A virágok nyelvén

Mit üzennek nekünk?

/ 2017.08.30., szerda 18:36 /

A virágokkal toll és papír nélkül is ki tudunk fejezni szerelmet, megbecsülést, gratulációt, együttérzést vagy jókívánságot. A csodás látvány mellett erre is érdemes figyelni, amikor díszítünk velük vagy átnyújtunk egy csokrot.

Virágot veszünk, ha ki szeretnénk fejezni a szeretetünket, ha jobbulást kívánunk a lábadozónak, sok sikert a ballagónak vagy nyugalmas életet a házavatónak. Az esztétikumon túl minden virágnak szimbolikus jelentése is van, aminek ismeretében a gondolatainkat, érzelmeinket – legyen az szerelem, hála, sajnálat – is a csokorba köthetjük, vagy megkérhetünk egy virágkötőt, hogy segítsen nekünk egy rejtett üzenet összeállításában.

RÉGI KOROK BÁJA

Bár évezredek óta használták a virágok szimbolikáját, hiszen szent könyvekben, különböző kultúrák mitológiájában, írásokban, a királyi házak címerében is megtalálhatók, mégsem volt teljesen egységes a jelentésük. A XVI. századi Oszmán Birodalomban viszont már jól ismerték a virágok és a kompozíciók jelentését, komoly hagyománya volt a velük való üzenésnek, amire a Konstantinápolyban töltött idő alatt a brit nagykövet felesége, Lady Mary Wortley Montagu is felfigyelt. Az 1763-ban kiadott Letters from Turkey című írásában megjegyezte, hogy a helyiek úgy tudnak virágokkal szerelmet, megbecsülést, gratulációt, együttérzést vagy feddést kifejezni, hogy tintáért sem kell nyúlniuk. A virágokat összegyűjtő első szótárt egy párizsi hölgy, Louise Cortambert írta 1818-ban Le langage des fleurs címmel, amit egy évvel később angolra fordítottak, így vált hozzáférhetővé Nagy- Britanniában.

A viktoriánus embereket megbabonázta ez a tudás, amúgy is óriási népszerűségnek örvendett a korban a romantika és a szimbolizmus. Számított a virág fajtája, színe, a virág fejének konyulása, az átadás módja és a kompozíció is, hiszen ugyanazokból a virágokból készült csokor más elrendezésben az ellenkezőjét is jelenthette. Izgalmas volt virágnyelven tabutémákat kibeszélni, a feszes etikettet megkerülni és a prűd erkölcsök közepette szenvedélyes üzeneteket küldeni. Világszerte gyorsan népszerű lett a virágok titkos jelentése, magyarul elsőként Kassay Adolf Virágnyelv című szótára jelent meg 1852-ben és lett a hajadon lányok kedvenc kiskönyve.

Bár ez a tudásunk mára nagyrészt megkopott, antikváriumokban még találni régi köteteket, amik nagyon bájosan írják le, mit is akart nekünk – gyakran ösztönösen – üzenni a kedvesünk.

A MA DIVATJA

Manapság a legnagyobb virágkultusz az esküvőket kíséri. Az esküvői csokor mellett ugyanolyan fontos, hogy mivel és miként díszítik fel az ünnepi alkalom különböző helyszíneit. A virágkötést megreformáló nemzedék tagjai örömmel élnek ezzel a lehetőséggel. Közéjük tartozik Vasas Frida is, aki bár a Csongrád megyei Zsombón él, mégis országszerte jól ismert kócos csokrairól és burjánzó kompozícióiról.

– Számomra nincs a virágoknál költőibb, beszédesebb eszköz. Sokszor azon kapom magam, hogy belefeledkezem egy-egy virág szembetűnő vagy titkos részletébe, ami aztán egy pillanat alatt felidéz bennem élményeket, emlékeket. Ez az igazi hajtómotor – mesélte magáról a Frida virágműhelye alapítója.

– Mennyire intuitív szakma a virágkötészet, mennyire kell jó emberismerőnek lenni hozzá?

– Az intuíció az alapja, a jó emberismeret viszont olyan pluszt jelent, ami még inkább hozzásegít egy olyan kompozíció elkészítéséhez, amit a megbízó a lelki szemei előtt lát. Az ösztönösségem pedig egy áldásos tulajdonság, amit örömmel használok fel az egyeztetés, majd az alkotás folyamata közben.

– Mit kell tudni egy kompozíció elkészítéséhez?

– Mivel megrendelésre dolgozom, főleg esküvőkre, fontos, hogy előtte pontosan és aprólékosan ismerjem az elképzelést, ezért sokat kérdezek, sőt a menyasszonyoktól inspirációs képeket is szoktam kérni. A helyszín is meghatározó, adott atmoszférája van, amihez a stílusnak alkalmazkodnia kell.

– Az esztétikumon túl mit lehet kifejezni a virággal?

– Minden kompozíciónak és díszítésnek más a célja. Készítettem sok olyan esküvői dekorációt, amelynek a szerepe kizárólag a gyönyörködtetés, a kifinomult részletek hangsúlyozása volt. Viszont tavaly a Just Stay Natural fotográfus párosával közös Unfolding című kreatív projektünk keretében a modellek külső vonásai és személyiségjegyei alapján készítettem személyre szabott virágkompozíciókat. A vörös loknikat a narancsos pipacs, a bájt és a kedvességet a pünkösdi rózsa ártatlansága, a játékos természetet a királykék szarkaláb fejezte ki. Az akkor megélt alkotói szabadságból azóta is merítek ihletet.

– A sabloncsokrok ideje lejárt, mi most a trend a virágkötészetben?

– A könnyed, sallangmentes, természet és kert ihlette stílus. Visszatértünk a szakma gyökereihez, a buja, túlburjánzó és szabálytalan komponáláshoz. Inspirálnak a reneszánsz virágkötők, akik minden fellelhető termést, növényi részt, levelet és ágat felhasználtak, vagy a holland festők remekművei, amik álomszerűen érzékeltetik, hogyan lehet a virágkötés íratlan szabályait és korlátait feszegetni.

* * *

Mikor mit?

Újszülött látogatásakor kankalinnal, fehér orgonával vagy hamvas rózsával az új a fiatalságot, a tisztaságot és az ártatlanságot fejezhetjük ki.

Esküvőre a szenvedélyes, tiszta, örökké szerelmet hirdető virágok ajánlottak, például bazsarózsa, a mirtusz vagy az élénk színű tulipánok.

Temetésre elegáns választás a szomorúságot, megbecsülést és tiszteletet kifejező orchidea és fehér liliom vagy rózsa.

Házavatóra a boldog, békés és gyümölcsöző otthont szimbolizáló krókuszt, flamingóvirágot és magyalt vigyünk.

A sikeres munka megbecsülésére olyan virágot adjunk, amely a szorgalmat, az ambíciót és a jövőt fejezi ki, ilyen az írisz, a gerbera és a mályva.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.