heti-valasz.hu/esszencia/tudom-mit-erzel-125646

http://heti-valasz.hu/esszencia/tudom-mit-erzel-125646

Augusztus

/ 2017.07.26., szerda 18:07 /

Országjárása: Kéktúra

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó 1160 km hosszú, 27 szakaszra bontott túraútvonal helyett részt vehetünk a könnyebb, 9 tájegységre tagolt, 300 k m-es, úgynevezett Gyermek Kéktúrán is. Mindkét útvonalat időnk és kedvünk szerint több részletben teljesíthetjük. Ráhangolódásnak Burger Barna gyönyörű Kékvándor – ösvények, utak, képek című albumát ajánljuk.

www.kektura.hu

Filmje: Neerja

Egy huszonkét éves indiai lány igaz története, aki 1986-ban alig fél éve volt utaskísérő a legnagyobb amerikai légitársaságnál, amikor a Mumbaiból New Yorkba tartó járat karacsi leszállásánál terroristák foglalták el a gépet. A 17 órán át tartó, idegölő fogva tartás alatt Neerja Bhanot felelt a fedélzeten lévők biztonságáért, és nyugalmával, bátorságával több mint 300 embert mentett meg. A nők között elsőként kapta meg, posztumusz, a legmagasabb fokozatú indiai katonai kitüntetést, hőssé, példaképpé vált.

Eseménye: Kenyérlelke

A harmadik alkalommal megrendezendő kenyérünnepnek idén a MOM Kulturális Központ ad otthont. Öt kategóriában mérettetik meg magukat a legjobb hazai kézműves pékségek, illetve külön az amatőrök, akiket a legjobb pékek zsűriznek. A színes programokkal tarkított esemény jó lehetőség az eszmecserére, a kóstolásra és a kovászos kenyér népszerűsítésére. Nevezni és érdeklődni a www.kenyerlelke.hu oldalon lehet.

Kiállítása: Monet-tól Picassóig

Rita és Herbert Batliner, a liechtensteini műgyűjtő házaspár 2007-ben hosszú időre kölcsönadta a bécsi Albertina Múzeumnak a fél évszázad alatt gondosan bővített, Európa egyik legnagyobb és legkülönlegesebb, közel 500 alkotásból álló gyűjteményét. A kiállítás ritka alkalom, hogy egy helyen megnézzük az impresszionizmustól napjainkig ívelő korszak olyan meghatározó festőinek jól ismert műveit, mint Monet, Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso, Chagall vagy Miró.

www.albertina.at

Időtöltése: Könyvkuckók

Ha arra vágyunk, hogy egy könyvesbolt emberi léptékű és bensőséges legyen, olvasmányt is tudjanak nekünk ajánlani, akár félretenni, válasszuk az országszerte működő független könyvesboltokat. Ezeket elhivatott könyvbarátok működtetik, akik kívülről ismerik válogatott, különleges kínálatukat. Több helyen kávézó is üzemel, így garantált a kellemes időtöltés.

www.kiskonyves.blog.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.