A házasság öt mérföldköve

Mi a kiút a hullámvölgyből?

/ 2017.09.27., szerda 09:46 /

Minden párkapcsolat különböző, egy viszont biztos, a nehéz időszakok elkerülhetetlenek. De miért tudják egyesek a megpróbáltatások at megerősödve átvészelni, míg a többieknek nem sikerül?

A kritikus pillanatok kényszerítenek minket arra, hogy szemügyre vegyük a párkapcsolatunk működését. Ilyenkor derül ki, mennyire egyezik az értékrendünk, mennyire tudjuk megbeszélni a problémáinkat és együttműködni a megoldásban, ugyanúgy képzeljük-e a közös jövőnket és a hétköznapi szerepvállalásunkat.

Az első nagy vita

A kapcsolat legelején nem mindig az igazi énünket mutatjuk, nagyban alkalmazkodunk a párunk vélt – vagy valós – elvárásaihoz, hiszen szeretnénk a kedvében járni. Ezért az első konfliktus fontos állomás egy kapcsolat életében. Sokan megijednek tőle, mert a különbözőségek rossz érzést, csalódottságot és értetlenséget váltanak ki. Akik olyan családban nőttek fel, ahol az egyet nem értést elutasították, netán rosszallották, attól tartanak, hogy a véleményük kifejezésével a kapcsolatukban is ugyanezt fogják megélni. Ha pedig a szülők a szőnyeg alá söpörték a nézeteltéréseiket, nem veszekedtek nyilvánosan, a felnőtt gyerekeiket az első hangos konfliktus megrémítheti, hiszen nem tudták elsajátítani a kulturált vitatkozás mikéntjét. Egy kapcsolatban a vita hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs is rá ok, talán inkább nem mondják el egymásnak, ami bántja vagy foglalkoztatja őket, viszont ezek idővel bombaként robbanhatnak.

Fontos, hogy vita közben is tiszteljük a másikat és a kapcsolatunkat, ne személyeskedjünk, ne ragadtassuk el magunkat, és ne úgy fogjuk fel, hogy valakinek muszáj nyertesként kijönnie belőle.

Az első gyerek

Ha ismerős párokat megkérdezünk, hogy mikor kezdődtek a problémáik, legtöbben az első gyerek születését nevezik meg, ami valóban minden szempontból megváltoztat egy kapcsolatot. Az alváshiány és az újszülött melletti állandó készenlét kimerítő, könnyű ilyenkor összezördülni és félreérteni egymást. A férfiak legnagyobb problémája az intimitás hiánya, amit a szeretet elmúlásaként értelmeznek. Gyakran érzik úgy, hogy már nem ők állnak a figyelem középpontjában, és a nagyobb anyagi felelősség is nyomasztja őket. A nőknek a legkomolyabb gondot a fáradtság, a kiszolgáltatottság és a saját életük irányításának elvesztése okozza. Sokan éreznek ilyenkor kiábrándultságot, és érzelmileg is eltávolodnak a párjuktól. Az őszinteség lehet ennek az időszaknak a kulcsa. Mondjuk el a másiknak, ami bánt, és hogy mit hiányolunk a kapcsolatunkból. És nem szégyen segítséget kérni, hogy időnként kettesben lehessünk a párunkkal.

Az első félrelépés

A megcsalás az egyik legnehezebb helyzet, amivel egy párnak szembe kell néznie. Az egyik fél mély érzelmi válságban van, magányos és nem érzi vonzónak magát, valaki másban látja a megoldást, ráadásul izgalmat jelent neki a titkolózás és a lopott órák megszervezése. A kiderülés után a megcsalt félben bűntudat, düh, fájdalom és félelem kavarog, a bizalma megrendül. Egy ilyen helyzet vagy megerősít egy kapcsolatot, vagy – ami a leggyakoribb – végleg tönkreteszi. Gyakran előfordul, hogy a félrelépő éppen arra használta az affért, hogy kiléphessen a kapcsolatból, amiről magában már régen döntött. Nem ritka, hogy az egyik fél pontosan tudja, hogy a másik külön utakon jár, mégis elfogadja, mert a házasságában más igények kielégülnek, ami neki éppen elég; többen pedig próbálnak nem tudomást venni a házastárs kihágásáról. Nem lehetetlen megcsalás után újraépíteni egy kapcsolatot, de ehhez türelem és idő kell, és a bizalomra is rá kell szolgálni.

Az első anyagi krízis

A megoldás nagyban függ a helyzet kialakulásától. Ha az egyik fél meggondolatlansága idézte elő, azt sokkal nehezebb megbocsátani. A szerencsejáték- függőség vagy más szenvedélybetegség ugyanúgy a másik fél cserbenhagyását jelenti és bizalomvesztéssel jár, mint a megcsalás. A vétkes félnek el kell ismernie a hibáját, és közösen kell feltárni, hogy mi vezetett a családot veszélyeztető szenvedélyhez. Ha a válságot a munkahely elveszítése, főleg a férfié okozza, a kapcsolat az ő szégyenérzete miatt is megroppanhat. Ugyanis alkalmatlannak érzi magát, mert nem tud megélhetést biztosítani a családjának. Erőt nyerhetnek abból, ha csapás helyett egy újrakezdés lehetőségeként élik meg a történteket, felidézik a hasonló helyzeteket, hogy milyen módon sikerült azokon túljutniuk. Érdemes lehet a megoldáshoz pénzügyekben jártas ismerős segítségét is kérni.

A szikra elmúlása

A kapcsolat kezdetén a gondtalan időszak hónapokig, évekig eltarthat, majd a rózsaszín köd eloszlik, és sorban jönnek a családdal, a munkával, az egészséggel és az anyagiakkal kapcsolatos megoldandó feladatok. A napi túlélésben alig tudnak a felek egymásra figyelni, és könnyen eltávolodnak egymástól. Ahogy telik az idő, egyre reálisabban látják a párjukat; már nem olyannak, amilyennek az elején képzelték, amikor kivetítették rá minden vágyukat, elvárásukat, és bíztak abban, hogy ezt mind meg is kapják.

Egy kapcsolat ellaposodásába bele lehet törődni, lehet szakítani, vagy sok munkával meg lehet próbálni újjáépíteni. Ehhez érdemes mindkét félnek magában tisztáznia, hogy mit tud ő adni és mit vár a másiktól, milyen rövid és hosszú távú tervei vannak, hogyan képzeli a közös jövőt, majd le kell ülni, végig kell beszélni és össze kell fésülni a vágyakat. A további félreértések és hiú ábrándok elkerülése végett nagyon fontos az őszinte, egyenes beszéd és a kölcsönös tisztelet.

* * *

Amin a leggyakrabban veszekszünk

  • TAKARÍTÁS: a rendszeretet és a rendetlenség örök harcot vív.
  • MEMÓRIA: ki mire emlékszik – általában rosszul.
  • FŐZÉS: mindenki másképp csinálná.
  • EGYMÁS HIBÁZTATÁSA: a legapróbb dolgok a legjobb okok.
  • GYEREKNEVELÉS: kimeríthetetlen forrás.
  • PÉNZ: ki keres többet, mire költsünk, mire spóroljunk.
  • OTTHON: milyen stílusban, mivel rendezzük be a lakást.
  • ROKONOK: mit mondott, miért mondta, miért szól bele.
  • UTAZÁS: hova, hogyan, kivel.
  • SZEX: hogyan, mikor, hányszor, miért, és főleg miért nem.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.