Augusztus

/ 2017.07.26., szerda 18:07 /

Országjárása: Kéktúra

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó 1160 km hosszú, 27 szakaszra bontott túraútvonal helyett részt vehetünk a könnyebb, 9 tájegységre tagolt, 300 k m-es, úgynevezett Gyermek Kéktúrán is. Mindkét útvonalat időnk és kedvünk szerint több részletben teljesíthetjük. Ráhangolódásnak Burger Barna gyönyörű Kékvándor – ösvények, utak, képek című albumát ajánljuk.

www.kektura.hu

Filmje: Neerja

Egy huszonkét éves indiai lány igaz története, aki 1986-ban alig fél éve volt utaskísérő a legnagyobb amerikai légitársaságnál, amikor a Mumbaiból New Yorkba tartó járat karacsi leszállásánál terroristák foglalták el a gépet. A 17 órán át tartó, idegölő fogva tartás alatt Neerja Bhanot felelt a fedélzeten lévők biztonságáért, és nyugalmával, bátorságával több mint 300 embert mentett meg. A nők között elsőként kapta meg, posztumusz, a legmagasabb fokozatú indiai katonai kitüntetést, hőssé, példaképpé vált.

Eseménye: Kenyérlelke

A harmadik alkalommal megrendezendő kenyérünnepnek idén a MOM Kulturális Központ ad otthont. Öt kategóriában mérettetik meg magukat a legjobb hazai kézműves pékségek, illetve külön az amatőrök, akiket a legjobb pékek zsűriznek. A színes programokkal tarkított esemény jó lehetőség az eszmecserére, a kóstolásra és a kovászos kenyér népszerűsítésére. Nevezni és érdeklődni a www.kenyerlelke.hu oldalon lehet.

Kiállítása: Monet-tól Picassóig

Rita és Herbert Batliner, a liechtensteini műgyűjtő házaspár 2007-ben hosszú időre kölcsönadta a bécsi Albertina Múzeumnak a fél évszázad alatt gondosan bővített, Európa egyik legnagyobb és legkülönlegesebb, közel 500 alkotásból álló gyűjteményét. A kiállítás ritka alkalom, hogy egy helyen megnézzük az impresszionizmustól napjainkig ívelő korszak olyan meghatározó festőinek jól ismert műveit, mint Monet, Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso, Chagall vagy Miró.

www.albertina.at

Időtöltése: Könyvkuckók

Ha arra vágyunk, hogy egy könyvesbolt emberi léptékű és bensőséges legyen, olvasmányt is tudjanak nekünk ajánlani, akár félretenni, válasszuk az országszerte működő független könyvesboltokat. Ezeket elhivatott könyvbarátok működtetik, akik kívülről ismerik válogatott, különleges kínálatukat. Több helyen kávézó is üzemel, így garantált a kellemes időtöltés.

www.kiskonyves.blog.hu

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!