Megeszlek reggelire

Induljon jól a nap!

/ 2017.02.22., szerda 18:02 /

A statisztika szerint napi 99 percet szánunk étkezésre, ebből 20 jut a reggelire. Már akinek. Otthon reggelizünk, a munkahelyünkön, út közben vagy sehogy? Hideget vagy meleget? Édeset vagy sósat? Mindannyian másként.

A dietetikusok szerint kötelező a reggeli. Beindítja az anyagcserét, és üzemanyag a szervezetnek. Feltétlenül együnk fehérjét (tojást, húsfélét vagy tejterméket), gyümölcsöt és zöldséget, valamint szénhidrátot (lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut) is, igyunk bőven folyadékot, és ne cukrozzunk külön semmit.

Jó tanács ide vagy oda, minden harmadik felnőtt reggelizés nélkül kezdi a napot. Az otthon, útközben és munkahelyen reggelizők leggyakrabban szendvicset, péksüteményt, pirítóst esznek, teát, kávét vagy gyümölcslevet isznak, de az ízesített joghurtok, pudingok és gabonapelyhek is népszerűek, főleg a kisgyerekes családokban. Még mindig inkább finomított lisztből készülő pékárut eszünk, csak minden tizenegyedik felnőtt, főleg nők választanak teljes kiőrlésűt vagy nem búzalisztből sütöttet. Hétvégén szívesen reggelizünk tojást vagy más meleg ételt, és akkor szánunk több időt az evésre.

Több kávé, mint tea

Aki otthon vagy a munkahelyén issza a reggeli kávéját, főleg eszpresszót iszik. Nem úgy, ha házon kívül kávézunk először, akkor ugyanis szívesen rendelünk olyan kávékülönlegességet, amit otthon nem innánk vagy nem tudnánk elkészíteni. Egy sűrű kapucsínó, egy háromrétegű mélange, egy latte macchiato vagy egy szirupos, tejszínhabos, csokireszelékes csoda. Ám főleg a nők csábulnak el, a férfiak a kávézókban is inkább kitartanak az eszpresszó vagy a kapucsínó mellett.

Az egy főre jutó teafogyasztás Magyarországon egy kis zacskónyi, nagyjából 28 dkg, az is inkább az őszi-téli időszakban. Legjobban a gyümölcs teát szeretjük, amit a gyógynövényekből készült, a fekete, a zöld és az ízesített tea követ. A világ dobogós teaivói, a törökök, az írek és az angolok tízszer annyit isznak, mint mi.

Kutatások szerint a reggelizési szokásainkat a párkapcsolati helyzetünk is befolyásolja. A kapcsolatban élők gyakrabban reggeliznek otthon és meleget, az egyedülállók viszont szívesebben járnak el otthonról és esznek hideget.

Világjárók választéka

Az utazást tervezők körében 100-ból 88-nak döntő fontosságú, hogy milyen étkezési szokások és lehetőségek várják a kiválasztott úti célján. Fontos is, hiszen az utazásra szánt összeg egyharmadát evésre és ivásra költjük. Ha pedig már reggelizünk, örömmel tesszük közhírré, hogy mit: #breakfast címkével világszerte több mint 54 millió fotót osztottak meg az Instagramon.

Szállásfoglaláskor és az éttermek étlapján látni a kontinentális, az angol vagy az amerikai jelzőt a reggeli szó elé biggyesztve, de mit is jelentenek ezek?

A kontinentális a leggyakoribb, ezt kapjuk általában külföldön, és ez is felel meg leginkább a mi ízlésünknek. Az angol reggelivel szemben különböztették meg az európai kontinensen szokásosat, innen ered a neve. Kenyér, péksütemény, felvágott, sajt, tojás, gyümölcs, joghurt, müzli, méz, lekvár, kávé, tea és gyümölcslé általában a kínálat. Az angol reggeli ennél jóval tartalmasabb. A klasszikus, mondhatni legendás energiabombában van mini kolbász, szalonna, sült bab és paradicsom, tükörtojás, szalonnazsíros pirítós, esetleg még gomba, krumpli és hurka, sőt, ha még van hely (?!), akkor utána egy kevés meleg kása, tea és narancslé. Huhhh. Az amerikai pedig szinte a kettő keveréke. Megvannak benne a végletek: szalonna és édes palacsinta, gofri vagy bagel, tojás, müzli, gyümölcsök és húsfélék, de a francia péksütemények is népszerűek már reggelire. Általában kávét, teát vagy gyümölcslevet isznak hozzá.

Az ázsiai reggelizési szokások mindháromtól élesen eltérnek. Ország- és régiófüggő, hogy hol mit esznek, de gyakori a rizsétel hússal vagy hallal, csípős és bőséges (tészta)leves, gőzölt gombóc, tojásos ételek, tavaszi tekercs vagy friss gyümölcsök. Sokkal ízesebb, bőségesebb, mint amit mi megszoktunk. Nálunk az ázsiai reggeli inkább főétkezésnek minősül.

A lényeg, hogy reggelizzünk. Ott, ahol szeretnénk, azt, ami jólesik. Örömforrás, és még energiát is ad. Kell ennél több?

* * *

Ráérős napkezdés: császármorzsa

Egy osztrák családtól tanultam ezt a csodás Kaiserschmarrn-receptet. Puha, felhőszerű és abbahagyhatatlan.

2 farkaséhesen ébredő adagja:

150 g liszt
2,5 dl tej
3 evőkanál porcukor
3 tojás
csipet só
50 g vaj
40 g mazsola

Tegyük egy tálkába a mazsolát, öntsünk rá annyi vizet (rumot vagy marsalát), hogy éppen ellepje, majd mikrózzuk 20-30 másodpercig. Amíg összeállítjuk a masszát, a mazsolaszemeknek van idejük megduzzadni. Válasszuk szét a tojásokat. Szórjunk egy csipet sót a fehérjébe, és verjük kemény habbá. A cukrot a sárgákkal keverjük robotgéppel fehéredésig, majd kisebb adagokban felváltva dolgozzuk bele a lisztet és a tejet. Végül határozott mozdulatokkal keverjük bele a tojáshab harmadát. A második harmadot már óvatosabban, az utolsót pedig leheletfinoman forgassuk a masszába. Könnyű és légies keveréket kapunk.

Egy széles teflonserpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Amikor elkezd halkan sisteregni, öntsük rá a keveréket. Egyenletesen szórjuk a tetejére a lecsöpögtetett mazsolát. 1-2 percig ne nyúljunk hozzá, hadd süljön az alja. Majd fakanállal vagy spatulával kezdjük el darabolni a tésztát. Ahogy egyre jobban átsül, mind kisebb darabokra tudjuk vágni. Van, aki mazsolaméretű darabkákra süti, és van, aki mandulanagyságúakra. Az előbbi ropogósabb, az utóbbi puhább lesz. Szedjük kistányérokra, porcukorral szórjuk meg, és kanalazzunk mellé vagy rá valamilyen finom lekvárt. Barack, alma, szilva és erdei bogyós gyümölcs illik hozzá.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Müller Péter Soós Imre tragédiájáról

Cannes-ban idén újravetítették a Körhinta című filmet, amelynek férfi főszereplője az 1956-os siker után néhány hónappal öngyilkos lett. Soós Imre tragédiáját Müller Péter írta meg Részeg józanok címmel. Nagyinterjúnk a szerzővel a csütörtöki Heti Válaszban.

Trumpra figyel a világ

Gyász Manchesterben, elégedetlenség és káosz Dél-Amerikában, Trump első elnöki útja -ez volt a hét képekben.

Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

A hét e heti embere annyira szubjektív választás, hogy magyarázatra szorul. Pottyondy Zsófia május 18-án töltötte be a 104. életévét. Ő a Heti Válasz legrégebben fiatal előfizetője.

 „Már meg mer szólalni a műszaki értelmiség is”

A mérnökök sokáig féltek, hogy rájuk sütik a politizálás bélyegét, de ez változóban van – mondja Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara leköszönő elnöke, akit korrupcióról és a lefújt olimpiáról is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak. Részletek a friss Heti Válaszban.