Izzadás, a beépített klíma

Bosszantó és áldásos hatások

/ 2017.06.28., szerda 18:04 /

Gyakran kellemetlenséget okoz és harcolunk ellene, alkalmanként viszont mi idézzük elő. De miért is izzadunk, mi a szerepe és hogyan működik?

Az izzadás a testünk beépített légkondicionáló funkciója. Amikor a szervezetünk túlmelegedést érzékel, az akaratunktól független vegetatív idegrendszerünk mozgósítja a verejtékmirigyeket, hiszen a bőrünk a legnagyobb felületű szervünk, így az izzadás a leggyorsabb módja a lehűlésnek.

KÉTFÉLE MIRIGY

Átlagosan 2-4 millió verejtékmirigy van a bőrünkben, legsűrűbben a talp, a tenyér és a hónalj területén, ezért izzadunk ott a legjobban. Bár a nőknek átlagosan több verejtékmirigyük van, a férfiaké jóval aktívabb és több verejtéket termel.

A verejtékmirigyek közül az egész testünket lefedő ekkrin mirigyek a születésünktől aktívak és a hűtés oroszlánrészét végzik. Az általuk termelt izzadság 99 százaléka víz, 1 százaléka só, így teljesen szagtalan. Az apokrin mirigyek a hónalj, a nemi szervek, a mell környékén, a tenyéren és a talpon találhatók, és pubertáskorban válnak aktívvá. Kevesebb izzadságot termelnek, így alig járulnak hozzá a szervezet hűtéséhez. Viszont a verejték kémiai összetétele más, a vízen és a són kívül lipidekben és proteinben gazdag. Miután ez az egyébként szagtalan verejték keveredik a sötét, levegőtől elzárt hónalj bőrén lévő baktériumokkal és az izzadásgátlókban lévő kemikáliákkal, kölcsönhatásba lépnek egymással, majd lebomlanak, viszont elillanni már nem tudnak. Így alakul ki a nem kívánt testszag és a felsők hónaljrészén látható sárga folt.

Az apokrin mirigyek leginkább felkavaró érzelmek – izgalom, düh, félelem, stressz – hatására lépnek működésbe. Az élmény több adrenalin termelésére aktivizálja a szimpatikus idegrendszert, így izzadásra buzdítva azt. Főleg a tenyér és a hónalj területe érintett, nem véletlen, hogy stresszes helyzetekben törölgetjük a nedves tenyerünket és legyezzük a blúzunkat. Segít, ha ezekre a helyzetekre lélekben felkészülünk, s ha már benne vagyunk, nem hergeljük magunkat jobban, pláne nem idegeskedünk azon, hogy leizzadtunk. Ha hajlamosak vagyunk izgulni, érdemes állásinterjúra, randevúra, nyilvános szereplésre fehér, fekete vagy natúr színű, természetes anyagból készült öltözékben menni, amin nem látszik az izzadság.

IZZASZTÓ ÉTELEK

Minden olyan étel és ital izzaszt, amelynek a megemésztéséhez a szervezetünknek komolyabb energiát kell mozgósítania. Ez a folyamat ugyanis hőt termel, amit izzadással hűtünk. Ilyenek a tápanyagban szegény, a gyomornak mégis megterhelő, feldolgozott, cukros, zsíros ételek. A csípős, erős fogások érdekessége, hogy a bennük lévő kapszaicin vegyület a nyálkahártya hőérzékelő receptorait ingerli, s az égő érzés miatt a szervezetünk úgy veszi, mintha hőség lenne, így azonnal izzadással hűt. A koffein- és alkoholtartalmú italok is izzasztanak – akárcsak a nikotin –, mert megemelik a pulzusszámot, amitől kimelegedünk, így újfent izzadunk. Az izzadság szagát az elfogyasztott ételek is befolyásolják, a hagyma- és káposztafélék, a pikáns sajtok és az olajban sült ételek vezetik a szagos listát.

MÉREGTELENÍTŐ HATÁS

Néha mindent megteszünk, hogy minél többet izzadjunk. A sportolás és a szaunázás is megemeli a testünk hőmérsékletét, amitől beindul a hűtő izzadás, közben pedig jelentős mennyiségű folyadékot veszítünk.

Az izzadás pozitív velejárója, hogy a májon és a vesén kívül a bőrön keresztül is képesek vagyunk megszabadulni a méreganyagoktól. Különösen az infraszauna segít ebben, mert a finn szaunánál alacsonyabb hőmérséklete jóval mélyebbre hatol a szövetekben, így belülről melegíti fel a testünket, hatásosabbá téve az izzadást és a méregtelenítést, ráadásul a használatával hatszor több méreganyag távozhat. A verejték után különböző sófélék maradnak a bőrünkön, ezért érezzük sósnak az izzadságot, és ezért csípi a szemünket, ha belecsorog.

Fontos, hogy testmozgás vagy szaunázás után pótoljuk a folyadékveszteséget, vízzel, sportitallal vagy zöldséglével, hogy ne száradjunk ki, akárcsak az elvesztett elektrolitokat, mert hiányukban izomgörcs, fejfájás, keringési probléma és zsibbadás is jelentkezhet. Szappanos vízzel mossuk le a bőrünk felszínén lévő méreganyagokat, különben újra felszívódnak.

AMI SOK, AZ SOK

Ha sem fizikai, sem érzelmi igénybevétel nem ért minket, mégis gyakran kontrollálhatatlanul izzadunk, túlzott izzadásról, hiperhidrózisról lehet szó. Az ekkrin mirigyek túlbuzgóságát okozhatja például hormonváltozás menopauza és terhesség alatt, de túlműködő pajzsmirigy, idegi kimerültség, cukorbetegség, szívproblémák, túlsúly, légzési panaszok, gyógyszerek vagy egyéb betegségek is kiválthatják. Ha bármi szokatlan változást érzékelünk abban, ahogyan izzadunk, konzultáljunk a háziorvosunkkal.

* * *

Hogyan hat a dezodor?

A dezodorok többségében lévő kémiai anyagok elpusztítják a hónaljban lévő baktériumokat, vagy megakadályozzák, hogy a verejtékkel keveredve kellemetlen szagot eredményezzenek. Több termékben fertőtlenítő hatású triklozán is van, így a baktériumoknak esélyük sincs a túlélésre. A golyós dezodorok alumíniumsót tartalmaznak, amely eltömíti a verejtékmirigyet, így előzve meg az izzadást. Ma már bőségesen kaphatók mindenmentes, natúr készítmények is, amik sikerrel védenek meg az izzadás kellemetlen tüneteitől, érdemes körülnézni.

Érdekesség

Párás időben kevésbé hűt az izzadás, mert a levegő telített, így a bőrünkről elillanó verejtéket kevésbé vagy egyáltalán nem tudja felvenni. Ilyenkor szoktuk fojtogatónak érezni a meleget.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.