new.valasz.hu/esszencia/modern-hamupipokek-123585

http://new.valasz.hu/esszencia/modern-hamupipokek-123585

Akik a sztárokat öltöztetik

Madonnától Emma Stone-ig

/ 2017.07.26., szerda 17:54 /

A filmfesztiválok előtti bevonulásnak és utáni partinak néha nagyobb visszhangja van, mint magának a bemutatott filmeknek. Ezért a sztárok biztosra mennek, és a megjelenésüket nem bízzák akárkire.

Valamikor réges-régen a híres színésznők még a nagy divattervezők múzsái voltak. Annyira személyes volt néha ez a kapcsolat, hogy a kreátorok maguk is aktív részesei lettek egy-egy filmbeli karakter megalkotásának. Mint például Luis Bunuel klasszikusának, A nap szépe nőalakjának életre hívásakor. A Dior-házból akkortájt önállósodó Yves Saint-Laurent sokak szerint jobban megértette a főhős, Séverine személyiségét, mint maga Catherine Deneuve, aki játszotta.

Manapság a vörös szőnyegen tökéletesnek tűnő megjelenés mögött speciális szakemberek állnak. Ezek a stylistok kitűnő érzékkel hangolják össze a milliókat érő nagyestélyit az apró brossal, és a csábítóra göndörített tincseket egy szokatlan cipősarokkal. Remek érzékkel válogatnak megrendelőik számára a kegyeikért versengő divattervezők kollekcióiból. Ismerjünk meg most ötöt a kulisszák mögött csendben, de annál nagyobb hatalommal dolgozó nők közül. Az öt legjobbat.

AMERIKAI SIKK

Ha létezik sikk amerikai módra, akkor azt úgy hívják, Leslie Fremar. Ő Hollywood pillanatnyilag legfelkapottabb divatguruja, nevéhez többek között Julianne Moore 2015-ös, emlékezetes Oscar-díjas megjelenése köthető. Az amerikai színésznő azon az estén két díjat is nyert: egy valóságos Oscart a filmbeli alakításáért és egy képzeletbelit az öltözékéért. Karl Lagerfeld személyesen tervezte a gyönyörű Chanel ruhát, amelynek elkészítéséhez 27 varrónő 987 órányi munkájára volt szükség.

A 40 éves, torontói születésű, New Yorkban alkotó stylist karriertörténetét akár az Az ördög Pradát visel című film is ihlethette volna, hiszen a híres főszerkesztő, Anna Wintour asszisztenseként kezdett a nem kevésbé híres Vogue magazinnál. Fejlett stílusérzékének és kiugró tehetségének köszönhetően hamar a sztárokért lett felelős, majd hipp-hopp a saját ura lett. Charlize Theron, Scarlett Johansson, Reese Witherspoon egyaránt hűséges megrendelője. Nyugodt pont a kaotikus divatvilágban, aki hét-, illetve négy és fél éves fiai anyukájaként még ebben a bolond sztárvilágban is képes megőrizni családja békességét. Egyetlen szenvedélyéről nem képes lemondani, az éjszakai táncpartikról.

Fremar titka a bizalomban rejlik. Mind a sztárok, akik felkérik, mind pedig a tervezők, akik biztosítják ötleteihez a ruhákat és a kiegészítőket, tudják, hogy ő a legjobb. Alapelve: egy nőnek szépnek kell éreznie magát, s akkor valóban ragyogni is fog.

EXTRAVAGÁNS LAZASÁG

A két évvel ezelőtti Golden Globe-os díjátadón Emma Stone egy különleges Lanvin kombinációban nyűgözte le rajongóit. Az ötlet gazdája a sztár személyes „öltöztetője”, Petra Flannery volt, aki rendszeresen felel Claire Danes, Mila Kunis és a teniszező Marija Sarapova megjelenéséért is. Bár a nagyközönség nem igazán ismeri a nevét, a bennfentesek nagyra tartják. Az Elit Modelsnél kezdte karrierjét, és szívesen dolgozik extravagáns személyiségekkel. Szeret kockáztatni, de remek érzékének köszönhetően ez általában zajos sikert hoz neki, mint Emma Stone nadrágszettje is. Nem hiába nevezik őt a stylistok leglazábbikának.

MÉRETTŐL FÜGGETLENÜL

Tökéletes alakú, magas nőket könnyű öltöztetni. De még Hollywoodban sem mindenki dicsekedhet kifutói alkattal. És hiába sztár valaki, a tervezők félnek alacsonyabb hölgyektől megrendelést elfogadni. Nem így Kate Young, akit a vörös szőnyeg superwomanjeként szoktak emlegetni. Natalie Portman, Michelle Williams, Selena Gomez és Rachel Weisz fordul hozzá rendszeresen segítségért egy-egy fesztivál alkalmával. Új ügyfeleitől mindig egy olyan fényképet kér, amelyiken csinosnak érzik magukat. Ragaszkodik ahhoz, hogy az általa öltöztetett sztárok megőrizzék saját egyéniségüket, s ha valakinél rátalál az igazi stílusára, nem szívesen változtat rajta. Szereti, ha megbízói egy-egy ruhadarab alapján felismerhetők lesznek. Igazi kihívásnak érzi az apróbb „szépséghibák” eltüntetését, ezért bátran nyúl az alakformáló fehérneműkhöz. Csak a kopott és türkiz színű anyagoktól irtózik.

KÜLÖNLEGESEN TÖKÉLETES

Elizabeth Stewart azon kevesek közé tartozik, akik megengedhetik maguknak, hogy kizárólag nagy eseményekre fogadjanak el felkéréseket. És még ilyenkor is csak a legjobbaktól. A tökéletes ruhát ő mindig a tökéletes nőre találja ki. És ehhez valami nagyon különlegest, nagyon egyedit tesz hozzá. Egy hajszín, egy fejtartás, egy vékony derék, amit a legjobb érzékkel hangsúlyoz ki. Julia Roberts, Cate Blanchett, Jessica Chastain a legismertebb megrendelői. Olyan divatházak ragaszkodnak Stewarthoz, mint a Givenchy és az Alexander McQueen. A 2015-ös Emmy-díj átadóján Viola Davis történelmet írt azzal, hogy fekete bőrű színésznőként nyerte el az elismerést, Elizabeth Stewart pedig mindörökre emlékezetes marad azzal, hogy ő öltöztette erre a rendkívüli alkalomra.

MINDÖRÖKKÉ ROCK

A legjobb stylistok között Arianne Phillips a legrockosabb. De lehetne-e másmilyen az, aki több mint tíz éve az életben és a színpadon is Madonna öltöztetője? Kolléganőivel ellentétben ő nem a divat, hanem a mozi világából érkezett. Az 54 éves, New York-i jelmeztervező kétszer is jelölt volt az Oscar-díjra filmes ruhaterveiért. Justin Timberlake, Courtney Love és Lenny Kravitz is gyakran fordul hozzá tanácsért. Rossznyelvek szerint azonban kizárólag akkor vállalhat új ügyfelet, ha azt Madonna megengedi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.