A reflektorfény különcei

Akik egyedül érzik jól magukat

/ 2017.10.25., szerda 17:46 /

Csaknem minden harmadik ember introvertált, mégsem érti őket igazán a külvilág. Mintha valami baj lenne velük. Pedig nincs. Példa rá sok-sok sikeres életút.

Hinné-e valaki, hogy a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, milliók kedvenc színésznője befelé forduló típus, szíve szerint ki sem mozdulna otthonról, és egész nap a vacsorát tervezgetné? Kislány kora óta az édesanyja volt a lelki támasza, ő biztatta arra, hogy bármit képes megtenni, amit a fejébe vesz. Egy nemrég megjelent interjúban elárulta, hogy legszívesebben meg sem szólalna a nyilvánosság előtt, így emlékeztetnie kell magát, hogy az édesanyja bezzeg jól venné ezt az akadályt. Tanácsolja is a sorstársainak, hogy képzeljék el magukat, ahogy rettegett helyzetekben remekül boldogulnak.

Barack Obama introvertált létére volt nyolc évig a világ egyik legnagyobb hatalmának vezetője. A felesége elmesélte, hogy az első randevújukon a férfi meg sem mert szólalni, sosem gondolta volna róla, hogy ilyen karriert fog befutni. Obama ragaszkodott ahhoz, hogy a családjával vacsorázzon minden este fél hétkor, majd éjfélig elvonult az irodájába, mert egyedül tudott igazán dolgozni. A kollégái szerint több tízezer ember előtt könnyebben beszélt, mint egy sajtótájékoztatóra összegyűlt pár tucat újságíró előtt, ott feszengett, bár a beszédeit átgondolta, megtervezte, és mindig felkészült volt.

BEFELÉ ÉS KIFELÉ

Az extraverzió-introverzió megkülönböztetés Carl Gustav Jungtól és az 1921-ben megjelent Lélektani típusok című könyvéből ered. A személyiségtípusunk és a viselkedésbeli különbségeink leírására kidolgozott rendszere két fő attitűdöt állapított meg aszerint, hogy milyen módon tudunk energiát nyerni. Az extravertáltak a külvilág, míg az introvertáltak a belső világuk által. Jung alapmodelljét továbbfejlesztve dolgozta ki a kutató Katharine Briggs és a lánya, Isabel Myers a máig egyik legnépszerűbb, 16 típusból álló személyiségvizsgáló Briggs-Myers-típuselméletet. Több tízmillióan töltötték ki már a tesztet, ami jó eszköznek bizonyult a céges képzéseken, a konfliktuskezelésben, az önismeretben, a pályaválasztásban és a tanácsadásban is.

MODERN KOR

Az extravertáltság manapság erény. Felépíteni magunkat, hallatni a hangunkat, erősnek lenni és mindenhol megjelenni. A sikert pedig könnyebb elhinni azokról, akik látványosan hirdetik magukról. Na, ezt nem fogják az introvertáltak tenni.

Susan Cain 2012-ben robbant be a köztudatba, amikor egy alig húszperces TED-előadáson az introvertáltakról beszélt. A videóját közel 18 millióan nézték meg (Bill Gates egyik kedvence!), a magyarul Csend (Háttér Kiadó, 2016) címen megjelent könyvét pedig 36 nyelvre fordították le. Nem véletlen a népszerűsége, rengetegen ismertek magukra és értették meg végre, miért olyanok, amilyenek.

MIT IGEN, MIT NEM

Az introvertáltakat kimerítik a társasági kapcsolatok. Igaz, sokan szívesen mennek emberek közé, figyelnek, beszélgetnek - általában egy emberrel és célratörően -, de többnyire ők távoznak először, mert gyorsan telítődnek. Ezért is titulálják őket negatívnak, sőt depresszívnek, hiszen egy extravertált szemében a visszavonulás és az egyedüllét ezt jelenti. Viszont az introvertáltak egymagukban érzik a legjobban magukat, ritkán unatkoznak vagy magányosak. Nem szívesen telefonálnak, és nem sajnálják, ha egy program elmarad. Nehezen viselik a tömeget, a felszínes ismeretségek halmozása helyett a minőségi kapcsolatok hívei, empatikusak és szívesen értekeznek komoly témákról. Örömmel időznek meghitt helyszíneken, parkban, kis kávézóban és könyvesboltban.

A felkészültségüknek köszönhetően nem ijednek meg - maximum zavarban vannak, mint bárki más -, ha sokak előtt kell beszélni vagy előadni. Jó vezetők, hagyják kibontakozni a munkatársaikat, és a közös eredményekért fáradoznak. Szívesebben dolgoznak egyedül, nehezen viselik, ha sok embernek kell egy légtérben tartózkodnia. Ezért Cain szerint a brainstorming nem feltétlenül szerencsés, ha a munkatársaink legjobb ötleteit akarjuk hallani. Általában a leghangosabb és magabiztosabb (és nem feltétlenül a legkreatívabb) extravertált hallatja a hangját, míg a megfontolt, csendes introvertált szóhoz sem jut. Vezetőként adjunk alkalmat arra, hogy az introvertált emberek négyszemközt vagy e-mailben is megoszthassák az ötleteiket.

INTROVERTÁLT HÍRESSÉGEK

Számos példa bizonyítja, hogy introvertáltan is nagy sikereket lehet elérni.

J. K. Rowling, a több mint 500 millió példányban eladott Harry Potter-sorozat írónője pontosan fel tudja idézni, mikor jutott eszébe a könyv ötlete. A Manchesterből Londonba tartó, négy órát késő vonaton ült 1990-ben. Nem fogott a tolla, de félénkebb introvertáltként nem mert kölcsönkérni, így a hazáig tartó úton csak ült és gondolkozott, s közben kialakult a történet váza a fejében.

Albert Einstein azt vallotta, hogy a csendes élet egyhangúsága és magánya a kreativitás ösztönzője. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és Bill Gates, a világ második leggazdagabb embere is introvertált, ahogy az indiai függetlenségi mozgalom vezetője, Mahátma Gandhi is az volt. Steven Spielberg azt nyilatkozta, hogy sosem érezte magát teljesen a helyén, visszahúzódó volt, úgy érzékelte, ellenpontja a barátai által folytatott életvitelnek.

A gyönyörű Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben filmben játszott szerepét tartotta karriere legnagyobb kihívásának, hiszen introvertált létére kellett eljátszania az extravertált Holly Golightlyt, és olyan hitelesen tette, hogy Oscar-díjra jelölték érte. Szabadidejében szeretett egyedül lenni és hosszan sétálni a kutyáival. Ő mondta egyszer, hogy nem a magányt keresi, csak szeretné, ha olykor békén hagynák.

A legtöbb introvertált erre vágyik.

* * *

Szégyenlős vagy introvertált?

A szégyenlős a külvilág negatív megbélyegzésétől tart, míg az introvertált tudatosan választja a visszahúzódó életet, így bár megtévesztő a hasonlóság, nem ugyanaz. Természetesen sok introvertált szégyenlős, és a szégyenlősek általában introvertáltak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.