Izzadás, a beépített klíma

Bosszantó és áldásos hatások

/ 2017.06.28., szerda 18:04 /

Gyakran kellemetlenséget okoz és harcolunk ellene, alkalmanként viszont mi idézzük elő. De miért is izzadunk, mi a szerepe és hogyan működik?

Az izzadás a testünk beépített légkondicionáló funkciója. Amikor a szervezetünk túlmelegedést érzékel, az akaratunktól független vegetatív idegrendszerünk mozgósítja a verejtékmirigyeket, hiszen a bőrünk a legnagyobb felületű szervünk, így az izzadás a leggyorsabb módja a lehűlésnek.

KÉTFÉLE MIRIGY

Átlagosan 2-4 millió verejtékmirigy van a bőrünkben, legsűrűbben a talp, a tenyér és a hónalj területén, ezért izzadunk ott a legjobban. Bár a nőknek átlagosan több verejtékmirigyük van, a férfiaké jóval aktívabb és több verejtéket termel.

A verejtékmirigyek közül az egész testünket lefedő ekkrin mirigyek a születésünktől aktívak és a hűtés oroszlánrészét végzik. Az általuk termelt izzadság 99 százaléka víz, 1 százaléka só, így teljesen szagtalan. Az apokrin mirigyek a hónalj, a nemi szervek, a mell környékén, a tenyéren és a talpon találhatók, és pubertáskorban válnak aktívvá. Kevesebb izzadságot termelnek, így alig járulnak hozzá a szervezet hűtéséhez. Viszont a verejték kémiai összetétele más, a vízen és a són kívül lipidekben és proteinben gazdag. Miután ez az egyébként szagtalan verejték keveredik a sötét, levegőtől elzárt hónalj bőrén lévő baktériumokkal és az izzadásgátlókban lévő kemikáliákkal, kölcsönhatásba lépnek egymással, majd lebomlanak, viszont elillanni már nem tudnak. Így alakul ki a nem kívánt testszag és a felsők hónaljrészén látható sárga folt.

Az apokrin mirigyek leginkább felkavaró érzelmek – izgalom, düh, félelem, stressz – hatására lépnek működésbe. Az élmény több adrenalin termelésére aktivizálja a szimpatikus idegrendszert, így izzadásra buzdítva azt. Főleg a tenyér és a hónalj területe érintett, nem véletlen, hogy stresszes helyzetekben törölgetjük a nedves tenyerünket és legyezzük a blúzunkat. Segít, ha ezekre a helyzetekre lélekben felkészülünk, s ha már benne vagyunk, nem hergeljük magunkat jobban, pláne nem idegeskedünk azon, hogy leizzadtunk. Ha hajlamosak vagyunk izgulni, érdemes állásinterjúra, randevúra, nyilvános szereplésre fehér, fekete vagy natúr színű, természetes anyagból készült öltözékben menni, amin nem látszik az izzadság.

IZZASZTÓ ÉTELEK

Minden olyan étel és ital izzaszt, amelynek a megemésztéséhez a szervezetünknek komolyabb energiát kell mozgósítania. Ez a folyamat ugyanis hőt termel, amit izzadással hűtünk. Ilyenek a tápanyagban szegény, a gyomornak mégis megterhelő, feldolgozott, cukros, zsíros ételek. A csípős, erős fogások érdekessége, hogy a bennük lévő kapszaicin vegyület a nyálkahártya hőérzékelő receptorait ingerli, s az égő érzés miatt a szervezetünk úgy veszi, mintha hőség lenne, így azonnal izzadással hűt. A koffein- és alkoholtartalmú italok is izzasztanak – akárcsak a nikotin –, mert megemelik a pulzusszámot, amitől kimelegedünk, így újfent izzadunk. Az izzadság szagát az elfogyasztott ételek is befolyásolják, a hagyma- és káposztafélék, a pikáns sajtok és az olajban sült ételek vezetik a szagos listát.

MÉREGTELENÍTŐ HATÁS

Néha mindent megteszünk, hogy minél többet izzadjunk. A sportolás és a szaunázás is megemeli a testünk hőmérsékletét, amitől beindul a hűtő izzadás, közben pedig jelentős mennyiségű folyadékot veszítünk.

Az izzadás pozitív velejárója, hogy a májon és a vesén kívül a bőrön keresztül is képesek vagyunk megszabadulni a méreganyagoktól. Különösen az infraszauna segít ebben, mert a finn szaunánál alacsonyabb hőmérséklete jóval mélyebbre hatol a szövetekben, így belülről melegíti fel a testünket, hatásosabbá téve az izzadást és a méregtelenítést, ráadásul a használatával hatszor több méreganyag távozhat. A verejték után különböző sófélék maradnak a bőrünkön, ezért érezzük sósnak az izzadságot, és ezért csípi a szemünket, ha belecsorog.

Fontos, hogy testmozgás vagy szaunázás után pótoljuk a folyadékveszteséget, vízzel, sportitallal vagy zöldséglével, hogy ne száradjunk ki, akárcsak az elvesztett elektrolitokat, mert hiányukban izomgörcs, fejfájás, keringési probléma és zsibbadás is jelentkezhet. Szappanos vízzel mossuk le a bőrünk felszínén lévő méreganyagokat, különben újra felszívódnak.

AMI SOK, AZ SOK

Ha sem fizikai, sem érzelmi igénybevétel nem ért minket, mégis gyakran kontrollálhatatlanul izzadunk, túlzott izzadásról, hiperhidrózisról lehet szó. Az ekkrin mirigyek túlbuzgóságát okozhatja például hormonváltozás menopauza és terhesség alatt, de túlműködő pajzsmirigy, idegi kimerültség, cukorbetegség, szívproblémák, túlsúly, légzési panaszok, gyógyszerek vagy egyéb betegségek is kiválthatják. Ha bármi szokatlan változást érzékelünk abban, ahogyan izzadunk, konzultáljunk a háziorvosunkkal.

* * *

Hogyan hat a dezodor?

A dezodorok többségében lévő kémiai anyagok elpusztítják a hónaljban lévő baktériumokat, vagy megakadályozzák, hogy a verejtékkel keveredve kellemetlen szagot eredményezzenek. Több termékben fertőtlenítő hatású triklozán is van, így a baktériumoknak esélyük sincs a túlélésre. A golyós dezodorok alumíniumsót tartalmaznak, amely eltömíti a verejtékmirigyet, így előzve meg az izzadást. Ma már bőségesen kaphatók mindenmentes, natúr készítmények is, amik sikerrel védenek meg az izzadás kellemetlen tüneteitől, érdemes körülnézni.

Érdekesség

Párás időben kevésbé hűt az izzadás, mert a levegő telített, így a bőrünkről elillanó verejtéket kevésbé vagy egyáltalán nem tudja felvenni. Ilyenkor szoktuk fojtogatónak érezni a meleget.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.