Ernyey-féle értelmező szótár

Címszavakban a stílusos életről

/ 2017.11.22., szerda 17:54 /

A napokban jelent meg Ernyey Béla legújabb könyve, a Zoknihossz, amely stíluskalauz, és egyfajta útmutató a női-férfi kapcsolatokhoz. Ennek kapcsán arra kértük, hogy együtt állítsuk össze az Ernyey-féle értelmező szótárt, körbejárva új könyve témáit is.

ADVENT Bécsben szerettem meg a vele járó hangulatot, hiszen Magyarországon az advent jó ideig nem volt különösebb ünnep. Számomra nemcsak a vallási tartalma fontos, hanem az is, hogy ez az időszak az örömvárás kezdetét jelenti, a készülődést a kis Jézus eljövetelére, az ajándékozásra és a szeretet ünnepére.

BOLDOGSÁG Rólam azt feltételezik, hogy folyamatosan nagyon nagy dolgok történnek velem. Pedig az életem apró, hétköznapi örömforrásoknak a füzére is, ezek biztosítják azt a nyugalmat és boldogságot, amiből nap mint nap táplálkozom. Szerintem a boldogság a fejben dől el és elhatározás kérdése, ezért is furcsállom, hogy a magyarok többsége nem boldog.

CSALÁD Az úgynevezett úri osztályhoz tartoztunk, amely a háború következményeként totálisan szétesett. Minket is vidékre parancsolt az élet, és én sokáig nem jöhettem Pestre. Hihetetlenül kötődtem a nagyanyámhoz, aki felnevelt. Mivel édesanyám később Svédországban, majd Bécsben élt, a húgom Németországban járt egyetemre, ritkán láttuk egymást. A feleségem, Dóri famíliájában tapasztaltam meg, hogy milyen irigylésre méltó egy valódi, összetartó család.

ÉLETKOR Ugyanolyan idős vagyok, mint bárki más hetvenöt évesen, az egyetlen előnyöm, hogy soha nem voltam hajlandó a múltnak élni. Amikor néha arról faggatnak, van-e problémám a korommal, azt szoktam mondani, persze hogy van. De csak annyi, hogy lassan a gyertyák többe kerülnek a tortámon, mint maga a sütemény…

ERNYEY BÉLA Nehezebb helyzetben vagyok, mint a másik tizenegy csillagkép szülöttje, mert ikerként az egyik Béla a másik Bélát nagyon objektíven és kritikusan szemléli. Ez nem túl jó, mert nem mindig van béke a két Béla között, ugyanakkor emiatt óriási késztetés munkál az egyikben, hogy bizonyítson a másiknak.

ETIKETT Olyan családból származom, ahol az etikett része volt a neveltetésnek, így a betartása beépült a sejtjeimbe. De ez soha nem volt béklyó, és mindig küldetésnek éreztem, hogy betartassam másokkal is, anélkül, hogy ezzel megbántanék valakit. Az új könyvem megírásának is ez volt az egyik legfontosabb oka. A politika mellett a neveltetés, a viselkedés, a stílus, a divatról már nem is beszélek, együttes és általános hiánya is közrejátszott abban, hogy 1973 végén Bécsbe szerződtem, Európa egyik legpatinásabb musicalszínházába.

FÉLTÉKENYSÉG Egy egészséges határig pozitív, mert felkelti az ellanyhult figyelmet. Ugyanakkor a legnagyobb veszély egy kapcsolatban, mert kiszámíthatatlan reakciókhoz vezethet, ráadásul megzavarja az objektivitásunkat és az érzelmeinket.

FÉRFI Rendíthetetlenül hiszek a férfi-női szerepekben. Az egész életünk arra van felépítve, amire már az őskorban is: a férfi a védő-óvó, a nő az otthon melegét biztosítja. Értetlenül szemlélem, hogy ma nem ez a világ természetes rendje. A férfinak a klasszikus férfifeladatokat szolgálatként és örömszerzésként kell megélnie, nem pedig teherként és nyűgként. Én sem tudnám tíz év óta a napi huszonnégy órán át tartó boldogságot megélni a feleségem mellett, ha nem erről szólna az életem.

HÁZASSÁG Házasságpárti vagyok, mindig is az voltam. Ez a kötelék a legkisebb véd- és dacszövetség két ember között. Nem a szó köré rakódott formaságokban hiszek, az egy életre szóló kapcsolat a szívekben, az agyakban és a lelkekben kötődik, és arról kell szólnia, hogy a ki nem mondott szabályokat igyekszik mindenki a maga módján, a legmagasabb szinten betartani.

HŰSÉG Mindig hűségessé váltam, amikor valakit nagyon mélyen szerettem.

ÍRÁS Velem minden másként történik, mint másoknál. Ahogy a külföldi karrier gondolata egy Vígszínházon belüli intrikából született meg, az írás egy magyar újságíró inkorrekt viselkedése miatt kezdődött. Az életrajzom megírása során jöttem rá, hogy tudok valamit, amit addig nem használtam: épkézláb mondatokat összeállítani, amikbe bele tudom illeszteni az egész életemet meghatározó humort. A polcomon már kilenc saját könyvem áll, és bármi történik velem, ezek megmaradnak. Az írás misztériummá vált az életemben, viszont vagyok annyira lusta, hogy amikor nagyon boldog vagyok, akkor nem írok. A mostani könyv írására is a feleségem vett rá.

A legfontosabb az életben.

PÉNZ Tudtam, hogy a karrieremre kell összpontosítanom, mert ha azzal minden rendben van, akkor jó pénzt keresek, magas színvonalon élhetek, szép otthonokat építhetek és gondoskodhatom a szeretteimről is. De a pénz a nemet mondás szabadsága miatt is fontos.

PLETYKA Rólam örökké pletykáltak, de ma már nem érdekel, hogy mit mondanak. Akkoriban minden, ami Bécsben történt, nem 250 kilométerre, hanem fényévekre volt Budapesttől, és egy magyar színész nyugati karrierje rengeteg mendemondára adott okot.

SZERELEM Nem voltam szerelmes típus, mert a kezdeti tévedések után a szerelemszűrőm nagyon erősen kezdett működni. Nekem először emberileg kellett közel kerülnöm valakihez, hogy szerelmes legyek bele. Mindössze négy-öt igaz szerelem volt az életemben, ami ennyi év és ennyi tapasztalatgyűjtés alatt szerintem nem sok.

SZEX Az élet mozgatórugója. Egy kapcsolatban kezdettől fogva stimmelnie kell.

ÚRIEMBER A valódi úriember apró gesztusokból és szavakból ismerhető fel. Nem minden úriember lesz gazdag, de a legtöbb gazdag sosem lesz úriember. A titok a stílusban keresendő. Ez az a tulajdonság, ami nem megvásárolható, de ha igényünk van rá, sok alázattal és szorgalommal elsajátítható.

ZOKNIHOSSZ A könyv hátsó borítóján lévő régi kép tizenkét éves koromban készült rólam és a nagyapámról. Én már akkor is hosszú zoknit viseltem, vagyis nálam ez a „tradíció” töretlen. Az ember születésekor néhány dolgot kap a puttonyába, amit én egész életemben igyekeztem még jobban megrakni. Ez a könyv ennek a nagyon gazdag tartalomnak a stílusos továbbadása.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.