Használati útmutató a főnökünkhöz

Sok múlik rajtunk is

/ 2017.08.30., szerda 18:32 /

A jó vezető tudja és szem előtt tartja , hogy a teljesítményt alapvetően befolyásolja , milyen a hangulat és az ott dolgozók hogyan érzik magukat egy munkaközösségben. De mi a helyzet a többi főnökkel?

Életünk fontos részét a munkánk tölti ki, és nem ritkán több időt vagyunk együtt a kollégáinkkal, mint a családunkkal. És vitathatatlanul rányomja bélyegét a mindennapjainkra a vezetőnk személyisége, hozzáállása.

HÁROM TÍPUS

Sokféle besorolás létezik, ami alapján a főnököket vezetői stílusuk alapján kategorizálni szokták. Vásárhelyi Judit coach és tréner azt mondja, hasznos tisztában lennünk azzal, hogy a miénk melyik típusba sorolható, mert így megkönnyíthetjük a saját helyzetünket a közös munkában.

– Klasszikus értelemben három fő vezetőtípust különböztethetünk meg – kezdi a szakember. – Az autokrata típusú mindent egymaga szeret elvégezni, az összes döntést egyedül hozza meg, nagy távolságot tart a beosztottaival, mindig szigorú fegyelmet követel meg a munkatársaitól, félti a hatalmát. Ezzel szemben a demokrata vezető inspirál, a fontos kérdésekben kikéri a munkatársai véleményét. Döntéseket javasol, hajlandó meghallgatni más álláspontját, és el is tudja fogadni az érveket. Megosztja a hatalmát és így a felelősségét is a munkatársaival, igyekszik mindig objektíven szemlélni a dolgokat. A liberális típusú nagy szabadságot ad a munkatársainak, túlzottan támaszkodik rájuk, nem irányít. Mivel nem tartja következetesen a kezében az irányítást, a túl engedékeny attitűd fejetlenséget és konfliktusokat eredményezhet.

ÖN- ÉS EMBERISMERET

A szakember felhívja a figyelmünket arra, hogy csupán a vezetői típus beazonosítása nem elég ahhoz, hogy tudjuk, milyen vezető is a főnökünk:

– A felettesünk kiismerése komplex feladat. Személyiségét teljes egészében kell néznünk, hiszen munkahelyi viselkedésében, döntéseiben szerepet játszik az is, ha támogató, narcisztikus, érzelmileg labilis, senkiben sem bízik meg, vagy esetleg erősen teljesítményorientált az illető. Ha egy bonyolult, nehéz személyiségről beszélünk, hiába lenne jó vezető, valószínűleg nem könnyű együttműködni vele. Viszont mindenkinek azt ajánlom, vesse bele magát egy kicsit az ön- és az emberismeretbe. Fontos tudni, hogy mi hogyan reagálunk bizonyos munkahelyi helyzetekben a főnökünkkel szemben, és ez mit árul el rólunk. Ugyanakkor azzal is jó tisztában lenni, milyen típusú vezető a felettesünk, mert nem tehetjük meg, hogy minden kellemetlen szituáció elől elmenekülünk, egyszerűbb, ha tudjuk, miként tanácsos vele szemben viselkedni. Persze vannak olyan romboló hatású főnökök, akikkel a legjobb szándék ellenére is képtelenség együtt dolgozni, így nem marad más hátra, mint saját egészségünk érdekében felállni és búcsút mondani a munkahelynek.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

De hogyan változtathatunk a főnökünkkel való kapcsolaton? Vásárhelyi Judit azt javasolja, hogy indítsuk mi magunk a változást:

– Fontos azonosítanunk, hogy mi nem működik a kapcsolatunkban: mi az, ami bennünket a leginkább zavar, mi az, amin változtatni szeretnénk. Ha ez megvan, akkor gondoljuk végig, miként tudnánk mi magunk változtatni ezen. Ehhez ismerni kell saját erősségeinket és gyengeségeinket. Végül pedig el kell dönteni, hogy mindezek ismeretében képesek vagyunk-e együttműködni a főnökünkkel vagy sem. Van, amikor az egyenes beszélgetés, egy őszinte e-mail segít. Ha emellett döntünk, ne támadjuk le – és ne adjunk támadási felületet –, mondjuk el, hogy úgy érezzük, jobban tudnánk teljesíteni, ha jobb lenne az együttműködés köztünk. Ehhez kérjünk tőle segítséget és támogatást. Előfordulhat azonban az is, hogy főnökünk konfliktuskerülő és menekül a konfrontálódás elől. Ilyenkor a HR-osztálynak felvethetjük egy coach vagy egy munkahelyi pszichológus alkalmazását.

* * *

Három jó tanács nehéz főnökökhöz

MERJÜNK NEMET MONDANI! Ha egy teljesítményorientált főnök hatása alá kerültünk, akkor folyton teljesíteni akarunk, és olyan feladatokat is elvégzünk, amikhez semmi kedvünk. Az a baj, hogy az ilyen főnököt nem a beosztott fejlődése és képességei érdeklik, hanem a saját céljai. Egyetlen megoldás, ha határt szabunk a kéréseinek. Üljünk le vele beszélgetni, és mondjuk el, mit tudunk jól csinálni, mit szeretünk csinálni a cégnél, és mi nem tartozik a munkakörünkbe. Majd tartsuk a határainkat.

LEGYÜNK ŐSZINTÉK! Mindenki ismeri azt a főnöktípust, aki kreatív, lelkesedését átragasztja a munkatársaira is, és közösen szárnyal velük egy-egy projekt megvalósításakor. Az ilyen főnök egyetlen hátránya, hogy annyira a munka áll a fókuszában, hogy megfeledkezik arról, hogy a kollégáknak van magánéletük is, és a munkaidő öt órakor véget ér. Ilyen esetben célravezető lehet egy őszinte beszélgetés, amiben elmondjuk, hogy kreatív energiáinkat muszáj feltölteni, és akkor tudunk a leghatékonyabban dolgozni, ha kipihentek vagyunk. A közös érdek, hogy friss aggyal és alkotó szellemmel dolgozzunk együtt.

JELEZZÜNK VISSZA! Az egyik legkellemetlenebb vezető a passzív-agresszív főnök, aki piros filccel belejavít a munkánkba , durva kérdéseivel annyira elbizonytalanít, hogy rosszul érezzük magunkat. És amikor már senkinek sincs önbizalma a cégnél, akkor ő utat mutat. Az ilyen főnöknél jó stratégia lehet, ha okosan visszavágunk. Jól felkészülünk, nem engedjük magunkat zavarba hozni, esetleg az értekezleten megjegyezzük, hogy ledorongoló véleménye nem tartalmazott építő kritikát, amiből tanulni lehetett volna, és feleslegesen sértett meg bennünket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.