Július

/ 2017.06.28., szerda 18:11 /

Könyve: Török András: Budapest könyv

A már sok kiadást megért, egészen kivételes mű egyszerre útikalauz és ismeretterjesztő írás, az idegenvezető-képzések kötelező olvasmánya. Részletesen bemutatja a fő látványosságokat, a félreeső szobrokat, tereket, kerteket, a háttértörténeteket, az utcanevek mögött álló embereket, sőt izgalmas útvonalakat is ajánl a barangoláshoz. Legyünk turisták Budapesten, fedezzük fel a várost teljesen új szemmel, mert ahogy a szerző írja: „számtalan öröm vár ránk szemmagasság felett”.

Filmje: X+Y

Egy tehetséges autista fiú története, aki apja halála után nehezen boldogul a társas kapcsolatokban, ám annál inkább a matematika világában. Vezető tanárával a cambridge-i Nemzetközi Matematika Diákolimpiára készülnek, ami kimozdítja a komfortzónájából, próbára teszi az anyjával való kapcsolatát, miközben megérinti a számára ismeretlen érzés, a szerelem is. A film az elfogadásról, a türelemről, a második esélyről és a zsenialitásról szól.

Weboldala: Kutyabarát.hu

Nyáron mindenki szeret kimozdulni, nincs ez másként a kutyatulajdonosokkal sem, sőt. Mégis könnyű akadályokba ütközni, ha kávéznánk, ebédelnénk, szállást foglalnánk vagy akár egy délutáni úszásra magunkkal vinnénk a kedvencünket. Nem ér minket kellemetlen meglepetés, elutasítás, ha már indulás előtt feltérképezzük, hogy a kutyánkat hol fogadják örömmel.

www.kutyabarat.hu

Programja: 49. Kékszalag Nagydíj

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyét július 6–8-án rendezik meg. Mindig a holdtöltéhez (idén július 9.) legközelebbi csütörtökön, reggel 9 órakor rajtolnak a hajók Balatonfüred kikötőjéből, és az óramutató járásával megegyező irányban megkerülve a Balatont, ott is érnek célba. A partról, kilátókból nézve nagyszerű látvány a verseny, érdemes akár egy balatoni hosszú hétvégét is a Kékszalag futamára időzíteni.

www.kekszalag.hu

Sportja: Budapest Sup

A nyár egyik legkülönlegesebb eseményén, amelyet július 8-án rendeznek meg, olyan szemszögből láthatjuk a fővárost, mint még soha. Supon, vagyis egy speciális szörfdeszkán állva, két óra alatt csoportosan leevezhetünk a Római-parttól egészen a Kopaszi-gátig a Dunán, a város legszebb látványosságai előtt elhaladva. A részvétel nem kíván kiemelkedő erőnlétet, néhány perc alatt elsajátíthatók a tennivalók, viszont jól fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet.

www.kiteline.hu

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.