Feledhetetlen múzsák

Szenvedély, önfeláldozás, kitartás

/ 2017.05.24., szerda 17:00 /

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Különösen igaz ez a nagy mesterekre, akik a múzsájukkal nem ellenpólusai, sokkal inkább kiegészítői egymásnak.

Napjaink híráradatában, ha akarná, sem tudná egyetlen sikeres férfi sem eltitkolni, ki is valójában élete párja. Régebbi korok több, méltán nagyra tartott alkotójának méltatlanul feledésbe merült feleségéről azonban egyre kevesebbet hallunk. Pedig akkor is voltak erős, nagyszerű és tehetséges nők, akik férjük karrierjét segítve találták meg saját boldogságukat.

Chaplin és Oona

Charlie Chaplinről, a politikai nézeteiért a művészetében is bátran kiálló rendező-színészproducerről kevesen tudják, milyen zavaros magánéletet élt a díszletek mögött. De csak addig, amíg egy készülő filmje próbafelvételein 1943-ban meg nem ismerte Oona O’Neillt. A lány 17 éves volt, a Diktátor és a Modern idők sztárja pedig 54. A hatalmas korkülönbség dacára 34 éven át, Chaplin haláláig tartott boldog házasságuk. „Érett nő lettem mellette, ő pedig visszakapta általam az ifjúságát” – nyilatkozta kapcsolatukról a feleség, aki nyolc gyermekkel ajándékozta meg hitvesét. De ki is volt Oona? Tényleg csak egy, a világot jelentő deszkákra vágyó sztárocska? Korántsem. A Nobel-díjas amerikai drámaíró, Eugene O’Neill, és az Angliában született írónő, Agnes Boulton lánya maga is szenvedélyes levél- és naplóíró volt, ám végrendeletében írásainak megsemmisítéséről rendelkezett. Saját maga döntött úgy, hogy Chaplin karrierje érdekében feladja minden művészi ambícióját és a háttérben, feleségként és figyelmes anyaként éli le az életét. Talán ő is nagyszerű író lehetett volna, mint a szülei. De neki fontosabb volt a kiváló színész mellett eljátszott egyetlen és örök múzsa szerepe.

Dalí és Gala

„Jobban szeretem Galát, mint az anyámat, mint az apámat vagy mint Picassót, sőt még a pénznél is jobban!” Nem mindennapi szerelmi vallomás egy korántsem mindennapi férj szájából. A szürrealizmus kiemelkedő festője, Salvador Dalí számára Gala, polgári nevén Elena Diakonova, egy személyben volt feleség, múzsa, modell, anya, személyi titkárnő és menedzser. Vagyis minden. A korábban szorongó, saját démonai által terhelt, és az el nem ismertségtől szenvedő művész mellette kapott kedvet az élethez és a munkához, soha nem titkolva, hogy neki köszönheti elismertségét és nagyságát. Még a szignóját is Gala-Salvador Dalíra változtatta. Amikor először járt Párizsban 22 évesen, azonnal Picassóhoz sietett, annyira tisztelte szintén spanyol születésű példaképét, hogy előbb kereste fel őt, mint hogy megnézte volna a Louvre-t. Márpedig ha Dalí valakit még nála is jobban szeretett, annál nem létezett nagyobb dicséret.

Fellini és Giulietta

Giulietta Masina ugyan teljesen sohasem adta fel karrierjét Oscar-díjas filmrendező férje kedvéért, és maga is elismert színésznő volt, Federico Fellini aligha válhatott volna nélküle azzá, aki lett. „Köszönöm, drága Giulietta, és kérlek, hagyd abba a sírást!” – mondta Fellini az 1993-as Oscar-gálán, életműdíjjal a kezében. Különbözőségük ellenére is pontosan 50 évet és 1 napot éltek együtt, boldogan. Pedig a híres rendező imádta a luxust és a szép nőket, a feleségét viszont zavarta a zajos társasági élet, s amikor a 70-es években nem kínáltak neki elfogadható szerepeket, inkább tanácsadó műsort vezetett a rádióban és pszichológiai segélyrovata volt a La Stampában. Persze, csak ha éppen nem a férjét segítette. Ha ugyanis Giulietta nem volt ott egy forgatáson, Fellini mindig nagyon ideges lett. A feleségét hívogatta tanácsért, aki a forgatókönyveket is szerkesztette, és a szereplőválogatásokat is vezette. Sosem bánkódott az elmaradt filmszerepek miatt, helyettük ideje és energiája nagy részét Federico páratlan karrierjére áldozta.

Márquez és Mercedes

Alig volt 17 éves a kolumbiai születésű Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez, amikor megismerte és megszerette az akkor 13 éves Mercedes Barcha Pardót. Érzelmei viszonzásra találtak, s úgy döntött, megvárja, amíg szíve választottja elvégzi az iskolákat. Teltek-múltak az évek, Gabo újságíró lett, és Európába kellett utaznia tudósítónak. Ekkor Mercedes döntött úgy, hogy várni fog szerelmére. Tizennégy évvel megismerkedésük után, 1958-ban házasodhattak össze. A világhírig vezető út azonban hosszú és gyötrelmes volt. Komoly anyagi gondokkal küzdöttek, különösen abban az időszakban, amikor Márquez fő művét, a Száz év magányt írta. Mercedes azonban egy percig sem csüggedt, s lankadatlanul bátorította férjét az írás folytatására. „Amikor már egyáltalán nem volt pénzünk, akkor sem szólt róla. Fogalmam sincs, hogyan csinálta, de mindig megoldotta valahogy. A pékségben, a hentesnél, a főbérlőnknél, mindenhol elérte, hogy haladékot és egy kis hitelt kapjunk. Nélküle soha be nem tudtam volna fejezni a regényemet” – nyilatkozta az író a Nobel-díj átadását követően.

Tolsztoj és Szofja

Minden idők egyik legnagyobb regényírója, a realista orosz próza mestere, Lev Tolsztoj közel ötven éven át élt együtt a nála 16 évvel fiatalabb Szofja Andrejevna Bersszel, aki számtalan szerepet volt kénytelen betölteni mellette. Nemcsak múzsája, de személyi titkárnője, kiadója, szerkesztője és ápolónője is volt egy személyben. Mi több, ő másolta kéziratait is, csak a Háború és békét hétszer. És ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy tizenhárom gyermeket hozott világra. Házasságuk azonban csak kezdetben volt békés és boldog. A nagy író az 1880-as években, megváltozott erkölcsi, vallási és politikai nézetei miatt, szinte mindenkivel szembekerült, így feleségével is. Szofja azonban a heves veszekedések ellenére is kitartott mellette, s Tolsztoj örökségét az író halála után is szigorú alapossággal igyekezett megőrizni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.