A gasztronómia nagyasszonyai

Birodalmak épültek

/ 2017.11.22., szerda 18:02 /

Három nő, három generáció és három kontinens. Évtizedeken átívelő munkásságuk döntően befolyásolta azt, amit ma a főzésről és a stílusos vendéglátásról gondolunk. Példaértékű sikertörténetek, amelyekből csak inspirálódni lehet.

Donna Hay

„Folyton azon dolgozunk, hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni. Ez a márkánk népszerűségének titka.”

Ausztrália legsikeresebb szakácskönyvírója és magazinszerkesztője valóságos gasztronómiai mogul. Kiskora óta természetes volt számára a friss hozzávalók használata, hiszen sok időt töltött a nagyszülei óriási zöldséges-gyümölcsös kertjében. A három gyereket nevelő, nővérként dolgozó édesanyjának viszont nem volt ideje főzni, nem is szeretett. Donna korán felismerte, hogy sokan lehetnek így, és ő erre szolgálhat válasszal. Ebből a két korai hatásból állt össze a filozófiája: friss hozzávalóból, kevés idő alatt, egyszerű és gusztusosan tálalt ételt készíteni. A kilencvenes évekre jellemző túldíszített, túlvilágított ételfotókat felváltó letisztult képi világa világszerte trendteremtővé tette.

Tizenkilenc évesen már szakíróként és ételstylistként dolgozott, majd 25 évesen az ausztrál Marie Claire gasztronómiarovatának szerkesztője lett. 2001-ben indította el saját, kéthavonta megjelenő, Donna Hay nevű magazinját, amelynek elsöprő sikere volt a számonként elért 730 ezer ausztrál vásárlóval és 82 országban élő előfizetővel. Tíz évre rá készült el az első tévéműsora, nyitotta meg lakberendezési áruházát és indította el saját márkás élelmiszervonalát. Folyamatosan publikál ausztrál és nemzetközi lapokban, könyveket ír. Az eddig megjelent 24 szakácskönyve mind zsebelt be díjakat, világszerte 6 millió példányban értékesítették és 10 nyelvre fordították le őket. Jamie Oliver angol menzareformjához csatlakozva képezi a jövő generációját, szeretné már a gyerekeknek megtanítani, hogy a konyha minden korosztály számára öröm és sikerélmény.

Amikor megkérdezik, mi a sikerei titka, azt válaszolja, hogy ez egyszerű: sokat dolgozik.

Nigella Lawson

„Le lehet élni egy életet úgy, hogy nem tudsz csirkét sütni. A kérdés inkább az, hogy érdemes-e?”

Angol celebszakácsnak nevezik, ő nem így gondolja, hiszen sosem képezte magát, csak szeret enni. Azt vallja, hogy az élettel kapcsolatos bármilyen mondanivalóját ki tudja fejezni az ételeken keresztül, hiszen a főzés az élet metaforája. Ugyanúgy vannak szabályok, amelyeket be kell tartani, de megvan az ideje annak is, amikor lazítani és improvizálni kell. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a nézők, az olvasók azt érezték, egy közülük, ő is háziasszony, ettől hiteles. Magát a főzést és a sütést élvezi, és nem vágyik a tökéletességre. Nem szereti a kimódolt tálalást, az ízek rovására menő túlgondolást. Türelmetlennek és mohónak vallja magát, a gyorsaságot és az egyszerűséget keresi.

Csak az egyetem második évében kezdett el a gasztronómiával foglalkozni. Diákként ugyanis kevés pénze volt, így a lakótársainak állandóan hagymalevest főzött, vagy a diplomamunkája írása közben olcsó húsból ragut készített. Karrierje elején könyv- és étteremkritikákat írt, majd szabadúszó újságíróként dolgozott vezető brit és amerikai lapoknak. Édesanyja és nővére korai halála után döntött a szakácskönyvírás mellett, így akarta a közös ételek emlékét megőrizni. Az evés öröme címmel jelent meg az első könyve, amely 300 ezer példányban fogyott el. Második, Hogyan legyünk házi istennők? című kötetéért – amelyben szerette volna megmutatni, hogy a sütés és a konyha nem a gürizésről, hanem a jó érzésről szól – megkapta Az Év Szerzője díjat. Eddig kiadott 11 könyvéből 3 millió példány kelt el a világban, tematikus főzőműsorai óriási népszerűségnek örvendenek, ahogy a saját márkás konyhai felszerelései is.

Hiszi, hogy jót enni úgy is lehet, ha valaki nem tud főzni, viszont lehetetlen jól főzni, ha valaki nem szeret enni.

Martha Stewart

„Olyan munkatársakat válassz, akik tehetségesek, energikusak, hitelesek, optimisták és nagyvonalúak.”

Az amerikai ikon, vállalkozó a neve köré épített birodalommal az életmód területén az egyik legbefolyásosabb nő a világon. Lengyel származású, karrierjét reklámfilmek, hirdetések szereplőjeként kezdte, majd az egyetem mellett rövid ideig modellként dolgozott. Amíg a férje könyvkiadással foglalkozott, ő brókerkedett, emellett a pincéjükben egy apró, de nagyon sikeres cateringcéget működtetett, illetve egy gourmet-áruházat is vezetett. A nagy fordulatot az hozta, amikor a férje felkérte, hogy ő prezentálja az ételeket a családi kiadó egyik könyvének bemutatójára. Az eseményen részt vett az egyik legnagyobb kiadó vezetője is, akit lenyűgöztek a látottak, ezért később megkereste Marthát a stílusos vendéglátásról szóló szakácskönyv ötletével. Ez lett 1982-ben az óriási sikerű Entertainment, amelyet azóta 88 másik követett.

Televíziós műsorokat készített, ezeket eleinte az otthonában forgatták. Akkoriban egészen újszerűnek számított, hogy valaki a ház körüli minden teendőhöz ért, a tojás begyűjtésétől a stílusos ágyazáson át a virágültetésig, és mindezt szemet gyönyörködtető környezetben mutatja be. Összesen 18 Emmy-díjat nyert, 7 magazint indított, közülük a legnépszerűbbet, a Martha Stewart Livinget a csúcspontján kétmillióan vásárolták. Az internet térhódítását ez, illetve az esküvőkre specializálódott magazinja élte túl, viszont időközben sikeresen előkészítette a digitális átállást. Saját márkás háztartási termékei és élelmiszerei rendkívül népszerűek. Több millió érdeklődőt vezetett be a konyha, a lakberendezés, a kertészkedés, a vendéglátás és a kézimunka rejtelmeibe, jó ízlését és tanácsait csalhatatlannak tartják.

Közel nyolcvanévesen is hisz a változásban, a megújulásban és az inspirációban, s bár már öt évtizede van a pályán, megállás nélkül a jövőt tervezgeti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.