Július

/ 2017.06.28., szerda 18:11 /

Könyve: Török András: Budapest könyv

A már sok kiadást megért, egészen kivételes mű egyszerre útikalauz és ismeretterjesztő írás, az idegenvezető-képzések kötelező olvasmánya. Részletesen bemutatja a fő látványosságokat, a félreeső szobrokat, tereket, kerteket, a háttértörténeteket, az utcanevek mögött álló embereket, sőt izgalmas útvonalakat is ajánl a barangoláshoz. Legyünk turisták Budapesten, fedezzük fel a várost teljesen új szemmel, mert ahogy a szerző írja: „számtalan öröm vár ránk szemmagasság felett”.

Filmje: X+Y

Egy tehetséges autista fiú története, aki apja halála után nehezen boldogul a társas kapcsolatokban, ám annál inkább a matematika világában. Vezető tanárával a cambridge-i Nemzetközi Matematika Diákolimpiára készülnek, ami kimozdítja a komfortzónájából, próbára teszi az anyjával való kapcsolatát, miközben megérinti a számára ismeretlen érzés, a szerelem is. A film az elfogadásról, a türelemről, a második esélyről és a zsenialitásról szól.

Weboldala: Kutyabarát.hu

Nyáron mindenki szeret kimozdulni, nincs ez másként a kutyatulajdonosokkal sem, sőt. Mégis könnyű akadályokba ütközni, ha kávéznánk, ebédelnénk, szállást foglalnánk vagy akár egy délutáni úszásra magunkkal vinnénk a kedvencünket. Nem ér minket kellemetlen meglepetés, elutasítás, ha már indulás előtt feltérképezzük, hogy a kutyánkat hol fogadják örömmel.

www.kutyabarat.hu

Programja: 49. Kékszalag Nagydíj

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyét július 6–8-án rendezik meg. Mindig a holdtöltéhez (idén július 9.) legközelebbi csütörtökön, reggel 9 órakor rajtolnak a hajók Balatonfüred kikötőjéből, és az óramutató járásával megegyező irányban megkerülve a Balatont, ott is érnek célba. A partról, kilátókból nézve nagyszerű látvány a verseny, érdemes akár egy balatoni hosszú hétvégét is a Kékszalag futamára időzíteni.

www.kekszalag.hu

Sportja: Budapest Sup

A nyár egyik legkülönlegesebb eseményén, amelyet július 8-án rendeznek meg, olyan szemszögből láthatjuk a fővárost, mint még soha. Supon, vagyis egy speciális szörfdeszkán állva, két óra alatt csoportosan leevezhetünk a Római-parttól egészen a Kopaszi-gátig a Dunán, a város legszebb látványosságai előtt elhaladva. A részvétel nem kíván kiemelkedő erőnlétet, néhány perc alatt elsajátíthatók a tennivalók, viszont jól fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet.

www.kiteline.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.