valasz.hu/esszencia/szeptember-125329

http://valasz.hu/esszencia/szeptember-125329

Fontosabb az életemnél

Bátorságból vizsgáztak

/ 2017.08.30., szerda 18:25 /

Két élethelyzet, két mindenben különböző nő. Valami mégis közös bennük. A döntésük. Egy sorsfordító élethelyzetben mások javát fontosabbnak tartották, mint a magukét.

Csodáljuk a különlegesen bátor embereket. Pedig életük nagy részében ők is csak olyanok, mint mi. Aztán megtörténik az elképzelhetetlen, és másként döntenek, mint a többség tenné. Két hétköznapi nő története ez, akik nem jószántukból lettek példaképek. Sőt, ha rajtuk múlott volna, biztosan más befejezést választanak.

A SZÉP MODELL

1986. szeptember 5., reggel 6 óra. A pakisztáni Karachi repülőterén a PanAm Bombayből az Egyesült Államokba tartó 73-as járata, fedélzetén 361 utassal és 19 fős személyzettel terroristák kezére került. A 22 éves Neerja Bhanot volt az utaskísérők vezetője. Az ő figyelmeztetése nyomán sikerült a pilótáknak azonnal elhagyniuk a fedélzetet, majd a 16 órás túszdráma alatt először eltüntette a terroristák által keresett amerikaiak útlevelét, a végjátékban pedig önfeláldozóan segítette a fejvesztve menekülő utasokat a kijárat felé. Épp a testével védett három pici gyermeket, amikor az egyik terrorista a hajánál fogva visszarántotta az ajtóból, és közvetlen közelről tarkón lőtte. Az akcióban 36 utas és a személyzet 7 tagja vesztette életét. Köztük Neerja, aki végig hősiesen küzdött a rábízott utasok életéért.

A feltűnően szép és kedves indiai lány, újságíró édesapja révén, felvilágosult légkörben nevelkedhetett és tanulhatott. Hivatásként azt szerette volna űzni, ami egyben a szenvedélye is volt. Modellnek készült. Könnyed eleganciával mozgott a kamerák világában, spontán szépsége minden róla készült képről sugárzott. Kétség nem fért hozzá, erre született. Bár családja kérésére alkohol- és cigarettareklámokhoz nem adta az arcát, karrierje gyorsan beindult. Nem sokkal később váratlanul férjhez ment egy ismeretlen férfihoz, akivel az Egyesült Arab Emírségekbe költözött. Barátai nem igazán értették, hogy a független és önálló lány miért szánta rá magát ilyen lépésre. Az ok az volt, hogy nem akart imádott apjának ellentmondani, az ő kérésére vállalta a hagyományok szerint elrendezett házasságot.

Az élete azonban egyik pillanatról a másikra rémálommá vált. Férje folyamatosan pénzért zsarolta a családját, s amikor már nem volt mit adniuk, lelki és testi kínzásokon át élte ki a haragját. A fiatal lány csak néhány hónapig bírta a terrort, aztán hazaszökött a szüleihez. Bár férje követelőző levelei sorra érkeztek, nem változtatta meg döntését, amiben a szülei is támogatták.

Neerja folytatta modellkarrierjét, majd amikor nem sokkal később a PanAm úgy döntött, hogy indiai járataihoz helyi személyzetet alkalmaz, az elsők között jelentkezett a Miamiban meghirdetett képzésre. Sikeresen elvégezte, így a szerencsés kivételezettek között volt, akiket alkalmaztak. Kemény munka volt, de indiai viszonylatban nagyon jól keresett. Szabadidejében továbbra is modellkedett. Egészen a végzetes túszdráma napjáig.

Halála után családja alapítványt hozott létre az életbiztosításáért járó összegből, amelyet a PanAm még kiegészített. Minden esztendőben megjutalmazzák hősiességéért valamelyik légitársaság alkalmazottját. Egy másik díjjal pedig azt az indiai nőt, aki szembeszáll a gyengébb nemet ért igazságtalanságokkal és segít az áldozatoknak a helyzetük javításában. Így Neerja Bhanot, egy bátor és példaértékű élet után, halálával is a hasonló sorsú nők ügyének lett a szimbóluma.

RENDHAGYÓ HÁZASSÁGI HIRDETÉS

A nem mindennapi lélekjelenlét nem csak golyózápor közepette mutatkozhat meg.

Amy Krouse Rosenthal szenvedélye a betű volt. Rendszeresen jelentek meg cikkei az Egyesült Államok vezető lapjaiban. Legismertebb könyve az Egy hétköznapi élet lexikonja, egy betűrendbe szedett emlékirat sok humorral és illusztrációval, amely kategóriájában felkerült az évtized tíz legjobb könyvének listájára. Írt több mint harminc gyerekkönyvet is, iPhone-nal és Flip kamerával pedig rövid filmeket készített. Egyik legérdekesebb kísérleteként a YouTube-csatornáján találkozóra hívta a nézőit 2008. 08. 08-án 8 óra 8 percre a chicagói Millennium Parkba. Nem várt harmincnál több érdeklődőt, de végül több mint 400 ismeretlen gyűlt össze, hogy megismerkedjen az életvidám és ötletekben nem szűkölködő írónővel. A hatalmas, spontán partin az egybegyűltek énekeltek, táncoltak, virágot osztogattak és még egy pár is egymásra talált.

Amy élete hét évvel később, 2015. szeptember 5-én kifordult a sarkaiból. Orvosai váratlanul közölték vele, hogy rákos beteg. Nem volt több negyvenévesnél, és boldog házasságban nevelték három gyermeküket férjével, Jasonnal. Ahogy már megszokták az együtt töltött több mint húsz év alatt, a gyilkos kórral is együtt szálltak szembe.

Modern szerelem című írása 2017. március 3-án jelent meg a New York Times hasábjain, és egyetlen korábbihoz sem volt hasonlítható. Nemcsak azért, mert ez volt az utolsó, mivel tíz nappal később már Amy halálhírét lehetett ugyanott olvasni, hanem azért is, mert egy rendhagyó társkereső volt. Szerető feleséget keresett. A férjének.

Bár maga házassági hirdetésként aposztrofálta írását, valójában egy utolsó, de annál szebb és hitelesebb szerelmi vallomás volt, humorral és emberséggel fűszerezve. Ebben a nem mindennapi írásban azonban nemcsak a férje kivételes tulajdonságait szedte csokorba, de a saját halálával kapcsolatos érzéseiről is vallott az írónő.

Évekkel korábban azt kérte olvasóitól, hogy küldjenek neki ötleteket tetováláshoz. Egy 62 éves könyvtárosnő egyetlen szót ajánlott, more (több), ami Amynek rögtön eszébe juttatta azt a családi legendát, miszerint ez volt az ő első kimondott szava is. Ekkor döbbent rá, hogy ez lesz az utolsó is. Hiszen semmi mást nem szeretett volna, csak több időt. A férjével, a gyermekeivel, Martinit kortyolgatva egy jazzklubban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál? – Lázár János kemény lépésre szánta el magát

Nahát, lesz következménye egy újságcikknek!? Azonnali vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) Lázár János a Feneketlen-tó melletti telekprivatizáció ügyében, melyet a Heti Válasz tárt fel – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség. Közben már csaknem ezren csatlakoztak a Buda Gardens-óriáslakópark elleni petícióhoz.

Hun–magyar rejtély: új nyilatkozatok árnyalják a „szenzációt”

A szegedi genetikusok nagy vihart kavaró szeptember végi bejelentése után először véleményezi átfogóan a hun–magyar rokonság kérdését történész, paleoantropológus és néprajztudós. A csütörtöki Heti Válasz összeállításából kiderül: a kulturális közelségnek több bizonyítéka is van, a csodafegyvernek tűnő genetika viszont épp a lényeget illetően néma.

A magyar szexmilliárdos pere: 45 milliárd forint a tét

Ismét pert nyert a leggazdagabb magyarok között számon tartott szexmilliárdos, Gattyán György cége az adóhivatallal szemben, egyelőre mégsem látszik a történet vége. A tét 45 milliárd forint. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Lehet, hogy Orbán nem diktátor” – mondja az MSZP elnöke

Ha a ballib értelmiség lázas messiáskeresésében eljutott Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tud Molnár Gyula. A szocialisták elnöke eddig másodhegedűs volt, Botka László visszalépése után viszont ő viszi majd a prímet a pártban. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.