Augusztus

/ 2017.07.26., szerda 18:07 /

Országjárása: Kéktúra

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó 1160 km hosszú, 27 szakaszra bontott túraútvonal helyett részt vehetünk a könnyebb, 9 tájegységre tagolt, 300 k m-es, úgynevezett Gyermek Kéktúrán is. Mindkét útvonalat időnk és kedvünk szerint több részletben teljesíthetjük. Ráhangolódásnak Burger Barna gyönyörű Kékvándor – ösvények, utak, képek című albumát ajánljuk.

www.kektura.hu

Filmje: Neerja

Egy huszonkét éves indiai lány igaz története, aki 1986-ban alig fél éve volt utaskísérő a legnagyobb amerikai légitársaságnál, amikor a Mumbaiból New Yorkba tartó járat karacsi leszállásánál terroristák foglalták el a gépet. A 17 órán át tartó, idegölő fogva tartás alatt Neerja Bhanot felelt a fedélzeten lévők biztonságáért, és nyugalmával, bátorságával több mint 300 embert mentett meg. A nők között elsőként kapta meg, posztumusz, a legmagasabb fokozatú indiai katonai kitüntetést, hőssé, példaképpé vált.

Eseménye: Kenyérlelke

A harmadik alkalommal megrendezendő kenyérünnepnek idén a MOM Kulturális Központ ad otthont. Öt kategóriában mérettetik meg magukat a legjobb hazai kézműves pékségek, illetve külön az amatőrök, akiket a legjobb pékek zsűriznek. A színes programokkal tarkított esemény jó lehetőség az eszmecserére, a kóstolásra és a kovászos kenyér népszerűsítésére. Nevezni és érdeklődni a www.kenyerlelke.hu oldalon lehet.

Kiállítása: Monet-tól Picassóig

Rita és Herbert Batliner, a liechtensteini műgyűjtő házaspár 2007-ben hosszú időre kölcsönadta a bécsi Albertina Múzeumnak a fél évszázad alatt gondosan bővített, Európa egyik legnagyobb és legkülönlegesebb, közel 500 alkotásból álló gyűjteményét. A kiállítás ritka alkalom, hogy egy helyen megnézzük az impresszionizmustól napjainkig ívelő korszak olyan meghatározó festőinek jól ismert műveit, mint Monet, Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso, Chagall vagy Miró.

www.albertina.at

Időtöltése: Könyvkuckók

Ha arra vágyunk, hogy egy könyvesbolt emberi léptékű és bensőséges legyen, olvasmányt is tudjanak nekünk ajánlani, akár félretenni, válasszuk az országszerte működő független könyvesboltokat. Ezeket elhivatott könyvbarátok működtetik, akik kívülről ismerik válogatott, különleges kínálatukat. Több helyen kávézó is üzemel, így garantált a kellemes időtöltés.

www.kiskonyves.blog.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.