 13:33 /

Régi adósságát törleszti a magyar energiaipar az áramtőzsde júliusi indításával. Az átláthatóságot és a versenyt elősegítő börze gondolata a villamosenergia-piac nyitása óta gyakran fölvetődött, de hét évnek kellett eltelnie, mire minden problémát sikerült megoldani.

Fontos állomásához érkezett a szervezett magyar villamosenergia-piac, az áramtőzsde megteremtése: a közelmúltban szándéknyilatkozatot írt alá a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergiapiac Zrt. és az egyik legnagyobb európai tőzsdei szolgáltató, a francia székhelyű EPEX Spot SE, április elején pedig konferencián ismertették a várható változásokat. Az együttműködés célja, hogy a francia partner biztosítsa a kereskedési rendszer működéséhez, illetve a tranzakciók pénzügyi elszámolásához szükséges hátteret.

Régióközpont születik

"Az európai energiafogyasztás harmadát kitevő francia, német/osztrák és svájci piacokon áramtőzsdét üzemeltető EPEX Spot saját szolgáltatói modelljével, tapasztalatával támogatja az önálló magyar áramtőzsde működését. Elszámolóháza, a European Commodity Clearing AG (ECC) pedig komoly biztosítékot jelent a résztvevők számára" - mondja lapunknak Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója. Megtalálták azt a megoldást, melynek segítségével minimalizálták a tulajdonos által korábban kifogásolt működési költségeket, és így külső tőkebevonás nélkül, saját erőből indíthatják el a hazai áramtőzsdét, amely július 1-jétől segíti majd a mintegy 25-30 hazai áramkereskedőt. Az új, Európában legfejlettebbnek mondható platform - amelyet a nyugat-európai országok áramtőzsdéin mostanában vezetnek be - nem csupán gyorsabb, mint a többi, de piacösszekapcsolásra is alkalmas.

Az áramtőzsdei kereskedés minőségi garanciáját az ECC legújabb klíring szolgáltatást nyújtó partnere, a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER) adja. A hazai tőkepiacon 17 éves gyakorlattal rendelkező KELER-csoport szolgáltatásain keresztül magyar szereplőkre szabott pénzügyi szolgáltatást vehetnek igénybe az ügyfelek.

Az EPEX nagy tapasztalata kifejezett előnyt jelenthet a szomszédos, különösen a legfejlettebb román OPCOM és a cseh PXE áramtőzsdékkel történő együttműködés során. Mint Jean-François Conil-Lacoste, az EPEX Spot elnöke is hangsúlyozza: a HUPX kulcsfontosságú tényező lehet az árampiacok harmonizációjában, a régióban pedig az egyik legfontosabb szereplő lesz. A várakozások szerint az áramtőzsde elindulása után egyszerűsödnek az adminisztratív folyamatok, hiszen a szerződéskötések és az elszámolások az új rendszerben teljesen automatikusan történnek, a HUPX által biztosított referenciaár és kereskedési felület pedig a villamosenergia-piac fejlődését segíti elő.

A mostani szándéknyilatkozat által előrevetített együttműködés egy hosszabb folyamat része: az első fázisban, 1995-ben a magyar villamosenergia-rendszer csatlakozott az európai hálózathoz, majd 2003-tól hazánk fokozatosan megnyitotta villamosenergia-piacát. A hazai villamosenergia-rendszer irányítója, a Mavir Zrt. 2007-ben 20 millió forint alaptőkével hozta létre leányvállalatát, a HUPX-t a szervezett villamosenergia-piac létrehozására. Az alapítás óta eltelt időszakban a HUPX előkészítette az engedélykérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat, és tárgyalásokat folytatott a kereskedési rendszer informatikai támogatásáról - mondja Medveczki Zoltán. Hosszas egyeztetési folyamatot követően a Magyar Energia Hivatal 2009 áprilisában tíz éves működési engedélyt adott a cégnek.

Megindulhat az árverseny

"Az áramtőzsde létrehozása nemcsak azért fontos számunkra, mert törvényi kötelezettségünk és szakmai felelősségünk megfelelni ennek a feladatnak, de azért is, mert reméljük, hogy a HUPX segítségével átláthatóbbak lesznek az árak" - emeli ki Tari Gábor, a Mavir Zrt. elnöke. Az előkészítés során nemcsak azokat az eljárásokat és szabályokat kellett kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenki azonos feltételekkel használhassa a tőzsde szolgáltatásait. Meg kellett találni a lehető legolcsóbb megoldást is, azt, ami a legkisebb mértékben terheli meg a fogyasztók pénztárcáját.

Egyre nagyobb az a jogos igény, hogy a hatósági árakban a piacon létrejövő, megbízható referenciaár tükröződjön - hangsúlyozza Medveczki. Arra számítanak, hogy az átláthatóbb kereskedési feltételek megteremtése segít a hatékonyabb és biztonságosabb árampiac kialakulásában. A tőzsde elsősorban a kereskedők számára jelent támogatást, akik a szervezett piac segítségével össze tudják hasonlítani az árakat. Az átlátható árnak és a versenynek piacélénkítő hatása lehet, amit a kereskedők megpróbálhatnak arra használni, hogy az olcsóbb beszerzési források hatását érvényesítsék az áraikban, vagy árelőnnyel vágjanak a konkurensek elé, magyarán: olcsóbban adják a villanyt. Önmagában azonban a tőzsde működése vagy jelenléte nem képes keresletet vagy kínálatot, illetve közvetlenül árcsökkenést előidézni.

Hasonlóképpen vélekedik Kaderják Péter, a Regionális Energiakutató Központ (REKK) vezetője: szerinte a magyar árampiacon ma nagyon intenzív kereskedés folyik, de ennek nagy része kétoldalú szerződések alapján szerveződik, s nem igazán átlátható. A tőzsdei ügyletek árai azonban nyilvánosak. A szervezett piac másik előnye, hogy a tőzsdei résztvevők egységesen kialakított termékeket adhatnak-vehetnek.

Főpróba előtt

Az új szereplők a tőzsdén egyszerűbben találnak vevőt termékeikre. Így akár a kistermelők 1-2 megawattnyi villamos energiája is könnyen értékesíthető, nem kell vevő után szaladgálni. További haszon, hogy a megbízhatatlan (nem fizető) vevők hiteltelenné válnak, és eltűnnek a parkettről. De maga a tőzsde csak eszköz, amely jó piac esetén hasznos lehet, de csak akkor, ha valódi kereslet-kínálat van jelen a piacon. Csodát nem kell tőle várni, de nagyon fontos lépést jelent a jó irányba - véli a szakértő.

Áramtőzsde ugyan egyre több, mintegy 16-17 uniós országban működik, de Kaderják Péter szerint a nemzeti börzék önállósága korlátozott. A francia határtól egészen Közép-Európáig szinte valamennyi áramtőzsde a német piacot figyeli, s az ottani folyamatokhoz igazítja saját tevékenységét, és sokszor még a nemzeti piacok is a német tőzsdéhez árazzák termékeiket. Egyébként a szomszédos országok egy részében is hatékonyan működik a szervezett piac: Bécsben, Prágában és Bukarestben is többféle áramtermék talál gazdára egyre nagyobb mennyiségben a parketten.

Kaderják sajnálatosnak tartja, hogy a liberalizáció kezdete óta tartó viták ellenére nálunk csak most kerül sor a szervezett kereskedés kialakítására. Pedig amikor először vetődött fel a tőzsde gondolata, még az is szóba került, hogy a magyar, a román és az osztrák tőzsde együttműködésére lenne szükség, de ebből hazánk valahogy kimaradt. Ugyanakkor már ma is lehet kötni a magyar piacra vonatkozó ügyleteket, hiszen tavaly március óta forgalmaz magyar termékeket a cseh energiatőzsde, vagyis a HUPX már indulásakor versenyhelyzetben van.

A következő hónapokban rendkívül intenzív munka vár a cégre, amelyben fokozottan számítanak a piac szereplőinek közreműködésére. Hátra van még - többek között - a szolgáltatási szerződések előkészítése, az elszámolási rendszer kialakítása és a szabályzatok felülvizsgálata. A piaci szereplőknek oktatással szeretnének segíteni, hogy még az indulás előtt megtanulhassák a tőzsde használatát. Utána már "csak" a rendszer próbája és az utolsó módosításokhoz szükséges hatósági jóváhagyás megszerzése marad hátra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.