Happy hour

A jól megérdemelt énidő

/ 2017.08.30., szerda 18:23 /

A saját kikapcsolódásunkra szánt időt a legegyszerűbb lecsípni, a teendők végére sorolni, pedig mindenre, amivel foglalkozunk, hatással van az, hogy megengedjük-e magunknak a feltöltődést.

Eltelt a nyár, amikor nemcsak a munkánkból, az életünkből is szabadságra mentünk. Olyan elfoglaltságokra volt időnk, amikre az év többi szakában nincs. Könnyebb volt magunkkal foglalkozni, pihenni, olvasni, sportolni és egészségesen enni. Most pedig itt az ideje visszarázódni a hétköznapok monoton ritmusába, ami az első hetekben kisebb sokként hathat. Eluralkodnak rajtunk a teendők, nyakunkba szakadnak a feladatok, az énidőnket elsodorja az élet: nem tudunk eleget aludni, ráérősen főzni, tornyosulnak az elolvasásra váró könyvek és a koszos ruhák. Szeptember közepére talán már azt sem tudjuk, volt-e igazán nyár, és mikor lesz újra alkalom feltöltődni. Pedig az énidő elengedhetetlen. Hozzájárul a kiegyensúlyozott lelkiállapotunkhoz, jobban kezeljük a stresszt, javít a teljesítményünkön, utána kiegyensúlyozottabbak az emberi kapcsolataink és ígéretesebbnek érezzük a kilátásainkat.

MAGUNKÉRT TESSZÜK

Mindenkinek arra van ideje, amire szakít magának, és mindenki arra szakít időt, amit fontosnak tart, hallottuk ezt éppen elégszer. És ahogy lenni szokott, igaz is. A legtöbben elképzelhetetlennek tartjuk, hogy hétköznap – sőt hétvégén is – magunkkal foglalkozzunk. Az időnk nagy részében a teljesítőképességünk határán billegünk, hullámzik a hangulatunk, megfelelünk, kiégünk, és mások jóllétét helyezzük előtérbe. Pedig a magunk kedvéért muszáj felállítanunk egy fontossági sorrendet, és ki kell alakítanunk egy rutint, amibe mi is beleférünk. Ha szemügyre vesszük a napunkat, átszervezéssel biztosan találunk magunknak egy órát. Ez sok élethelyzetben segítség kérését, összedolgozást, lemondást kíván, de megéri. Ha nem tesszük, a szervezetünk fizikai, lelki vagy mentális tüneteket fog produkálni, hogy jelezze, ideje lassítani. Előzzük ezt meg!
De mivel töltsük az időt?
Fontos kezdő lépés, hogy próbáljunk elszakadni az internettől, a rádiótól, a hírek állandó böngészésétől. Maradjunk tájékozottak, de válogassuk meg, mikor és mennyi negatív információt engedünk magunkhoz, mert könnyen elkedvetlenítenek, céltalanná, cinikussá tesznek. Próbáljunk arra koncentrálni, ami jó és amire hatással vagyunk.

JELEN A JELENBEN

Az utóbbi években egyre többet lehet hallani, olvasni a tudatos jelenlét gyakorlatáról, ami a jelen pillanat értékelését, előítéletektől mentes megélését, szemlélését tanítja. Nem új keletű a gondolat, hogy a múlton változtatni már nem tudunk, a jövőnket pedig nem ismerjük, és csak a jelennel érdemes foglalkoznunk, viszont a modern ember túlgondolásra, rohanásra, felületességre hajlamos életét lelassíthatja. Kitűnő módszer az énidő gyakorlására, amikor tudatosan elkezdünk figyelni az öt érzékszervünkre és közben a gondolatainkra. Mikor figyeltünk utoljára a légzésünkre, vagy ültünk egymagukban és néztük a tájat? Ugye, milyen jó érzés frissen mosott ágyneműbe feküdni és olvasni? Egy pékségbe lépve beszippantani a kelt tészta illatát, vagy a saját kedvünkre zenét hallgatni? Ha alkalmunk van egyedül lenni, csak arra figyeljünk, amit csinálunk, és ne azon morfondírozzunk, hogy mennyi teendőnk lenne helyette.

Válasszunk olyan tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak, örömöt szereznek és feltöltenek. Tervezzük meg a tavaszi kertünket, böngésszünk katalógusokat és menjünk el virághagymákat venni. Vacsorázzunk a kedvenc helyünkön, kávézzunk egyedül, menjünk el kozmetikushoz. Fogjunk egy jegyzetfüzetet és írjuk le a terveinket. Nézzünk meg egy olyan filmet, ami csak minket érdekel. Ez a mi időnk, nem kell máshoz alkalmazkodnunk.

Ha van hozzá kedvünk, hívjunk el másokat is egy közös énidőre. Találjunk ki olyan programot, amely mindenkinek kikapcsolódást jelent, legyen az közös főzés, sportolás vagy egy koncert. Áthívhatjuk a barátainkat egy kávéra, vagy meglátogathatunk egy rég nem látott ismerőst. Jó megosztani a tapasztalatainkat, viszont érdemes ilyen alkalmakon a jó hírekre fókuszálni, és nem a velünk történt rosszat szajkózni.

MOZGÁS A TESTNEK

Ha nehezen tudunk kikapcsolni, száguldoznak a gondolataink, és gyakran nyomasztanak a teendők, az egyik legjobb megoldás, ha fizikailag lefárasztjuk magunkat. A mozgás csökkenti a szorongás, a depresszió és a stressz tüneteit, fejleszti az önbizalmunkat. Ha egyedül szeretnénk lenni, táncoljunk otthon, tornázzunk vagy lépcsőzzünk. Amíg jó idő van, menjünk el biciklizni, kocogni vagy esténként sétálni. A friss levegő és a kellemes megerőltetés kitisztítja az agyunkat, egészen más fényben fogjuk látni a világot.
Olyan feladatokat is elvégezhetünk az énidő keretein belül, amiket régóta halogatunk vagy tartunk tőlük. Lassan ideje őszire cserélni a nyári ruhákat, vagy rendet kell rakni a kamra polcain. Írjunk listát a ház körüli teendőkről, és örömmel pipáljuk ki, ha végeztünk valamivel. Elégedettek leszünk tőle. Olvassunk el egy olyan újságot, amit magunktól nem választanánk, menjünk el egy olyan boltba, amivel régóta szemezünk, vagy iratkozzunk be egy rég vágyott tanfolyamra.

SIMOGATÁS A LÉLEKNEK

Az énidő az elménk lecsendesítésének és a magunkba mélyülésnek is lehet az ideje. Gyújthatunk otthon gyertyát, meditálhatunk vagy imádkozhatunk, elmehetünk sétálni az erdőbe vagy a vízpartra, vehetünk egy forró fürdőt, aludhatunk, írhatunk naplót vagy olvashatunk lélekemelő verseket, írásokat. Békében jól tudjuk rendszerezni a gondolatainkat, megnyugszunk és ellazulunk. Fogadjuk el az érzelmeinket, ne ostorozzuk magunkat. Ha jólesik, sírjuk ki magunkat, és nevessünk, amikor csak tudunk.

Munkabeosztás-, élethelyzet- és kedvfüggő, hogy mikor tudunk napközben időt szánni magunkra, de mindenképpen tegyük meg. Testünk, lelkünk, szellemünk meg fogja hálálni, és ennél nincs fontosabb.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.