Hogyan neveljünk tehetséget?

Amit a szülő tehet

/ 2017.11.22., szerda 18:04 /

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének. A lehetőségekhez képest a legjobb iskolákat, különórákat, edzéseket. De mire van ténylegesen szükség ahhoz, hogy a tehetség valóban ki tudjon bontakozni?

Az átlagosnál jobban teljesítő gyerekek szülei kezdetben büszkeséget és csodálatot éreznek, ha csemetéjük teljesítményéről esik szó. Aztán ezt az érzést hamar felváltja némi bizonytalanság, esetleg aggodalom is. Nem tudják, mihez kezdjenek a gyermek tehetségével, és fogalmuk sincs, hogyan és milyen eszközökkel támogassák a továbbfejlődésben.

Tehetség vagy talentum?

A tehetség fogalmának több mint száz meghatározása ismert, a definíciók többségében a kimagasló teljesítmény mellett szerepel még a tehetséget meghatározó két tényező, az öröklődés és a környezet szerepe is. Varga Diána mentális tréner szerint a tehetség nem más, mint egy viselkedésforma, amely megmutatja a hozzáállást az élet eseményeihez. A szakember évek óta foglalkozik tehetséges gyermekekkel, és hivatásának tekinti a támogatásukat, hogy még jobban ki tudjanak teljesedni abban, amiben jól érzik magukat, továbbá eszközöket ad nekik és a szüleiknek a tehetség kibontakoztatásához.

– A tehetség velünk született képesség, de nem mindenkinek sikerül kiaknáznia a vele járó lehetőségeket – fogalmaz a szakember. – Rengeteg tehetséges gyerekkel foglalkozom, és azt látom, hogy nem mindig a legtehetségesebből lesz majd a legsikeresebb vagy a legjobb. Nem minden tehetségből lesz talentum. És ez egészen addig nem is baj, amíg a gyermek csupán örömforrásként és nem versenyzési lehetőségként tekint a tevékenységre.

Ne hajtsuk, hanem támogassuk!

Az amerikai pszichológus, Benjamin S. Bloom száz világhírű tudóssal, művésszel és sportolóval beszélgetett, és elemezte az életútjukat kisgyerekkorukig visszamenően. Azt állapította meg, hogy rendkívüli sikereik nem magyarázhatók kizárólag az átlag feletti képességekkel. Mindnyájan beleszerettek már gyerekként valamibe, amiért lelkesedtek, aztán keményen dolgoztak, hogy az adott területen a legjobbak legyenek. Ráadásul valamennyiük esetében feltűnt az a közös jegy, hogy a szüleik vagy később a tanáraik mindig mellettük álltak. De nem a csúcsteljesítmények elérését erőltették, hanem optimális erőfeszítésre késztették őket, és személyre szabott motivációs eszközöket alkalmaztak. Ezért is emelte ki Varga Diána azt a veszélyes előítéletet, miszerint rendkívüli adottságaik képessé teszik a tehetségeseket arra, hogy segítség nélkül vagy nehéz körülményeik ellenére is kiváló eredményeket érjenek el.

– A szülők felelőssége rendkívül nagy, hiszen nagyon vékony határ választja el azt, meddig szerez örömet a gyermeknek egy tevékenység, és mikor válik belőle munka, erőfeszítés. Láttam már példát arra, hogy egy tehetséges gyermek kamaszkorára kiégett, mert elveszítette örömét a sportban; de arra is, hogy valaki, aki kevésbé volt jó képességű, mégis az adottságánál jobban tudott teljesíteni és gyorsabban fejlődött, mert önfeledten élvezte, amit csinált.

A sikert is nehéz feldolgozni

Egy tehetséges gyermek életében a mentális edzőnek legalább akkora szerepe van az eredményekben, mint a felkészítő stáb többi tagjának. Varga Diána segítette nyáron a budapesti úszó-világbajnokságon részt vett Késely Ajnát is, akivel már évek óta együtt dolgoznak. A szakember mindig másban nyújt neki támogatást, ezúttal az volt a téma, hogy a fiatal úszólány hogyan dolgozza fel a hirtelen rászakadt ismertséget és a sikert, a rengeteg gratulációt és pozitív üzenetet. A mentális tréner azt mondja, ma már egyre inkább felismerik, menynyire fontos a gyerekek lelkével is foglalkozni a tehetséggondozás során.

– Ha eltörik a gyerek csuklója, begipszelik, és pihennie kell. De mi van, ha a lelkében törik el valami? Biztosítani kell a gyerekünknek egy lelki segítőt, akinek elmondhatja, mi az, ami éppen bántja. Nem azt mondom, hogy minden gyerek mellé állítsunk egy pszichológust vagy egy mentális trénert, de figyeljünk rá. Sokszor egy melegszívű nagymama, egy jó fej barát vagy egy kedves pedagógus figyelme is elég, ám a megfelelő családi háttér a legfontosabb.

Hadd legyen gyerek!

Ha észrevesszük, hogy a gyerekünk valamiben kiemelkedő, máris számtalan kérdés merül fel bennünk. Hogyan segítsük a fejlődését? Négyévesen vigyük-e zeneiskolába, keressünk-e neki sakkedzőt? Engedjük balettre, korcsolyázni, néptáncra az alig óvodást, ha bejelenti, hogy menni akar? Próbáljuk vagy ne próbáljuk visszafogni, ha háromévesen már minden betűt felismer? Varga Diána azt tanácsolja, hogy mindenben addig támogassuk, amíg az örömöt látjuk az arcán. Hiszen nem az lesz sikeres felnőtt, aki kisgyerekkorában már felnőtt módon hajtott és teljesített, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett. Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól. Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

* * *

Hogyan deríthető ki a tehetség?

• Hagyjuk a gyereket, hadd merüljön el abban, amit jól csinál és szeret, mi pedig fogadjuk el, hogy nem mindenben egyformák a képességei.

• Teremtsünk lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát különféle sportokban és művészeti ágakban. Engedjük, hogy szabadon válasszon az alternatívák közül, és ő döntse el, mivel szeretne foglalkozni.

• Beszélgessünk el a tanárával, edzőjével, kérdezzük meg, milyen tevékenység közben látja rajta a legnagyobb lelkesedést és örömöt. Ha a szakemberek szerint nemcsak lelkes, de ügyes is, tudakoljuk meg, hogyan tudnánk tovább támogatni abban, hogy még jobb lehessen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.