valasz.hu/esszencia/nem-csak-a-pollen-veszelyes-123587

http://valasz.hu/esszencia/nem-csak-a-pollen-veszelyes-123587

Augusztus

/ 2017.07.26., szerda 18:07 /

Országjárása: Kéktúra

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó 1160 km hosszú, 27 szakaszra bontott túraútvonal helyett részt vehetünk a könnyebb, 9 tájegységre tagolt, 300 k m-es, úgynevezett Gyermek Kéktúrán is. Mindkét útvonalat időnk és kedvünk szerint több részletben teljesíthetjük. Ráhangolódásnak Burger Barna gyönyörű Kékvándor – ösvények, utak, képek című albumát ajánljuk.

www.kektura.hu

Filmje: Neerja

Egy huszonkét éves indiai lány igaz története, aki 1986-ban alig fél éve volt utaskísérő a legnagyobb amerikai légitársaságnál, amikor a Mumbaiból New Yorkba tartó járat karacsi leszállásánál terroristák foglalták el a gépet. A 17 órán át tartó, idegölő fogva tartás alatt Neerja Bhanot felelt a fedélzeten lévők biztonságáért, és nyugalmával, bátorságával több mint 300 embert mentett meg. A nők között elsőként kapta meg, posztumusz, a legmagasabb fokozatú indiai katonai kitüntetést, hőssé, példaképpé vált.

Eseménye: Kenyérlelke

A harmadik alkalommal megrendezendő kenyérünnepnek idén a MOM Kulturális Központ ad otthont. Öt kategóriában mérettetik meg magukat a legjobb hazai kézműves pékségek, illetve külön az amatőrök, akiket a legjobb pékek zsűriznek. A színes programokkal tarkított esemény jó lehetőség az eszmecserére, a kóstolásra és a kovászos kenyér népszerűsítésére. Nevezni és érdeklődni a www.kenyerlelke.hu oldalon lehet.

Kiállítása: Monet-tól Picassóig

Rita és Herbert Batliner, a liechtensteini műgyűjtő házaspár 2007-ben hosszú időre kölcsönadta a bécsi Albertina Múzeumnak a fél évszázad alatt gondosan bővített, Európa egyik legnagyobb és legkülönlegesebb, közel 500 alkotásból álló gyűjteményét. A kiállítás ritka alkalom, hogy egy helyen megnézzük az impresszionizmustól napjainkig ívelő korszak olyan meghatározó festőinek jól ismert műveit, mint Monet, Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso, Chagall vagy Miró.

www.albertina.at

Időtöltése: Könyvkuckók

Ha arra vágyunk, hogy egy könyvesbolt emberi léptékű és bensőséges legyen, olvasmányt is tudjanak nekünk ajánlani, akár félretenni, válasszuk az országszerte működő független könyvesboltokat. Ezeket elhivatott könyvbarátok működtetik, akik kívülről ismerik válogatott, különleges kínálatukat. Több helyen kávézó is üzemel, így garantált a kellemes időtöltés.

www.kiskonyves.blog.hu

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.