valasz.hu/esszencia/mutasd-a-ruhatarad-megmondom-ki-vagy-126058

http://valasz.hu/esszencia/mutasd-a-ruhatarad-megmondom-ki-vagy-126058

Kekszmindentudó

Roppant jó tea mellé

/ 2017.01.26., csütörtök 16:19 /

Kekszet készíteni jó. Néhány hozzávalóból gyorsan elkészül, sokáig eláll, és éppen egy falatnyi finomság tea vagy kávé mellé. Néhány tudnivaló, tipp és érdekesség, hogy még ízletesebb legyen.

Vaj

Az egyik legnépszerűbb, egyben a legdrágább és a legkényesebb zsiradékfajta: a hűtőből kivéve kőkemény, aztán hirtelen túl puha. Szobahőmérsékleten a legkönnyebb habosítani. Ha túl kemény, nem lehet vele dolgozni, viszont megolvasztani sem jó ötlet, mert úgy több lisztet vesz fel a tészta, amitől tömörebb lesz a kész keksz. Ha elfelejtettük időben kivenni a hűtőből, forró vízzel öblítsünk ki egy nagyobb bögrét, majd borítsuk a vajkockára, hogy a melegben megpuhuljon.

Ha aprított vagy darált magvakkal akarjuk dúsítani a tésztát, csökkentsük a vaj mennyiségét, mert ezek önmagukban is nagyon olajosak.

Mivel az aromák molekulái zsírban oldódnak, ezért az ízesítőket – reszelt citromhéj, vanília, fűszerek – a vajjal dolgozzuk össze, és ne a száraz hozzávalókhoz adjuk, így sokkal intenzívebben fogjuk érezni az ízüket.

Cukor

A cukrokat először a vajjal habosítsuk, hogy a szemcséknek legyen idejük feloldódni. Mivel a porcukor gyorsabban oldódik, mint a kristálycukor, ezért nem mindegy, melyiket használjuk. Ha vékony, omlós kekszet szeretnénk készíteni, válasszunk kristálycukrot, és habosítsuk a vajjal egészen világosra, ha viszont olyat sütnénk, amelyik megtartja az alakját és tömörebb, akkor porcukrot, s éppen csak krémesre dolgozzuk össze a vajjal. Minél szemcsésebb a cukor, annál jobban habosítja a vajat, és minél több a cukor a receptben, annál hajlamosabb a keksz sülés közben elterülni, hiszen a kiolvadó cukor később köt meg a melegben, viszont miután kihűlt, ropogósabbá teszi a tésztát. Ha puha kekszet szerettünk volna készíteni, mégis kőkemény lett órákon belül, legközelebb a cukor tizedét mézzel helyettesítsük, mert az meggátolja az újrakristályosodását. A barna cukor plusz karamellízt ad.

És a többi

Fontos, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek. Hiszen ha a krémesre kevert cukros vajba beleütjük a hűtőhideg tojást, azonnal darabosra dermed, ami nem jó. Ezért vegyük ki időben a tojást is, ha pedig elfelejtenénk, megmenthetjük a helyzetet, ha néhány percre langyos vízbe állítjuk.

A száraz hozzávalókat – sót, sütőport, szódabikarbónát – mindig vegyítsük össze a liszttel, nehogy összecsomósodjanak a masszában. A csipet sót sose hagyjuk ki a receptből, mert különös módon édesebbnek érezzük tőle a kész kekszet. Akkor tegyünk késhegynyi szódabikarbónát a tésztába, ha szeretjük az elterülő, ropogós és pirult kekszeket. Akkor is érdemes, ha csokoládés kekszet készítünk, mert selymesíti a kesernyés ízt, és mélyebb, bordós színt ad.

És ha már csokoládé… A vaníliától még csokisabbnak érezzük a csokis kekszet, ezért mindig keverjünk egy keveset a tésztába.

Ha aszalványokkal dúsítjuk a kekszet, érdemes a cukor mennyiségét csökkenteni, mert önmagukban is nagyon édesek.

Formázás

Többféle módon formázhatjuk a masszát: hengerré sodorva celofánba csomagoljuk, majd hűtés után szeleteljük; keksznyomót használunk; sodrófával kinyújtjuk, majd formákkal kiszúrjuk; egyenesen a sütőpapírra kanalazzuk vagy gombócokat görgetünk.

Minél egyneműbb a tészta, annál alkalmasabb szeletelésre és kinyomásra. Ha aszalványokkal, magvakkal, csokoládéval gazdagítjuk, a darabok miatt nehéz szépen vágni, nyomni vagy kinyújtani, könnyen töredezik.

Sütés

Hogy ne terüljenek el nagyon a kekszek, fontos, hogy a tészta és a tepsi, amire pakoljuk, hűvös legyen. Ha pedig több részletben sütünk, és meleg a konyha, érdemes a már megformázott kekszeket a tepsin sütésig a hűtőbe tenni. Sokkal szebb marad az alakjuk.

Mindig a receptben előírt hőmérsékletű legyen a sütő, hiszen a meleg hatására azonnal elkezd olvadni a vaj és a cukor. A nem kellően meleg sütőben ez a folyamat elnyúlik, a kekszek ellaposodnak, és nem azt az eredményt kapjuk, amit várunk. Miután kivettük, számítsunk arra, hogy a forró tepsin még tovább sül a tészta.

* * *

Hogyan készítsünk otthon…

…barna cukrot? Robotgépben alaposan keverjünk össze 250 g kristálycukrot 1 púpos evőkanál melasszal.

…vaníliakivonatot? 3-4 kikapart vaníliarudat vágjunk kisebb darabokra, tegyük egy jól záródó üvegbe, és öntsünk rá 1 dl vodkát. Hagyjuk két hétig ázni, néha rázogassuk meg, és kész is a házi kivonat. 1-1? teáskanál kivonat felel meg 1 vaníliarúd ízének.

…vaníliás cukrot? Egy befőttesüvegbe tegyünk kristálycukrot, és dugjuk bele a kikapart vaníliarudakat. A cukor hamar átveszi a vaníliaillatot.

* * *

Kakaós tekercs

Hozzávalók: 200 g vaj, 100 g porcukor, 1 csomag (7 g) vaníliás cukor vagy 1 és fél tk. vaníliakivonat, 1 kisebb tojás, 300 g liszt, csipet só, 20 g kakaópor

Keverjük éppen csak krémesre a vajat a cukrokkal. Üssük bele a tojást, és dolgozzuk egyneművé. A lisztet és a sót vegyítsük össze, majd több részletben dolgozzuk bele a vajas keverékbe. Tegyük gyúródeszkára, osszuk ketté, adjuk az egyikhez a kakaóport, és addig gyúrjuk, amíg egyenletesen barna lesz. Mindkét tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.

Lisztezett felületen nyújtsunk belőlük 2 mm vastag, egyforma téglalapot. A kakaósra fektessük rá a vaníliásat, és szorosan tekerjük fel, mint a bejglit. Hagyjuk a rudat 1 órát hűlni. Éles késsel vágjuk 3-4 mm vastag korongokra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsikre. Süssük 8-10 percig 180 C-ra előmelegített (légkeveréses) sütőben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.