Január

/ 2016.12.22., csütörtök 15:23 /

Íze: méz

Télen sokkal több mézet használunk, mint más hónapokban. Bár ásványianyag-tartalmát meghatározza, hogy milyen növényről gyűjtötték a méhek, az összes fajtában rengeteg C-vitamin, vas és kalcium van. Kiváló energiaforrás. Nem romlandó, mivel nagyon alacsony a folyadék- és magas a savtartama. Ezért viszont nem tanácsos éhgyomorra fogyasztani, egyébként jól emészthető. A cukrosodása természetes folyamat. Ilyenkor az üveget állítsuk meleg vízbe, és kevergessük, hogy a kristályok feloldódjanak. Sose hevítsük 70 °C fölé, mert megkeseredik. Egy az egyben helyettesíthetjük vele a cukrot a receptekben, viszont a folyadék mennyiségét az ötödével csökkentenünk kell.

Illata: fűszerkeverék

A forralt bor, a mézeskalács, a szegfűszeggel tűzdelt narancs, a megpucolt mandarin illata a télre, az ünnepre emlékeztet. Ezt a jó érzetet bármikor elővarázsolhatjuk, ha üvegbe zárjuk az illatot, majd széthintjük az otthonunkban. Egy fújós fejű üvegcsébe öntsünk 75 ml tiszta alkoholt vagy vodkát, adjunk hozzá 20-30 csepp illóolajat és kevés (desztillált) vizet hígítás gyanánt, rázzuk fel, és készen is vagyunk.

Gyógynövénye: fürtös menta

Az ünnepi finom falatok végtelen sora megterheli az emésztésünket, s az ezzel járó panaszokra tökéletes a vadon termő fürtös menta. Az emésztés javítására étkezés után 15 perccel kell inni egy csésze langyos főzetet, gyomorgörcsre pedig alkalmanként egyet.

Extra Tipp! Megfázás esetén használhatjuk inhalálásra, szánkózás, korcsolyázás után pedig a zúzódások borogatására.  - Györgytea, 50 g – 600 Ft

Vitaminja: D-vitamin

Napfény hatására a szervezet számára elegendő D-vitamin termelődik a bőrben, ám a borús téli hónapokban gondoskodnunk kell a pótlásról. Ezt megtehetjük táplálékkiegészítőkkel, valamint megfelelő étrenddel: zsíros húsú halak (lazac, makréla, tonhal), halolaj, tejtermékek, tojás. Ez a nélkülözhetetlen vitamin fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, és a csontok egészségéért felel.

Szakácskönyve: Kereki Noémi: Tésztaműhely

Mi lenne, ha megtanulnánk 40-féle tésztát otthon elkészíteni? Ezzel a könyvvel menni fog! Apró durumtészták, tojásos metéltek, töltött tészták, gnocchik, gombócok és klasszikus magyar tészták formálódnak a kezünk alatt.. A fázisfotókkal, mesés háttértörténetekkel, isteni receptekkel tarkított szakácskönyvből elsajátíthatjuk a tésztázás csínját-bínját. Csipet Kiadó – 5500 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ön túl sokat nyomtat!

Kapott ön már e-mailt arról, hogy az elmúlt hónapban hány oldalt nyomtatott és fénymásolt céges nyomtatóján? Ha igen, akkor munkahelye a legelőremutatóbban gondolkozó vállalatok között van Magyarországon.

László Zsolt: „Nekünk ki kell pusztulnunk”

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. A Radnóti Színház színészétől megkérdeztük azt is, dolgozna-e Vidnyánszky Attilával. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Merkel bukik vagy Erdoğan? – ez itt a kérdés

Kétséges Recep Tayyip Erdoğan többsége a hatalmát bebetonozó népszavazáson, emiatt fontos neki a nyugati törökség szavazata. A török politikusok kiutasítása miatti bosszúként havi 15 ezer migráns zúdulhat Európára. De kinek a karrierjébe kerül mindez: Merkelébe vagy Erdoğanéba? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.