valasz.hu/esszencia/julius-124467

http://valasz.hu/esszencia/julius-124467

A szerelem nyolc arca

A boldogság nyomában

/ 2017.01.26., csütörtök 15:39 /

A szerelem éppen annyiféle lehet, ahány ember szerelemmel szereti egymást a földön. De megpróbáltuk a lehetetlent, és felállítottunk néhány kategóriát, ha már februárban úgyis minden a szerelemről szól majd.

Szenvedélyes

Amit mindenki legalább egyszer át szeretne élni. Mellette minden más elveszti a jelentőségét. Az adrenalin játéka olyan intenzív élményt ad, hogy bármilyen áldozatot megér.

Egy mindent elsöprő, szenvedélyes szerelem akár egy hosszú, boldog házasság kezdete is lehetne. Legutóbb Angelina Jolie és Brad Pitt tettek kísérletet erre, sikertelenül. A színésznő tavaly ősszel nyújtotta be a válókeresetet látszólag felhőtlen tizenegy év után. Pedig szerelem volt első látásra, mégpedig a legszenvedélyesebb fajtából az első közös filmjük, a Mr. és Mrs. Smith forgatásán. Pitt gyorsan elvált, és családot alapítottak. Idővel Angie egyre kevesebbet forgatott, hogy teljes értékű anyaként állhasson hat gyermekük – három saját és három örökbe fogadott – mellett. Brad a világ legcsodálatosabb nőjeként jellemezte nyilatkozataiban. Gyermekeik ösztönzésére 2014-ben oltár elé álltak, ám hivatalos keretek között csak két évre futotta a szerelemből, és egyelőre nem tudni, mitől múlhatott el.

Erotikus

Bár az erotikus szerelemben elmerülő párokat előszeretettel szólják meg, képmutatás lenne nem elismerni a szexualitás jelentőségét egy párkapcsolatban. A lehető legjobb indítás egy tartós folytatáshoz.

A közvetlen környezet rosszallásától félve ritkán derül ki, ha egy kapcsolat kizárólag a szexuális vonzalomra épül. S ha később házasság lesz belőle, a párok az előzményekről végképp hallgatni fognak. Csak sejteni tudjuk, hogy a szexfüggőségen kapott sztárok, mint Tiger Woods golfbajnok, vagy a színész David Duchovny és Michael Douglas esetében az erotika sokkal fontosabb része a párkapcsolataiknak, mint az egyébként általános és megszokott.

Konfliktusos

Az ilyen párral sosem nyaralnánk együtt, mert a legkisebb apróságon is hajba kapnak. Hihetetlen, de gyakran épp ezek az állandó konfliktusok tartják össze őket.

Elizabeth Taylor és Richard Burton híres szerelme a szenvedélyes kategóriába is illene, valójában azonban a se veled, se nélküled örök körforgásában éltek. Kétszer házasodtak össze, kétszer váltak el. Taylor még 26 évvel partnere halála után is azt vallotta, hogy Burton volt az igazi, és harmadszor is hozzámenne, ha még élne. A Kleopátra című film forgatásán találkoztak. Kleopátra és Antonius szerelmes párosát formálták meg valódi érzelmekkel. Két év múlva házasodtak össze. Megállás nélkül forgatták együtt és külön Hollywood legjobb filmjeit, luxus, alkohol, cigaretta és nyugtatószerek kísérték a mindennapjaikat, veszekedtek, verekedtek, féltékenységi jeleneteikkel mindenhol botrányt okoztak. És szerették egymást. Utolsó közös, Válás című filmjükben ismét önmagukat alakították. Első frigyük tíz, a második csupán egy évig tartott. Taylor mégis élete legjobb döntésének tartotta, hogy mindkétszer esélyt adott maguknak.

Viszonzatlan

A legfájdalmasabb szerelemfajta. A szakemberek szerint viszont kifejezetten jót tesz a személyiségünknek, ha legalább egyszer találkozunk vele. Ha „túléljük”, márpedig mindig túléljük, erősebbek, ésszerűbbek leszünk, megtanuljuk kontrollálni az érzelmeinket és a vágyainkat.

A viszonzatlan szerelmek egyik legnagyobb „klasszikusa” Csokonai Vitéz Mihály volt. A Lilla-kötet első darabjait ihlető múzsa személyéről még ma sem tudunk teljesen biztosat. Talán a szomszéd kisasszonyt, Rózát, vagy Földi János gyönyörű, de kikapós feleségét, Weszprémi Juliannát, de az is lehet, hogy csupán egy kitalált nőalakot takart kezdetben a név. És bár a valódi Lilla, Vajda Júlia személyében később a viszonzott szerelmet is megismerhette, a boldog családi életet már nem. Júliát ugyanis egy jómódú kereskedőhöz adták feleségül. Élete végén, a nagy csalódást soha meg nem emésztve, a költő ismét egy olyan asszonyért, Ilosvay Krisztináért rajongott, aki nem viszonozta az érzelmeit.

Önzetlen

Meglehetősen ritka. Az egyik fél többet ad, mint amennyit kap. Általában a nők választják az önfeláldozás ezen formáját beteg vagy kiszolgáltatott partner mellett. A környezet ritkán hiszi el, hogy valaki önszántából lép egy ilyen nehéz helyzetbe, és még boldog is benne.

A fekete lyuk vizsgálatáról híressé vált angol elméleti fizikus Stephen Hawkingnál nem sokkal a 21. születésnapja előtt állapították meg a Lou Gehrig-kórt. 27 éves kora óta tolószékbe kényszerülve éli életét, évtizedek óta állandó ápolói ellátásra szorul. A „mindenség elméletének” kidolgozóját azonban súlyos betegsége ellenére sem kerülte el a szerelem. Huszonöt évig tartó első házasságából három gyermeke született, majd 1995-ben feleségül vette egyik ápolónőjét, Elaine Masont. A tudós környezete szerint a hölgy pusztán anyagi érdekekből mondta ki a boldogító igent. A házasság végül tizenegy évig tartott.

Gyengéd

A szerelem néha mély gyengédségben is megnyilvánulhat, főleg olyan párok esetében, ahol nagy a korkülönbség, vagy sok válságon mentek együtt keresztül.

Jókai Mór 74 évesen szeretett bele a nála 54 évvel fiatalabb Grósz Bellába. Az író családját mélységesen megdöbbentette az eset, először őt próbálták jobb belátásra bírni, majd a lánykát környékezték meg ajánlatokkal. De nem jártak sikerrel. A pár viharos gyorsasággal frigyre lépett. Jókai életében a derűs boldogság öt éve következett, még a munkakedvét is visszanyerte. A házassági évfordulójukra pedig mindig írt egy újabb, boldog szerelmét hirdető költeményt. Egészen haláláig.

Plátói

Vannak, akik a tiszta érzelmekre és az értelemre alapozzák a kapcsolatukat, anélkül, hogy a fizikai oldal megjelenne benne. A közös munka, szórakozási forma, érdeklődési kör az összetartó kapocs, bár ez már inkább barátság.

Marlene Dietrich volt az egyik első igazán nagy sztár Európában, akiért férfiak milliói rajongtak. A pletykák szerint gyengéd szálak fűzték Frank Sinatrához, a Kennedy fivérekhez és Gary Cooperhez is. Ráadásul bevallottan biszexuális volt. Azt viszont kevesen tudják, hogy plátói szerelmével, Ernest Hemingwayjel sosem volt köztük testi kapcsolat. A lánya a német színésznő halála után hozta nyilvánosságra azokat a szenvedélyes leveleket, amelyeket a híres amerikai íróval váltott a Kék angyal sztárja. Dietrich és Hemingway kölcsönösen csodálták és a leghevesebb érzelmekkel szerették egymást. Írásban. Marlene döntése volt a szexualitás kizárása a kapcsolatukból.

Formabontó

Vannak kivételek, nagy lelkek, akiket nem lehet kategóriákba sorolni. Amilyen különlegesek a hivatásukban, ugyanolyan egyediek a magánéletükben és a szerelmükben is.

Mészöly Miklós író és Polcz Alaine pszichológus szinte minden stációt megjártak viharos házasságuk 52 éve alatt. Két dolog volt csak állandó: Mészöly hűtlensége és Polcz hűsége. „…soha nem adtam vissza a bántást, nem tettem szemrehányást a hűtlenségeiért. Nem csaltam meg, nem árultam el, féltem, hogy nem tudja elviselni. Láttam, hogy az édesapja belehalt az anyja hűtlenségébe. Aztán meg azért, mert tudtam, hogy szerelem nélkül lefeküdni nem érdemes. Teljesség helyett jöjjön egy csip-csup szerelem? Nem.” Polcz megteremtette saját, egyedi kategóriáját, az irgalmas szeretetet. Egy olyan sajátosan női fajtáját a szerelemnek, amely a megbocsátásból fakadt. Innen nyerte végtelen erejét és páratlan tartását ez a különleges asszony.

És kit szeretett Mészöly? Egyetlen embert. A feleségét. Hűtlenül is. Egy életen át.

* * *

Kapcsolatgyilkos tévhitek

1. Mindenről egyformán kell vélekedni.

Mindannyian különbözőek vagyunk, a neveltetésünk, az előéletünk, így az értékeink sem lehetnek azonosak. A kulcs az elfogadás, különben a szerelem gyorsan hatalmi harccá alakulhat. Ahelyett, hogy boldogok lennénk...

2. El kell kerülni a vitákat.

Világosan kifejezni a nézeteinket, vagy partnerünk tudomására hozni, ami zavar bennünket, kifejezetten egészséges dolog. De korántsem mindegy, hogyan. Békésen, a másikat tiszteletben tartva lehet és kell is vitatkozni, tabuk nélkül.

3. A másiknak kell engem boldoggá tennie.

Egy kis kölcsönös türelem, figyelem, tisztelet, és máris minden jobban megy. Főleg, ha azt is tudjuk, hogy a boldogságunk alapvetően rajtunk múlik, és nem a partnerünkön.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.