valasz.hu/esszencia/julius-124467

http://valasz.hu/esszencia/julius-124467

Izzadás, a beépített klíma

Bosszantó és áldásos hatások

/ 2017.06.28., szerda 18:04 /

Gyakran kellemetlenséget okoz és harcolunk ellene, alkalmanként viszont mi idézzük elő. De miért is izzadunk, mi a szerepe és hogyan működik?

Az izzadás a testünk beépített légkondicionáló funkciója. Amikor a szervezetünk túlmelegedést érzékel, az akaratunktól független vegetatív idegrendszerünk mozgósítja a verejtékmirigyeket, hiszen a bőrünk a legnagyobb felületű szervünk, így az izzadás a leggyorsabb módja a lehűlésnek.

KÉTFÉLE MIRIGY

Átlagosan 2-4 millió verejtékmirigy van a bőrünkben, legsűrűbben a talp, a tenyér és a hónalj területén, ezért izzadunk ott a legjobban. Bár a nőknek átlagosan több verejtékmirigyük van, a férfiaké jóval aktívabb és több verejtéket termel.

A verejtékmirigyek közül az egész testünket lefedő ekkrin mirigyek a születésünktől aktívak és a hűtés oroszlánrészét végzik. Az általuk termelt izzadság 99 százaléka víz, 1 százaléka só, így teljesen szagtalan. Az apokrin mirigyek a hónalj, a nemi szervek, a mell környékén, a tenyéren és a talpon találhatók, és pubertáskorban válnak aktívvá. Kevesebb izzadságot termelnek, így alig járulnak hozzá a szervezet hűtéséhez. Viszont a verejték kémiai összetétele más, a vízen és a són kívül lipidekben és proteinben gazdag. Miután ez az egyébként szagtalan verejték keveredik a sötét, levegőtől elzárt hónalj bőrén lévő baktériumokkal és az izzadásgátlókban lévő kemikáliákkal, kölcsönhatásba lépnek egymással, majd lebomlanak, viszont elillanni már nem tudnak. Így alakul ki a nem kívánt testszag és a felsők hónaljrészén látható sárga folt.

Az apokrin mirigyek leginkább felkavaró érzelmek – izgalom, düh, félelem, stressz – hatására lépnek működésbe. Az élmény több adrenalin termelésére aktivizálja a szimpatikus idegrendszert, így izzadásra buzdítva azt. Főleg a tenyér és a hónalj területe érintett, nem véletlen, hogy stresszes helyzetekben törölgetjük a nedves tenyerünket és legyezzük a blúzunkat. Segít, ha ezekre a helyzetekre lélekben felkészülünk, s ha már benne vagyunk, nem hergeljük magunkat jobban, pláne nem idegeskedünk azon, hogy leizzadtunk. Ha hajlamosak vagyunk izgulni, érdemes állásinterjúra, randevúra, nyilvános szereplésre fehér, fekete vagy natúr színű, természetes anyagból készült öltözékben menni, amin nem látszik az izzadság.

IZZASZTÓ ÉTELEK

Minden olyan étel és ital izzaszt, amelynek a megemésztéséhez a szervezetünknek komolyabb energiát kell mozgósítania. Ez a folyamat ugyanis hőt termel, amit izzadással hűtünk. Ilyenek a tápanyagban szegény, a gyomornak mégis megterhelő, feldolgozott, cukros, zsíros ételek. A csípős, erős fogások érdekessége, hogy a bennük lévő kapszaicin vegyület a nyálkahártya hőérzékelő receptorait ingerli, s az égő érzés miatt a szervezetünk úgy veszi, mintha hőség lenne, így azonnal izzadással hűt. A koffein- és alkoholtartalmú italok is izzasztanak – akárcsak a nikotin –, mert megemelik a pulzusszámot, amitől kimelegedünk, így újfent izzadunk. Az izzadság szagát az elfogyasztott ételek is befolyásolják, a hagyma- és káposztafélék, a pikáns sajtok és az olajban sült ételek vezetik a szagos listát.

MÉREGTELENÍTŐ HATÁS

Néha mindent megteszünk, hogy minél többet izzadjunk. A sportolás és a szaunázás is megemeli a testünk hőmérsékletét, amitől beindul a hűtő izzadás, közben pedig jelentős mennyiségű folyadékot veszítünk.

Az izzadás pozitív velejárója, hogy a májon és a vesén kívül a bőrön keresztül is képesek vagyunk megszabadulni a méreganyagoktól. Különösen az infraszauna segít ebben, mert a finn szaunánál alacsonyabb hőmérséklete jóval mélyebbre hatol a szövetekben, így belülről melegíti fel a testünket, hatásosabbá téve az izzadást és a méregtelenítést, ráadásul a használatával hatszor több méreganyag távozhat. A verejték után különböző sófélék maradnak a bőrünkön, ezért érezzük sósnak az izzadságot, és ezért csípi a szemünket, ha belecsorog.

Fontos, hogy testmozgás vagy szaunázás után pótoljuk a folyadékveszteséget, vízzel, sportitallal vagy zöldséglével, hogy ne száradjunk ki, akárcsak az elvesztett elektrolitokat, mert hiányukban izomgörcs, fejfájás, keringési probléma és zsibbadás is jelentkezhet. Szappanos vízzel mossuk le a bőrünk felszínén lévő méreganyagokat, különben újra felszívódnak.

AMI SOK, AZ SOK

Ha sem fizikai, sem érzelmi igénybevétel nem ért minket, mégis gyakran kontrollálhatatlanul izzadunk, túlzott izzadásról, hiperhidrózisról lehet szó. Az ekkrin mirigyek túlbuzgóságát okozhatja például hormonváltozás menopauza és terhesség alatt, de túlműködő pajzsmirigy, idegi kimerültség, cukorbetegség, szívproblémák, túlsúly, légzési panaszok, gyógyszerek vagy egyéb betegségek is kiválthatják. Ha bármi szokatlan változást érzékelünk abban, ahogyan izzadunk, konzultáljunk a háziorvosunkkal.

* * *

Hogyan hat a dezodor?

A dezodorok többségében lévő kémiai anyagok elpusztítják a hónaljban lévő baktériumokat, vagy megakadályozzák, hogy a verejtékkel keveredve kellemetlen szagot eredményezzenek. Több termékben fertőtlenítő hatású triklozán is van, így a baktériumoknak esélyük sincs a túlélésre. A golyós dezodorok alumíniumsót tartalmaznak, amely eltömíti a verejtékmirigyet, így előzve meg az izzadást. Ma már bőségesen kaphatók mindenmentes, natúr készítmények is, amik sikerrel védenek meg az izzadás kellemetlen tüneteitől, érdemes körülnézni.

Érdekesség

Párás időben kevésbé hűt az izzadás, mert a levegő telített, így a bőrünkről elillanó verejtéket kevésbé vagy egyáltalán nem tudja felvenni. Ilyenkor szoktuk fojtogatónak érezni a meleget.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.